Džemma Skulme nonākusi ļoti nepatīkamā situācijā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Izcilā māksliniece Džemma Skulme ir nonākusi ļoti nepatīkamā situācijā - viņa ir sašutusi, jo par viņai piederošo māju Mežaparkā, kur māksliniece gan dzīvo, gan strādā, šogad nekustamā īpašuma nodoklī ir jāmaksā aptuveni 3500 eiro, vēsta "Panorāma".

Māksliniece savu māju sauc arī par savu garīgo telpu, jo šajā mājā Dž. Skulme gan dzīvo, gan rada savus mākslas darbus. Šo māju kopā ar vecākiem māksliniece sāka būvēt 1958. gadā. Tolaik Mežaparks bija strādnieku rajons ar daudz lielāku iedzīvotāju blīvumu, nekā tagad. Tomēr situācija pēdējo 20 gadu laikā ir mainījusies. Pieaugot kaimiņu māju vērtībai, būtiski ir pieauguši arī nodokļi tiem, kas Mežaparkā dzīvo jau gadu desmitiem. Vienam kvadrātmetram zemes tirgus vērtība ir 70 līdz 100 eiro, tomēr vērtība var atšķirties atkarībā no Mežaparka rajona. Daudzām mājām kadastrālā vērtība, no kā aprēķina arī nekustamā īpašuma nodokli, jau šobrīd ir tuvu tirgus vērtībai.

Džemma Skulme vēsta, ka šogad nekustamā īpašuma nodokļa dēļ būs jāšķiras no teju 3500 eiro. ''Mēs esam seši. Trīs no tiem ir pensionāri un divi no tiem ar niecīgām pensijām,'' pauž Dž. Skulme. Mākslinieks Juris Dimiters stāsta, ka viņi bija spiesta pārdot vairākas ģimenes relikvijas, lai tikai varētu samaksāt nodokli. Viņi arī atzīst, ka šobrīd vairs nepietiek līdzekļi, lai atjaunotu un uzturētu māju, jo tam paredzētā nauda aiziet nodokļa apmaksai.

Tieslietu ministrijas Valsts sekretāra vietniece Laila Medina vēsta, ka šajā gadījumā pašvaldība no 1% nodokļa likmi ir palielinājusi uz 1,5%, līdz ar to ir pieaudzis arī maksājamā nodokļa apmērs.

Svarīgākais