Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Latvija dabū notu par Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces izģērbšanu

PIRMĀ REZIDĒJOŠĀ AAE VĒSTNIECE. Apvienoto Arābu Emirātu vēstnieces Hananas Halfanas Obaidas Ali al Madhani akreditācija Rīgas pilī 23. janvārī. Pie Latvijas Valsts prezidenta valstu tradīcijas tiek respektētas © Publicitātes foto / Latvijas Valsts prezidenta kanceleja

Ārlietu ministrija saņēmusi Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) notu par nepieņemamu situāciju, kādā lidostā Rīga nesen nonāca jaunieceltā vēstniece Hanana Halfana Obaida Ali al Madhani. Drošības dienesta darbinieki nav respektējuši nedz musulmaņu pasaules tradīcijas, nedz arī viņas diplomātisko imunitāti.

Nepatīkamākais, ka šis incidents noticis brīdī, kad Emirāti nolēmuši ar Latviju veidot ciešākas attiecības. Hanana Halfana Obaida Ali al Madhani ir pirmā rezidējošā vēstniece Latvijā. Sākotnēji darbs noritēs pagaidu telpās, bet pēc tam tiks atvērta arī vēstniecība. Līdzīgu atbildes soli plāno arī Latvija. Taču lidostas drošības dienesta darbinieki acīmredzot nesaprot diplomātijas trauslumu. Vēstniecei izlidojot no Latvijas, viņai pieprasīts novilkt musulmaņu tradicionālo tērpu un arī galvassegu - hidžābu. Viņas Ekselence norādījusi, ka to izdarīs tikai sievietes klātbūtnē un nost no svešu ļaužu acīm. Taču tādu iespēju lidosta Rīga nepiedāvāja. Tā vietā no darbinieku puses esot sekojusi aizskaroša vārdu apmaiņa. Parasti cilvēki lidostā tiek pārbaudīti, apčamdīti, izģērbti visu pārējo priekšā, un tauta ar šādu nedelikātu apiešanos jau sen apradusi. Diplomātiem tas ir kas jauns. Neatkarīgās rīcībā nav ziņu, kā šis incidents beidzās uz vietas. Taču Ārlietu ministrijai vēl nāksies par to taisnoties. Uz saņemto notu jāatbild. Ministrijas pārstāve Vita Dobele apliecina, ka pašlaik, sazinoties ar lidostu, tiek skaidroti lietas apstākļi.

Lidostas Rīga Drošības dienesta darbinieki veic personu drošības kontroli saskaņā ar Eiropas Savenības aviācijas drošības prasībām, un nekādas interpretācijas netiek pieļautas. Par to lidosta vakar ir sniegusi skaidrojumu arī vēstniecībai - norādīja Laura Karnīte, lidostas komunikācijas vienības vadītāja.