Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Skandalozi

TRAĢĒDIJA BABĪTĒ. Veterinārārste: Ja meiteni plēsa visi suņi, tad visi arī jāiemidzina

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Audzētājiem laika gaitā izdevies mazināt suņa pirmatnēji radīto nežēlīgo dabu – tā teikts vienā no Bordo doga šķirnes aprakstiem. Taču piektdien šī nežēlīgā daba pamodās. Babītes novadā četri suņi līdz nāvei sakoda piecus gadus vecu meitenīti. Suņi bija atstāti faktiski bez kontroles.

Tik detalizētu informāciju, lai atbildētu, kas pamodināja suņu snaudošo agresiju, policija nesniedz. Taču skaidrs, ka suņi ar abiem ģimenes bērniem bija labi pazīstami. Mazais brālis ar māsu pikojušies. Varbūt pika ielidoja arī kādam no suņiem un tas viņu acumirklī nokaitināja, paraujot plēsēja instinktus arī pārējos suņos. Vecvecmamma, kura meitas un viņas bērnu - jauno vecāku - prombūtnē mājās pieskatīja šo prāvo kompāniju, netika galā.

Kā vēsta policija, briesmīgā nelaime notika piektdien ap pulksten pussešiem vakarā. Vecāki bija prom dienas darbos, no rīta savas atvases viņi uzticēja pieskatīt bērnu vecmammai. Bet, kad arī viņai bija jāiet uz darbu, stafeti pārņema vecvecmamma, vairāk nekā 80 gadu veca kundze.

«Kamēr vecvecmāte pagalmā tīrīja sniegu, bērni turpat netālu pikojās un spēlējās ar četriem ģimenes Bordo dogiem. Pēkšņi suņi kļuva agresīvi, uzbruka meitenei un sāka viņai kost. Vecvecmāte centās suņus nomierināt un aizsargāt meiteni, vienlaikus zvanot savai meitai - suņu saimniecei. Diemžēl sievietei neizdevās paglābt meiteni no lielajiem suņiem, un, kad ieradās 2011. gadā dzimušās meitenes vecāmāte, meitene jau bija gājusi bojā,» ziņo policija.

Nekā palīdzēt vairs nespēja arī izsauktie mediķi. Policija ierosinājusi kriminālprocesu, notiek izmeklēšana. Bet agresīvie suņi nogādāti dzīvnieku patversmē, un par viņu turpmāko likteni lems Pārtikas un veterinārais dienests.

Veterinārārste Lita Konopore gan spriež, ka daudz variantu te neesot. Suns, kurš ir kodis, jāeitanizē. Ja meiteni plēsa visi, tad visi arī jāiemidzina. Nedrīkst riskēt, ka šādiem suņiem tiek atrastas jaunas mājas un notikušais atkārtojas.

Eksperte piebilst, ka, meklējot notikušā cēloņus, arī nevajadzētu koncentrēties uz suņu šķirni. (Tās vēsture gan liecina par sākotnēji mērķtiecīgi kultivētu agresiju - Bordo dogs bija kara suns un miessargs.) Tomēr statistika liecina, ka visbiežāk cilvēkiem uzbrūk maza auguma kranči, turklāt upurim pazīstami. Konkrētajā gadījumā galvenā problēma esot apstāklī, ka četri milzīgi suņi un divi mazi bērni tiek atstāti pieskatīšanā ļoti vecam cilvēkam. «Lielākais, ko viņa varētu, parūpēties, lai mazbērniem šallītes ap kaklu. Bet ne jau pasargāt viņus no satracinātiem suņiem, kas katrs sver ap 50 kilogramu.» Suns ir bara dzīvnieks. Arī medī barā. Viens sāk, pārējie pavelkas līdzi. n