Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Dainis Grūbe: "Brīžiem ir grūtāk elpot"

Izcilais aktieris Dainis Grūbe režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudētajā izrādē «Frankenšteins» demonstrē lielisku aktierspēli. Viņa neizmērojamo talantu novērtējuši gan skatītāji, gan teātra kritiķi © Gunārs Janaitis

«Spēlmaņu nakts» laureāts, viens no vadošajiem Dailes teātra aktieriem Dainis Grūbe šobrīd atjauno veselību pēc tam, kad izrādes «Frankenšteins» laikā, izspēlējot cīniņu ar savu radītāju – zinātnieku Frankenšteinu, ko atveido Gints Andžāns, kolēģis viņam stiprāk iesitis pa saules pinumu, kā rezultātā plīsusi diafragma.

«Pagaidām vēl nevaru pateikt, vai būs nepieciešama operācija. Tas atkarīgs no tā, kā sadzīs diafragma. Ja labais mediķu scenārijs piepildīsies, tad teātrī varēšu atgriezties aprīļa sākumā. Pagaidām brīžiem ir grūtāk elpot, bet jūtu, ka jau iet uz labo pusi. Stacionārā slimnīcā man tiek veiktas visādas padziļinātas pārbaudes gan plaušām, gan pārējiem orgāniem. Vēl tiks veikta sirds pārbaude, jo tas trieciens ir bijis diezgan spēcīgs,» sastapts topošās grāmatas «100 kūkas un 1 svecīte» prezentācijas pasākumā, sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta Dainis Grūbe. Viņš arī bija uzņēmies šā pasākuma vadīšanas pienākumus. «Es jau varu darīt gandrīz visu. Vienīgi nevaru sportot, būt fiziski aktīvs. Beidzot esmu normāls cilvēks, kas var uzvilkt uzvalku un atnākt parunāt mikrofonā. Tas man nav aizliegts! Bet es nedrīkstu darīt to, ko visu laiku daru uz teātra skatuves. Tā ir fiziska slodze, kur es pietupstos, metu kūleņus un skrienu, tas viss pagaidām man ir aizliegts. Pagaidām manā repertuārā nemaz nav tādu mierīgo izrāžu, solās, ka būs nākamajā sezonā,» situāciju skaidro Dainis Grūbe.

Šobrīd izcilais aktieris mierīgā režīmā ar pilnu krūti bauda atpūtu. Viņš arī pilnībā nodevies ģimenei un izbauda tēta pienākumus. «Tas ir jāizmanto, ka varu pabūt mājās ar jaunāko meitu un sieviņa tikmēr var padarīt savas lietas. Vedu vecāko meitu uz slēpošanas treniņiem un ar skaudību skatos, kā viņa pa kalnu slēpo. Pats jau es nedrīkstu. Kamēr meitiņa ar treneri trenējas, es dodos pastaigāties pa mežu.

Tagad arī ir laiks aiziet uz citiem teātriem noskatīties jaunākās izrādes. Jau biju uz Latvijas Nacionālā teātra izrādi «Idiots», vēl gribu noskatīties «Antigoni» un «Svina garšu», kā arī «Ezeriņu» un «Prātu». Arī Jaunā Rīgas teātra izrādes,» »Vakara Ziņām« atklāj aktieris.

Dainis Grūbe piekrīt, ka vidzemniekiem piemīt lielas darbaspējas un augsta pienākuma apziņa. Ne velti Valsts prezidents Raimonds Vējonis slimoja, bet strādāja, līdz nokļuva slimnīcā. Līdzīgi noticis arī ar Daini. Ja Dailes teātra trupas vadītāja Indra Laure un mārketinga un komunikācijas direktore Indra Rubene nebūtu uzstājusi, lai aktieris aiziet pārbaudīties pie ārsta, viņš, neraugoties uz sāpēm, turpinātu skriet un spēlēt. «Ja jau es pats nejūtu, ka vajag apstāties, tad tur augšā viens sakārto tā, lai es apstātos. Pirmās dienas pārdzīvoju, ka man ir piespiedu atelpas brīdis. Turklāt tuvojās jauniestudējuma «Lielā melu burtnīca» pirmizrāde. Par laimi, viss tika sakārtots un veiksmīgi nomainīts sastāvs. Manu lomu pārņēma Artūrs Dīcis, bet viņa lomu pārņēma Mārtiņš Upenieks. Es jau arī uztraucos, zvanīju Dīcim pēc mēģinājumiem un jautāju, vai varu viņam kā palīdzēt ar kādu padomu,» stāsta aktieris.

Morāli Daini Grūbi atbalsta arī teātra kolēģi. Piezvana un aprunājas gan Lauris Dzelzītis, gan Gints Grāvelis. Kolēģi raksta arī Dainim vēstules sociālajā tīklā «Facebook», uzmundrina ar labiem vārdiem un iesaka atpūsties.