Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Nekādā gadījumā neņem bildes internetā, var dārgi maksāt

© F64

Portāla winwithwow.lv veidotāja Linda atstāsta kādu reālu atgadījumu, kas skaudri apliecina - it kā nevainīga fotogrāfiju aizņemšanās internetā var jums dārgi maksāt tiešā un pārnestā nozīmē.

Mana draudzene, uzņēmēja Beļģijā, kādā saulainā rītā saņēma vēstuli no viena interneta vidē ļoti populāra uzņēmuma. Tā galvenais birojs atrodas Empire State Building Ņujorkā. Tad nu vari iedomāties, cik uzņēmums ir liels un kādas naudas apgroza. Vārdā to nesaukšu, jo arī man ir bail no tā. Kaut arī visi attēli blogā ir legāli.

Vēstulē bija rakstīts, ka viņa ir paņēmusi divas bildes no interneta, kas pieder šim uzņēmumam. Vēlos norādīt, ka bildes ir izmantotas kolāžas, kurās ir arī citi attēli. Par mazajām bildītēm, kas ir aptuveni 300 × 300 px, uzņēmums no viņas pieprasīja diezgan apaļu summu – 1000 eiro.

Gribu vēl pieminēt faktu, ka šīs bildes bija izmantotas nevainīgos bloga rakstos, kuros viņa stāsta, kā cīnīties ar rudens nogurumu. Tātad – tās nav izmantotas tiešā nolūkā gūt peļņu.


Sākumā uztvēru to nenopietni, bet, kad ieraudzīju uzņēmuma nosaukumu, nolēmu tomēr papētīt, kas un kā. Sāku pētīt. Izrādās, ka ASV šis uzņēmums piedzen naudu no blogeriem, uzņēmējiem un citiem entuziastiem jau kopš 2009. gada. Aptuveni 99 % gadījumu bilžu autoratlīdzības piedzinēji, kad lieta nonākusi līdz tiesai, ir uzvarējuši. Rietumeiropā viņi ir sākuši plosīties 2014. gadā. Satiku arī juristu un pat saņēmu pilsētas tiesneša konsultāciju. Izrādās, ka viss ir pa īstam. Arī Beļģijā šādi gadījumi jau ir bijuši, un visos, kurus tiesnesis un jurists zināja, uzņēmēji bija zaudējuši. Viņi dabūjuši samaksāt gan par bildēm, gan tiesas izdevumus, gan vēl juristam, kurš tos pārstāvējis.

Pārrunu procesā ar uzņēmumu viņa sarunāja, ka summa tiks samazināta līdz 400 eiro, kas, protams, ir labāk salīdzinājumā ar 1000 eiro, tiesu utt., tomēr 400 eiro ir milzīga nauda par divām niecīgām bildēm.

Jāpiebilst, ka ASV uzņēmuma rīcībā ir milzīgi resursi. Programmas, kas skenē mājaslapas un meklē bildes, un slīpētu juristu komandas. Uzvarēt pret viņiem ir praktiski neiespējami.