Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Ināra Mūrniece pēc 22 gadu kopdzīves šķīrusies no vīra

Šovasar vēl visa ģimene kopīgi apmeklēja Mazajā Mežotnes pilī notiekošo Pētera Vaska fonda rīkoto kamermūzikas koncertu. © Ingrīda Punka

Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (44) bija pirmā, kas publiski paziņoja, ka šķirta viņas un vīra Saeimas deputāta, vēsturnieka Ritvara Jansona laulība. Pāris kopā nodzīvojuši 22 gadus un 20 no tiem oficiālā laulībā. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Ināra Mūrniece pastāstīja, kā dzīvo un jūtas pēc šķiršanās, kā arī atklāja laulības izjukšanas iemeslu.

Sāpes remdē darbā

Lēmums par šķiršanos nav pieņemts pēdējos mēnešos, nedēļās, tas briedis ilgāku laiku, līdz beidzot aizvadītajā nedēļā arī juridiski tika šķirta Ināras Mūrnieces un Ritvara Jansona laulība. Saeimas spīkere šajā brīdī varētu izjust spēcīgu emocionālu pārdzīvojumu, bet viņa turas braši. Jau nākamajā dienā pēc paziņošanas par šķiršanos Saeimas spīkerei vajadzēja pieņemt nākamā gada valsts budžeta portfeli, ko svinīgi Mūrnieces rokās nodeva finanšu ministrs Jānis Reirs. Ināra smaidīja TV un fotogrāfu kamerām, un nekas neliecināja, ko patiesībā viņa ir pārdzīvojusi. Saeima var lepoties ar tik rosīgu spīkeri, jo Ināra sevi darbam nežēlo.

»Vakara Ziņas« ar Ināru sazinājās vēlā nakts stundā, kad daudzi jau devušies pie miera, bet Saeimas priekšsēdētāja vēl pildīja darba pienākumus. Pāris stundas tik miegam un jau no rīta agri jāskrien uz radio interviju, sanāksmēm un citiem pasākumiem. «Es vienmēr esmu centusies izturēties atbildīgi pret darbu. Un visus pienākumus pildīt pēc labākās sirdsapziņas. Jā, tā ir liela slodze, bet ar to es rēķinājos, šos pienākumus uzņemoties. Darbs ir goda lieta.»

Šķiršanās eksperti mēdz teikt, ka visātrāk atgūties pēc šķiršanās palīdz tieši darbs. «Man patiešām ir daudz darba un nekādas pārmaiņas man nav paredzētas,» viņa paskaidro.

Lēmumu pieņēma dzīvesbiedrs

Runājot par Ināras un Ritvara laulības šķiršanās iemesliem, Saeimas spīkere paskaidro, ka tas ir vīra lēmums. «Šķiršanās nebija ne mana vēlme, ne mana iniciatīva. Bet es respektēju otra cilvēka dzīves nodomus un vēlmes. Jā, šī situācija nenoliedzami manī rada skumjas. Mani vecāki – tētis un mamma – bija tradicionāla ģimene labākajā šā vārda izpratnē. Viņi kopā nodzīvoja garu un ļoti laimīgu mūžu. Mans tētis šajā pavasarī aizgāja aizsaulē. Tas gan man, gan mammai bija ļoti smags trieciens. Jāsaka, arī es biju iztēlojusies, ka mana ģimene būs tāda kā maniem vecākiem. Diemžēl izrādījās savādāk,» atklāj Ināra.

Šķiršanās aizvadītajā nedēļā notikusi mierīgi bez domstarpībām un ar abpusēju sapratni: «Mēs abi esam kopā nodzīvojuši 22 gadus, un tas ir bijis ļoti laimīgs posms manā dzīvē. Turklāt mūsu laulībā ir dzimusi tik brīnišķīga meita Regīna Anna, kurai nu jau ir 17 gadu, un es ar viņu ļoti lepojos. Ritvars ir bijis un joprojām ir ļoti labs tēvs savai meitai. Mēs arī pēc šķiršanās esam draudzīgās attiecībās. Ideju un domubiedri var teikt, ka esam arī draugi. Mūs ļoti daudz kas saista. Esmu pateicīga par to, ko no Ritvara šajā dzīves posmā esmu iemācījusies. Tā ir emocionalitāte, spontānāka rīcība, jo es esmu atturīgāka. Esmu iemācījusies mīlēt arī vēsturi. Posms, par kuru es īpaši interesējos, ir aukstā kara vēsture. Arī dažādu stilu mūziku – smago metālu, roku un klasiku – daudz dziļāk esmu iepazinusi kopā ar Ritvaru. Šis posms manā dzīvē ir bijis ļoti skaists un laimīgs, un par to no sirds esmu Ritvaram pateicīga. Mūsu attiecības vienmēr ir bijušas labas, un tā tas paliks arī turpmāk,» tā Ināra.

Ritvars Jansons gan sarunā ar »Vakara Ziņām« apliecina, ka juridiski viņa un Ināras laulība ir šķirta, bet vairāk viņam nav ko teikt un komentēt šajā jautājumā.

Viss likteņa rokās

Saeimas spīkeres dzīvē pagaidām nav ienācis cits vīrietis. Taču Ināras draugi no politiskajām aprindām viņai novēl atrast savu liktenīgo cilvēku. «Ināra vēl ir tik jauna un skaista, un viņa ir pelnījusi būt laimīga,» atklāj viņas draudzene. Savukārt pati Ināra, kura vēl ir jauna un skaista sieviete, lai atkal iemīlētos no jauna, par iespējamām attiecībām vēl nav aizdomājusies: «Es domāju, ka manā privātajā dzīvē tuvākajā laikā nekādas pārmaiņas nav paredzētas. Šobrīd man ir tikai darbs. Domāju, ka tas ir liktenis.»