VAKARA ZIŅAS: Traģiskā bēgļu cena par ceļu uz Eiropu

Visu pasauli 2. septembra rītā satrieca mediju aģentūras «Reuters» Turcijas preses nodaļas fotogrāfes Niluferas Demiras uzņemtais foto. © scanpix

Katru dienu tūkstošiem cilvēku, bēgot no kara posta sekām un nabadzības, dodas bēgļu gaitās, mēģinot nokļūt Eiropā. Katru dienu mediji arvien vairāk ziņo par bēgļu piedzīvotām šausmām un gala rezultātu – gulšanos uz sliedēm, vilcienu apturēšanu uz robežām, izmisuma dzītu marodierismu, nosmakšanu kravas konteineros vai noslīkšanu Vidusjurā pārpildītās koka laivās. Īpaši skaudri un sirdi plosoši bēgļu traģisko likteni aizvadītajā nedēļā ilustrēja mediju aģentūras «Reuters» fotogrāfes iemūžinātais foto – attēls ar Turcijas krastos izskaloto noslīkuša sīriešu bēgļu puisēna līķi.

 

Mazs ķermenītis gulēja ar seju smiltīs

Visu pasauli 2. septembra rītā satrieca fotogrāfes Niluferas Demiras uzņemtais fotoattēls. Fotogrāfe Bodrumas kūrorta liedagā bija ieradusies, lai iemūžinātu pakistāņu imigrantu grupas izcelšanos Turcijas krastos. Nejauši pamanīdama izskalotā bēgļu bērna nekustīgo ķermeni pludmales smiltīs, viņa nekavējoties izsaukusi palīdzību un drošības dienestus un rīkojusies kā īstena savas profesijas pārstāve. «Man bija tas jāiemūžina, lai šo bezspēcības šausminošo kliedzienu izdzirdētu skaļi visa pasaule,» BBC komentēja foto autore.

Tas bija foto, kas satricināja ne tikai Eiropu, bet arī visu pasauli un noteikti kļūs par vienu no 21. gadsimta cilvēces vēstures ikoniskāko fotoliecību.  Turcijas kūrorta Bodrumas pludmales smiltīs atrastais puisēns ir viens no pēdējiem 12 sīriešu bēgļiem, kas noslīka, mēģinot nokļūt Grieķijā, Kosas salā. Tagad kļuvis zināms, ka pie Turcijas krastiem apgāzās divas atsevišķas laivas, kurās atradās 23 cilvēki, kas bēga no «Islāma valsts» terora Sīrijā. 12 no bēgļiem aizgāja bojā, tostarp pieci bērni un viena sieviete. Septiņi cilvēki tika izglābti, vēl divi sasniedza krastu glābšanas vestēs, bet divi cilvēki joprojām tiek meklēti, kaut cerības atrast tos dzīvus ir zudušas.

Cerību pilnā īsziņa par jauno dzīvi

Aizvadītajā nedēļā aptuveni 2.30 no rīta Sīrijas bēglis Abdula Kurdi aizsūtīja savai māsai Kanādā īsziņu, ka kopā ar sievu un diviem mazajiem dēliem ir iesēdies laivā. Viņš priecīgi vēstīja mīļotajai māsai par cerību pilnā ceļojuma nobeiguma posma uzsākšanu jaunas dzīves virzienā, kur pie horizonta rādījās māsas aprūpē ņemtās ģimenes jaunie dzīves apstākļi un nākotne. Tieši Tima Kurdi bija tā, kura norēķinājās un samaksāja par brāļa ģimenes ceļu uz tā saukto saulaino nākotni, tikai viņai prātā neienāca, cik smaga un traģiska šī cena izrādīsies visai viņas dzimtai.

Amerikāņu žurnālā «People» lasāma Timas Kurdi intervija. «Šķērsojot ūdeņus, tas ir pusotru stundu garš ceļš. Kad nonāksim Grieķijā, es tev atkal atrakstīšu,» māsai rakstījis brālis. Tima tobrīd esot lūgusi pārējos ģimenes locekļus Sīrijā un Turcijā aizlūgt par ceļā esošo ģimeni. Pēc tam veselas divas dienas Tima un viņas ģimene neesot saņēmusi nekādas ziņas no Abdulas, līdz mirklim, kad piecos no rīta piecēlusies un pamanījusi, ka telefonā ir sakrājušies 100 neatbildēto zvanu signāli. Viņas vīramāsa bija tā, kura paziņoja, ka kāda laiva ceļā uz Grieķiju ir apgāzusies Vidusjūrā un 40 gadus vecais Abdula šajā pārbraucienā ir zaudējis savu sievu  Reannu (29) un divus dēlus – trīs gadus veco Ailenu un piecus gadus veco Galibu. Tima atceras tikai to, kā vīrabrāļa sieva raudājusi klausulē un pateikusi, ka Abdula zvanījis, lai pavēstītu: «Esmu slimnīcas morgā, kur stāvu pie trīs līķiem – savas sievas un diviem dēliem. Viņi noslīka.»

Tima ar savu vīru Kanādā nekavējoties sākusi internetā meklēt jebkādas ziņas par notikušo, vēl neticēdama slīkšanas gadījumam noteiktajā ģeogrāfiskajā teritorijā. Pirmais un vienīgais, ko viņa atrada internetā – šausminošais un sirdi plosošais foto, kas satrieca visu pasauli – noslīkušais Ailans izskalots Turcijas pludmales smiltīs.

«Es skatos uz foto un saku: «Tas ir Ailans!» Uz ko vīrs, mierinot mani, pārjautāja: «Tu tiešām esi par to pārliecināta?» Es viņam atbildēju, ka neesmu, ka negribu būt pārliecināta, bet iekšējās sajūtas teica, ka tas ir mūsu mazais Ailans. Es aizsūtīju šo fotouzņēmumu savai svainei Turcijā un jautāju viņai, vai tas ir mūsu mazais puisītis, bet viņa spēja tikai kliegt un raudāt, apstiprinot – tas ir Ailans, tas ir mūsu Ailans!»

Vēlāk britu medijam BBC izdzīvojušais tēvs atklāja, ka laiva apgāzusies Vidusjūras spēcīgo viļņu dēļ, turklāt pirmais, kas pameta laivu un aizpeldēja, bija tā sauktais laivas kapteinis. «Centos satvert savus bērnus un sievu, noturēt viņus virs ūdens, bet mums nebija pat vismazāko cerību. Tas viss notika pāris minūšu laikā. Viņi noslīka viens pēc otra, uzreiz.»

Turcijas policija ir arestējusi uz aizdomu pamata par cilvēku tirdzniedzību un nelikumīgu transportēšanu četras personas. Šo četru cilvēku, vecumā no 30 – 41, grupējums vairākkārt noslogotās gumijas laivās organizējis sīriešu bēgļu pārvietošanu no Turcijas uz Grieķiju.

Paliks Sīrijā apkopt trīs kapu kopas

Tima pēc profesijas ir friziere, kura no Sīrijas Kanādā ieradās 1992. gadā. Kopš tā brīža viņas lielākais sapnis allaž ir bijis palīdzēt brālim Abdulam un viņa ģimenei. Tima plānoja, ka brālis kopā ar savu ģimeni varēs apmesties sākumā pie viņas vīra Roko Logozo Kanādā. Abdula dzimteni Sīrijā jau bija pametis pirms gada un devies uz Turciju, kur viņiem sadzīviski neklājās viegli. Vecākā māsa Tima centās palīdzēt visai lielajai ģimenei, arī vecākajam brālim Muhamedam (48), tomēr visi viņas centieni un lūgumi Kanādas valdībai par radinieku uzņemšanu valstī tika noraidīti. Muhameds pats devās uz Vāciju, kamēr viņa ģimene joprojām cenšas izdzīvot Turcijā. 

Pirms divām nedēļām Tima iegādājās Kanādā frizieru salona telpas, lai kopīgi ar mīļotajiem brāļiem nodarbotos ar uzņēmējdarbību. Turklāt brāļi pēc profesijas ir frizieri un bārddziņi. Tagad viņas brālis pēc notikušās nelaimes vēlas tikai vienu – atgriezties dzimtajā Kobani, Sīrijā, lai varētu kopt trīs kapu kopas, kurās atdusas visa viņa dzīve.

«Es Abdulam teicu, tev vienalga ir jāpārbrauc uz šejieni. Vēl jo vairāk tagad, lai tavas ģimenes upuris nebūtu bijis veltīgs, bet viņš vairs to nevēlas. Kā jau visus šī nejēdzīgā posta skartos cilvēkus, arī viņu vairs neinteresē dzīve Kanādā. Viņu vispār vairs neinteresē dzīve. Viņš pieņēma šo smago lēmumu bēgt savu bērnu nākotnes dēļ. Tagad viņam vairs nav nākotnes, brālis paliks Kobani. Es tomēr uzstāšu, ka viņam jāmēģina dzīvot tālāk, jādzīvo šeit un jāstrādā ar mums visiem kopā, salonā, kuru esmu iegādājusies savai ģimenei. Es dabūšu viņus visus uz šejieni,» izmisuma dusmās žurnālam «People» atklājusi Tima.

Sīrieši bēg no kara un brutālās okupācijas

Jāpiebilst, ka tūkstošiem cilvēku, lielākoties sīrieši, šobrīd bēg no kara un brutālās islāmistu okupācijas dzimtenē. Cenšoties nokļūt Eiropā, cilvēki izmanto nedrošus un jūras pārvarēšanai nederīgus peldlīdzekļus, piemēram, glābšanas laivas, tādējādi riskējot ar savu dzīvību.

Kosas sala Grieķijā kļuvusi par sava veida magnētisku pievilkšanas punktu bēgļiem, kas cenšas sasniegt Eiropu. Tūkstošiem bēgļu, kas nonākuši Grieķijā, pēc tam turpina ceļu uz ziemeļiem – uz Maķedoniju caur Serbiju uz Ungāriju, Vāciju un citām Eiropas valstīm. Aizvadītajā nedēļā Turcijas krastos mirušie cilvēki ir tikai daļa no aptuveni 2500 bēgļu krīzes upuriem, kas zaudējuši dzīvību, mēģinot šķērsot Vidusjūru, lai nokļūtu Eiropā. Turcijas valdība nesen paustajā paziņojumā apgalvojusi, ka kopš gada sākuma krasta apsardze Egejas jūrā izglābusi vairāk nekā 42 tūkstošus migrantu, tajā skaitā vairāk nekā 2160 pēdējās nedēļas laikā.

Svarīgākais