Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Latvijas bagātie cilvēki šķiras no dzīves aiz bezcerības

© f64

Aizvadītās nedēļas nogalē daudzus šokēja ziņa par kādreizējā Latvijas azartspēļu valdnieka Jāņa Dāvja (59) nāvi – viņš esot pakāries. Otrais no latvju valsts varenajiem, kam aiziet izdevies ar savām rokām, jo pērn to izdarīja Andris Grūtups – vismaz šāda bija pirmā doma, ko raisīja minētā vēsts.

Mistiskas baumas par parastu nāvi

Iesākumā pat valsts oficiālajās ziņu aģentūrās diezgan pārliecinoši tika ziņots, ka kādreizējais azartspēļu zāļu tīkla «Admirāļu klubs» īpašnieks Jānis Dāvis pakāries savas mājas garāžā Jūrmalā. Vardarbīgas pazīmes nav konstatētas, tātad nāve – paša rokām veikta. «Dāvja mirstīgās atliekas tika atrastas 23. aprīlī ap pulksten 8.30. Saskaņā ar mediķu un ekspertu atzinumu nav konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes,» šāds ir oficiālais paziņojums. «Viņš tika atrasts savas mājas garāžā, guļot uz zemes. Sākotnēji notikuma vietā ieradās mediķi un tiesu medicīnas eksperts, taču vardarbīgas nāves pazīmes netika konstatētas. Pēc radinieku lūguma tika veikta arī līķa sekcija, kuras laikā noskaidrots, ka nāve iestājusies dabīgā ceļā. Līdz ar to kriminālprocess policijā nav uzsākts,» šī ir »Vakaru Ziņu« otrdien iegūtā informācija. Kāpēc tad runas par pakāršanos? Kāpēc uz notikuma vietu tika saukts tiesu medicīnas eksperts, ja jau pat ierindas feldšerim būtu skaidrs, ka nāve iestājusies dabiskā ceļā? Kāpēc vispār tuviniekiem radušās kādas šaubas? Minējumu daudz, atbilžu nav. Kā »Vakara Ziņām« pastāstīja nelaiķim tuvu stāvošs cilvēks, situācija tiešām bijusi vienkārša: sirdslēkme, proti, atgriežoties no tenisa spēles, Dāvis saļimis pie savas lepnās garāžas sliekšņa.

Ar veselību problēmu nav bijis

Baumas par pakāršanos rosināja uzreiz citas pārdomas – vai šeit nevarētu vilkt paralēles ar citu mūžībā aizgājušo Latvijas elites pārstāvi – advokātu Andri Grūtupu? Kā zināms, viņš pērn, smagas onkoloģiskas slimības mocīts, savā dzīvesvietā Rīgā, Vaļņu ielā 11 nošāvās. Visticamāk, Grūtupa pēdējās pārdomas un pašnāvības iemesli izklāstīti viņa atstātajā pirmsnāves vēstulē, taču tās saturu zina tikai likumsargi un advokāta tuvākie cilvēki. Neoficiāla informācija liecina, ka Grūtups bijis dzīvoklī viens pats, policiju par notikušo jau dažas minūtes pēc liktenīgā šāviena informējuši advokātam tuvi cilvēki, kas arī mitinājušies šajā dzīvoklī. Ierocis piederējis pašam juristam. Aptuveni gadu notika izmeklēšana, lai gan tās iznākums tāpat bija skaidrs pat bērnam – Grūtups nošāvies, viņam neviens šajā procesā nav palīdzējis. To, ka Dāvis labprātīgi būtu noslēdzis dzīvi smagas slimības dēļ, kategoriski noliedza vairāki »Vakara Ziņu« aptaujātie – ar šādām lietām viņam problēmu neesot bijis. Tiesa, viņam esot bijusi depresija – arī bēres uzņēmējs savulaik pieteicis rīkot ļoti savrupi. Jāņa Dāvja izvadīšana pēdējā gaitā notika visai šaurā lokā, Rīgas krematorijā.

Precedenti jau ir bijuši

Latvijā nav bieži gadījumi, kad pašnāvību izdara sabiedrībā pazīstamas, ar politikas augstākajiem ešeloniem saistītas personas, kur nu vēl – izdara to nošaujoties. Taču šādi precedenti ir bijuši, tiesa, teju pirms 17 gadiem. 1997. gada 4. novembrī Latviju pāršalca neticama vēsts, ka savā dzīvoklī Rīgā, Druvienas ielā nošāvies Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Atis Kramiņš. Augsta ranga ierēdnis pašnāvību izdarīja ar sev piederošo «Makarova» tipa pistoli. Arī Kramiņš bija atstājis pirmsnāves vēstuli, kurā, pēc neapstiprinātas informācijas, par savu pašnāvības iemeslu norādījis konfliktu ar sievu. To pieļāva arī toreizējais Kriminālpolicijas priekšnieks Aloizs Visvaldis Blonskis, kas bija stāstījis, ka Kramiņam bijis nopietns strīds ar sievu – viņa pat pametusi dzīvokli. Pagāja tik tikko mēnesis, kad latvju zemi šokēja līdzīga vēsts – šoreiz rēķinus ar dzīvi noslēdza augsta ranga «Latvijas ceļa» politiķis, Saeimas deputāts un arī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andris Līgotnis, kura izvēle krita uz «Glock 19». Līgotnis nošāvās 14. decembrī, būdams savā Rīgas dzīvoklī. Arī toreiz par iespējamo pašnāvības iemeslu tika minēta smaga slimība, bez tam politiķi mocījusi vientulība – Līgotnis sadzīvē bija ļoti noslēgts cilvēks.

Par naudu nesūdzējās

Iespējams, ka baumām par azartspēļu karaļa Jāņa Dāvja pašnāvību bijis citādāks pamatojums – pēdējā laikā miljonārs ar savu skaisto sievu Margaritu reti parādījās sabiedrībā, turklāt dzīvojis šķirti. «Viņam vairs neko nevajadzēja, viņš visu jau bija piedzīvojis, visu redzējis» »Vakara Ziņām« anonīmi klāstīja kāds cilvēks, kurš sevi pie Dāvja tuvāko draugu loka gan atturējās minēt. Vai gan kādam nav zināms «Admirāļu kluba» zīmols, kas savulaik personificēja latvju azartspēļu augstāko etalonu? Tas tika dibināts jau 1995. gadā, pamatkapitāls ir vairāk nekā astoņi miljoni latu, apgrozījums sniedzās neskaitāmos miljonos. Lai gan Dāvis pirms astoņiem gadiem no šī biznesa izstājās, par trūkumu viņam sūdzēties nebūtu nekāda iemesla – cilvēki, kas bijuši viņa mājā Jūrmalā, »Vakara Ziņām« ir stāstījuši, ka aiz greznības tur nav kur likties, pārmērības visās jomās. Lai gan no malas miljonārs šķitis pat ļoti «lecīgs» vīrs, patiesībā viņš nemaz tāds neesot bijis, piemēram, saviem darbiniekiem jūtu uzplūdos esot arī vienkārši mēdzis teikt: «Nu, cik tev vajag pielikt pie algas?» Un arī pielicis.

Jebkurā gadījumā – aizgājis citos medību laukos vēl viens cilvēks, ar kura vārdu Latvijas vēsturē saistās diezgan skaļa lappuse.