VAKARA ZIŅAS: 10 dienas bez Putina: slims vai piedalījās dzemdībās?

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins uz 10 dienām bija nozudis no sabiedrības un žurnālistu acīm. © scanpix

5. marts bija pēdējā diena, kad publiski bija redzams Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins (62). Tik mazai valstij kā Latvija tas nebūtu nekas pārsteidzošs un, iespējams, neviens to pat nepamanītu, bet lielvalstu līderiem tas ir netipiski un nepieļaujami, jo viņiem nemitīgi jābūt visas sabiedrības redzeslokā. Pēdējo reizi Putins uz tik ilgu laiku bija pazudis no aktīvās dzīves 2012. gada vēlā rudenī. Lielvalstu līderu pēkšņa pazušana nekad nav beigusies labi. Atcerēsimies PSRS pirmā un vienīgā prezidenta Mihaila Gorbačova pazušanu, kurai sekoja valsts apvērsuma mēģinājums, bet pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa ilgākas neparādīšanās tautai atklājās, ka viņš ir smagi slims. Vladimirs Putins «atradās» pēc 10 dienām un, pēc neoficiālas versijas, bija saslimis ar gripu. Kas īsti bija noticis, un kur bija pazudis Vladimirs Putins?

Pārceļ tikšanās ar citu valstu līderiem

5. martā Vladimirs Putins tikās ar Itālijas premjerministru Mateo Renci. Saskaņā ar Kremļa mājaslapā atrodamo informāciju nākamā publiskā parādīšanās prezidentam tika ieplānota 8. martā, kad viņam bija jātiekas ar sievietēm, kuru bērniem ir lieli sasniegumi dažādās jomās. Taču viens no šīs tikšanās dalībniekiem pastāstīja izdevumam RBK, ka šis pasākums tika ierakstīts jau labu laiku pirms 8. marta. Atliek vien minēt, vai tā ir ierasta prakse laikus ierakstīt plānotās tikšanās vai arī laiki bija speciāli saskaņoti, jo bija zināms, ka Vladimirs Putins 8. martā vairs nevarēs piedalīties publiskās tiešraidēs.

13. martā Astanā Putinam bija jātiekas ar Kazahstānas un Baltkrievijas prezidentiem, taču arī šis oficiālais pasākums tika atcelts, par to jau 11. martā pavēstīja ziņu aģentūra «Reuters». Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paskaidroja, ka triju valstu līderi kopīgi nolēmuši pārcelt ieplānoto tikšanos uz nedaudz vēlāku laiku. 16. martā Kremlis paziņoja, ka trīspusējās prezidentu sarunas notiks 20. martā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Problēmas ar veselību un valsts apvērsums

Par Vladimira Putina problēmām ar veselību pirmo reizi sāka runāt 2012. gada rudenī, kad «Wall Street Journal» paziņoja, ka Krievijas prezidents ir satraumējis mugurkaulu un būs nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Toreiz Putins pat atcēla oficiālās vizītes uz Indiju, Pakistānu un Turciju, bet preses sekretārs Dmitrijs Peskovs to skaidroja ar parastu sporta traumu, ko Kremļa saimnieks guvis džudo treniņā. 2012. gada nogalē Putins tomēr devās vizītē uz Indiju, taču tā vietā, lai dotos tradicionālajās pusdienās ar valsts premjerministru un vakariņās ar prezidentu, Krievijas līderis apmeklējis vietējos speciālistus mugurkaula slimībās.

Pērnā gada nogalē laikraksts «New York Post» rakstīja, ka Putinam diagnosticēts aizkuņģa dziedzera vēzis, savukārt jau šī gada sākumā izdevumā «USA Today» parādījās informācija, ka Putins sirgst ar Aspergera sindromu – grūtības ar runu un savažotas kustības.

Kā vēl vienu prezidenta nozušanas versiju masu saziņas līdzekļi minēja neizdevušos plastisko operāciju, ņemot vērā to, cik reižu savas valdīšanas laikā Vladimirs Putins mainījis savus sejas vaibstus, šī versija arī šķita diezgan ticama.

Par vienu no populārākajām versijām kļuva iespējamais valsts apvērsums, kura galvenie virzītājspēki bijuši prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs, Krievijas Drošības padomes sekretārs un armijas ģenerālis Nikolajs Patruševs un Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs. Kā eļļa ugunij šajā versijā bija aculiecinieku informācija, ka Maskavas debesīs virs Kremļa riņķojuši militārie helikopteri.

Iespējams piedalījās dzemdībās?

Vienlaikus ar Vladimiru Putinu no sabiedrības redzesloka pazuda arī Alīna Kabajeva (31) – ilggadēja Krievijas prezidenta mīļākā, bijusī mākslas vingrotāja un Krievijas Valsts domes deputāte, bet tagad holdinga «Nacionālā mediju grupa» vadītāja. Krievijas masu mediji paziņoja, ka Kabajeva devusies uz Šveici, lai laistu pasaulē mazuli, savukārt citvalstu žurnālisti pieļāva iespēju, ka Putins aizbraucis līdzi mīļotajai, lai atbalstītu viņu dzemdībās.

Vispirms Šveices portāls «Blick», bet pēc tam arī raidsabiedrība RSI, atsaucoties uz drošiem ziņu avotiem, pavēstīja, ka bijusī sportiste dzemdējusi meitenīti Svētās Annas klīnikā, Tičīno kantona pilsētā Sorengo, Šveicē. Šo slimnīcu Putinam varētu būt ieteicis tuvs viņa draugs, bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, kur 2009. gadā dzemdēja arī viņa meita Barbara.

Portāls «Blick» apgalvo, ka Alīnai Kabajevai klīnikā tika noīrētas divas istabas – viena dzemdībām, bet otra tuviniekiem un apsardzei. Turklāt pēdējās dienās medicīnas iestādes ārstu skaits tika palielināts.

Ja runas par bērniņa piedzimšanu izrādīsies patiesas, tad Vladimiram Putinam un Alīnai Kabajevai šis jau būs trešais kopīgais mazulis. 2009. gada maijā vingrotāja laida pasaulē puisīti, bet 2013. gada novembrī viņa Krievijas prezidentam dāvāja meitiņu.

Gultā ar spiedzi un modeli

Jāteic, ka Vladimirs Putins ir īsts mačo, jo viņa 30 gadus ilgā laulība ar sievu Ludmilu izjuka ne jau tādēļ, ka vairs nebija kopīgu interešu, bet gan politiķa diezgan regulāro sānsoļu dēļ.

Starp citu, žurnālisti Putina mīļāko pulkam pieskaitījuši arī Janu Lapikovu – jauniešu organizācijas «Jaunā Krievija» aktīvisti, skaistumkonkursa «Miss Maskava – 2008» finālisti un bijušo foto modeli. Putina un Lapikovas mīlas dēka nebija ilga, toties jaunā sieviete pēc attiecību beigām kļuva par Krievijas Federācijas prezidenta personīgo fotogrāfi.

Savukārt britu masu saziņas līdzekļi par vēl vienu Putina mīļāko nosaukuši caurkritušo spiedzi Annu Čapmanu, kura tiesā pati atzinās, ka darbojusies ASV ar izdomātu leģendu par krievu izcelsmes biznesmeni. Interesanti, ka vairāki ietekmīgi žurnālisti apšauba Čapmanas saistību ar Krievijas specdienestiem un uzskata, ka viņa bijusi viltus ēsma, lai novērstu uzmanību no īstajiem spiegiem Amerikā.

Svarīgākais