VAKARA ZIŅAS: Skaistkalns cenšas atgriezties mūzikas apritē

Sveikt Modri Skaistkalnu ar «Moontalk» mazās platītes iznākšanu un videoklipu bija ieradusies arī viņa draudzene Zane ar abu dēliem Teodoru un Leonardo. © f64

Ar nelielu koncertu, vīnu, uzkodām un garumgarām pateicības runām pagājušajā nedēļā vienā no Rīgas krogiem tika prezentēts Modra Skaistkalna jaunā projekta «Moontalk» videoklips un EP.

Šī būtībā bija 90. gadu beigu latvju supergrupas «100. debija» dalībnieka Modra Skaistkalna (48) atgriešanās mūzikā pēc ilgas pauzes. «Patiesībā pauze sanāca diezgan baisīga – «100. debijas» projekts būtībā noslēdzās, manuprāt, jau 2000. gadā, tātad pārtraukums sanāk kādi 14–15 gadi (2011. gadā Modrim gan bija īslaicīgs poproka projektiņš «Gaisā!» jeb «On The Air» – aut.). Man jau no kāda 1998. gada bija doma, ka gribas darīt kaut ko citādāku, ar «dzīvajiem» instrumentiem, bet, protams, toreiz par to visu nebija nekādas saprašanas. Ne es pats māku spēlēt [ģitāras un bungas], ne man tādi cilvēki bija pazīstami – tolaik taču darbojos tikai ar deju un elektronisko mūziku. Taču pamazām tas krājās, līdz beidzot ir realizējies,» »VZ« klāstīja Skaistkalns.

Pirmos pateicības vārdus viņš veltīja un lielu puķi dāvāja savai «mūzai un iedvesmotājai» Zanei, kura esot teikusi – ej un dari, mēs tevi atbalstīsim it visā! »VZ« interesējās, vai tiešām tā bijis, taču Zane tikai mulsi smaidīja. «Zini, kā citas sievietes: ko tu pa naktīm vazājies pa koncertiem vai sēdi studijā līdz divpadsmitiem naktī, labāk atrodi normālu darbu! Bet manējā tieši otrādi, viņai patīk radoši cilvēki – nevajag tev normālu darbu, dari, kas tev vajadzīgs, apliecinies! Es tiešām viņai varu teikt milzīgu paldies! Zane arī idejiski palīdz daudz lietās, piemēram, tieši viņai bija ideja par fotosesiju ar zilajām gaismām,» sarunas grožus savās rokās ņēma pats Skaistkalns. «Mēs jau gan tāpat tevi vairāk redzam ejot, nevis nākot!» piebilda viņa draudzene.

Prezentācijā klāt bija arī abu dēlēni Teodors un Leonardo: pirmajam ir seši gadi, otrajam – seši mēneši. Vecākais puika bija kā ūdenszāle – gāja klāt teju visiem pazīstamajiem un nepazīstamajiem, spēlējās ar klucīšiem un, šķiet, uz savu galvu tika pie milzīga šķīvja ar frī kartupeļiem, savukārt beigās pat piesēdās pie bungām. Mazais gan pie «dzīvās» mūzikas nebija pieradis (vai arī viņam ir cita muzikālā gaume...): tikko tētis sāka dziedāt, Leonardo sāka histēriski skaļi raudāt, un mammai ar viņu uz rokām nācās pamest telpas. Gan pieradīs!

Jāpiebilst, ka Skaistkalns jau bijis precējies, viņa laulība ar sievu Ingu oficiāli šķirta 2011. gadā (attiecības gan bija beigušās jau krietni pirms tam) pēc kopā pavadītiem vairāk nekā 14 gadiem. Abu savienībā dzimuši divi bērni: dēls Renards (11) un meita Emīlija (8).