Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: No pelnrušķītēm par Latvijas politikas zvaigznēm

Dana Reizniece - Ozola pirms © f64

Savulaik Vaira Vīķe-Freiberga no kautrīgas ārzemju latvietes raibā, rombiņiem izsētā blūzītē burtiski vienā naktī pārdzima līdz pasaules politikas spožai zvaigznītei košos kostīmos. Ja kāds domā, ka Latvijas politika vairs šādas pārvērtības nesagaidīs, tie maldās. Gan pie valdības, gan Saeimas debesīm uzlēkušas vairākas spožas zvaigznes, par kurām iepriekš varēja teikt – pelnrušķītes. »Vakara Ziņas« sastādīja četru, mūsuprāt, spilgtāko šābrīža politiķu pārvērtību topu.

Pārsteidz ar eiropeisku stilu

 

Kultūras ministrei Dacei Melbārdei, pirms Nacionālā apvienība viņā saskatīja politisko potenciālu, bija acīmredzamas problēmas ar stilu. Vienā no arhīvos atrodamajām 2011. gada bildēm toreiz vēl Britu padomes Latvijas pārstāvniecības vadītāja Melbārde redzama koši sarkanā, slikta auduma un īpatnēja piegriezuma tērpā, turklāt nākamajai ministrei tagadējās koptās frizūras vietā ir pie saknēm atauguši, blondi mati, kas koptēlu rada vēl nevīžīgāku. Šķiet, viņa arī ir pirmā ministra kandidāte, kuras piemērotību amatam avīžu slejās un šobrīd tik modernajos «sociālajos tīklos» nevērtēja vis pēc izglītības vai pieredzes, bet tieši no sliktās gaumes aspekta. Kultūras ministriju, redz, nevarot vadīt cilvēks, kas interviju sniedz, ģērbies, lai arī modes tendencēm tobrīd atbilstošā, tomēr par bezgaumības etalonu uzskatītā leopardraksta jaciņā. To Melbārdi no tagadējās kultūras ministres Melbārdes šķir bezdibenis, kuram politiķe veiksmīgi tikusi pāri. Nu Dace Melbārde žilbina ar elegantu, eiropeisku stilu, kurā dominē pasteļkrāsas kostīmi un laba auduma atturīgas blūzītes. Koptēls tiek noslīpēts ar kvalitatīvu, atturīgu bižutēriju un perfektu matu sasuku. Kādreiz ministre savu trauslo, lielisko figūru slēpa nesaprotamos volānu un rišu mudžekļos vai iespīlēja lētā trikotāžā, bet tagad ķermeņa līnijas akcentē lietišķajam stilam allaž aktuālie zīmuļveida svārki un žaketes ar izteiktu vidukļa līniju.

 

Eleganta jaunās paaudzes politiķe

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozolaar īpašu eleganci izceļas, kopš kļuvusi par ekonomikas ministri, bet pirmās stila izmaiņas piedzīvoja vēl iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā pēc atgriešanās no mācībām ārzemēs. Jaunā politiķe, kurai tad vēl bija garu, cirtainu matu rota, no ārzemēm atgriezās ar gluži jaunu, elegantāku un sievišķīgāku garderobi. Ne tik ilgi pirms jaunās valdības veidošanas Reizniece-Ozola visus pārsteidza, šķiroties no nepakļāvīgā matu ērkuļa, kas vairāk piedien divdesmitgadniecei. Izrādījās, ka aiz meitenīgā veidola, kas par viņu radīja iespaidu, ka Reizniece-Ozola vēl nav nobriedusi jaunam politiskās karjeras kāpienam valdības līmenī, slēpjas eleganta jaunās paaudzes politiķe. Iespējams, pateicoties aktīvajām jogas nodarbībām gados jaunā ekonomikas ministre, kura ir trīs meiteņu un viena maza puikas mamma, spējusi saglabāt lielisku figūru, ko izceļ sievišķīgi kostīmiņi, dažkārt arī visai riskantos toņos (piemēram, gaiši zilā) vai svārku un elegantas blūzes kombinācija. Šaha čempione ar kosmonautes ambīcijām (ārzemēs ieguvusi kosmosa biznesa vadības maģistra grādu) Reizniece-Ozola, par kuru jokojot mēdz atkārtot apzīmējumu no leģendārās filmas kā par «sportisti un vienkārši skaistuli», savu jauno ampluā redzami izbauda un ir atplaukusi.

 

Žilbināja elegantā kobaltzilā kostīmā 

Izglītības ministre Mārīte Seile, iespējams, jaunajā amatā tā arī nav tikusi vaļā no bikluma un ir viena no klusākajiem šīs valdības ministriem, toties no neizteiksmīgās garderobes, kurā dominēja slikta auduma maisveidīgi kostīmi, ir atbrīvojusies. Pirms «Vienotība» viņai uzticēja izglītības un zinātnes ministres amatu, Seile vadīja nevalstisko izglītības programmu «Iespējamā misija». Pirms dažām nedēļām, februārī, apmeklējot Saeimas Izglītības un zinātnes komisijas sēdi, Seilē bija grūti atpazīt to pašu pedagoģi, kura vēl aizpagājušajā vasarā «Iespējamās misijas» pasākumā publikas priekšā stāvēja saburzītā baltā kostīmā ar maisveidīgu piegriezumu, nepiemērotos apavos un frizieri pārāk sen neredzējušu matu sasuku. Nu izglītības ministre žilbināja elegantā kobaltzilā kostīmā ar reglāna piegriezuma piedurknēm un slēgto aizdari, bet uz viņas rokas locītavas bija redzams lietišķs, bet vienlaikus sievišķīgi smalks pulkstenītis zelta ietvarā.

 

Jaunā spīkere aizslauka aizkrāsnē peles pelēkumu

Ināra Mūrniece pirms kļūšanas par Saeimas priekšsēdētāju tika uzskatīta par politikas «pelēko peli», un tur pie vainas bija arī viņas žēlabainā garderobe, kurā trūka gan daudzveidības, gan pašapziņas, gan atbilstošu piegriezumu un krāsu. Tomēr, ja kāds cerēja, ka Nacionālās apvienības jaunā politiķe Saeimas priekšsēdētājas amatā ātri vien piedzīvos izgāšanos,