KNAB: Bijušais Saeimas deputāts ņēmis kukuli 5 tūkstošu eiro apmērā

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien nosūtījis Ģenerālprokuratūrai martā uzsākta kriminālprocesa materiālus saistībā ar bijušā Saeimas deputāta iespējamām prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar kukuļa piesavināšanos, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

KNAB izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka bijusī amatpersona piesavinājās kukuli 5000 eiro apmērā, apgalvojot, ka tas paredzēts nodošanai valsts amatpersonai par labvēlīga lēmuma pieņemšanu attiecībā uz kādas personas apžēlošanu.

Kukuļošanas starpniekam, kurš rīkojās notiesātās personas interesēs, tika apgalvots, ka kukuli nodos valsts amatpersonai, kura atbildīga par apžēlošanas lūguma izskatīšanu, lai notiesātais tiktu atbrīvots no soda izciešanas.

Lietas izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības bijušo amatpersonu pēc Krimināllikuma (KL) 321.panta 1.daļas - par kukuļa piesavināšanos, ko viņš bija saņēmis nodošanai valsts amatpersonai. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt kukuļa devējs un starpnieks saskaņā ar KL 324.panta 1.daļu un 3.daļu no kriminālatbildības tikuši atbrīvoti, jo personas pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņoja par notikušo un aktīvi veicināja noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.