Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sievietēm

Ko darīt, kad asinsvadi zied kā rozes

Paplašināti sejas asinsvadi, kas vaigiem periodiski liek ziedēt kā rozēm, tikai sākotnēji ir kosmētiska problēma – nereti tie ir jau slimības vēstneši. Rozācija var attīstīties dažādi un jebkurā vecumā, un to ir iespējams izārstēt, taču no šīs slimības ir iespējams arī izvairīties.

Parādās jaunībā

«Asinsvadu problēmas ir daudzas un dažādas, un agrāk nebija nekādu iespēju tās ārstēt – jo ne ar medikamentiem, ne krēmiem to izdarīt nav iespējams –, bet nu jau daudzus gadus šāda iespēja ir. P šinātos asinsvadus ļoti veiksmīgi var aizvērt ciet ar lāzerprocedūrām,» stāsta dermatoveneroloģe Kristīne Cīrule, Veselības centra – 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas vadītāja.

Tā ir diezgan izplatīta tendence, ka cilvēkiem uz sejas, kājām vai citām ķermeņa daļām ir pastiprināts kapilāru tīklojums. Sākotnēji tas vairāk reaģē uz temperatūras maiņām: no aukstuma, mitruma vai vējaina laika ienākot siltā telpā, vaigi kļūst sārtāki, tāpat arī pēc karstu dzērienu, asu ēdienu un alkohola lietošanas asinsvadi acīm redzami paplašinās. Piesarkums periodiski parādās un pāriet.

«Kaut kādā mērā asinsvadu trauslums, jutīgums, reaģētspēja uz dažādiem kairinājumiem ir arī iedzimta problēma, kas pārmantojas ģenētiski. Tā parādās jau jaunībā, un, ja sākotnēji rožu sārti vaigi šķiet pat simpātiski, tad, gadiem ejot, ap asinsvadiem var veidoties iekaisums un apsārtums kļūst jau pastāvīgs. Tā ir rozācija jeb sārtā seja, kas nepāriet, un tā jau ir ļoti smaga slimība, kas jāārstē. Agrāk tas vispār nebija iespējams,» stāsta Kristīne Cīrule, piebilstot, ka slimības visbiežāk skartās vietas ir vaigi, arī deguna rajons un zods, un riska grupa ir sievietes pēc 35 gadiem ar gaišu sejas ādu.

Robeža viegli pārejama

Dermatoloģe stāsta: ja nav provocējošu apstākļu, kas asinsvadiem liek paplašināties, iespējams, iekaisums arī nesākas, taču šī robeža no rožu sārtuma līdz slimībai ir ļoti trausla un viegli pārejama. Tāpēc vislabāk ir asinsvadus slēgt ciet, pirms slimība sākusies. Un tos aizslēgt spēj modernās lāzersistēmas, kas pēdējos gados kļuvušas arvien precīzākas, nodrošinot ļoti labus ārstēšanās rezultātus.

Vai lāzeprocedūra ir sāpīga? «Atsāpināšana ar anestezējošām vielām netiek veikta, jo, aplicējot tās uz ādas, asinsvadi var sašaurināties, līdz ar to procedūras laikā var nebūt iespējams sasniegt vēlamo efektu. Taču atsāpināšana tiek veikta ar aukstumu, pūšot virsū vēsu gaisu,» procedūras nianses precizē daktere Kristīne Cīrule. Viņa uzsver: pēc procedūras ir ļoti svarīgi apstrādāto vietu atvēsināt – 10 līdz 15 minūtes paturēt virsū ledu.

Veiksmīgs iznākums

«Jo smalkāks asinsvads, jo tas atrodas tuvāk ādas virsmai, un jo mazāks spiediens ir šajā asinsvadā, jo labākas izredzes uz veiksmīgu rezultātu,» stāsta Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas vadītāja. Viņa savā praksē pārliecinājusies, ka viss atkarīgs no katra pacienta individuālā ādas tipa – gaišu ādu, ar niecīgu pigmenta daudzumu bez bažām var apstrādāt ar ievērojami lielāku jaudu; nelielu asinsvadu tīklojumu iespējams likvidēt uz ilgāku laiku jau pirmajā procedūrā; savukārt ugunszīmes (jeb N. Flammeus) likvidēšanai parasti nepieciešamas vairākas procedūras – jo ātrāk tas tiek darīts, jo labākas ir izredzes, tāpēc šādas procedūras nereti tiek veiktas jau zīdaiņa vecumā. «Nelieli asinsvadi sejas apvidū ļoti labi pakļaujas lāzera apstrādei,» apgalvo daktere. Lai arī pieprasījums pēc šādām procedūrām arvien palielinās, Kristīne Cīrule domā, ka daudzi joprojām pat nenojauš, ka šādu problēmu – sārto seju – ir iespējams izārstēt, un turpina ar šo problēmu sadzīvot.

Nevajadzētu sauļoties

Lai veiktu lāzerprocedūru, nav speciāli jāņem atvaļinājums, pēc tam var iet uz darbu. Protams, ja nav drošības izjūtas, kāda varētu būt reakcija, procedūru var veikt nedēļas beigās, pirms brīvdienām. «Ir divas iespējas: procedūru iespējams izdarīt ļoti maigi, bet tad problēmas likvidēšanai būs vajadzīgas vairākas reizes un tas prasīs ilgāku laiku, un var iedarboties aktīvāk, bet tad jārēķinās, ka uz ādas būs apsārtums, varbūt pat kāds zilumiņš, ko gan pēc tam var pietušēt ar tonālo krēmu. Katrā ziņā par procedūras intensitāti un gaitu ārsts ar pacientu vienojas – ko pacients var atļauties,» skaidro Kristīne Cīrule, piebilstot, ka terapijas laikā parametrus iespējams mainīt, izvēloties vispiemērotākos.

Vasara nav šķērslis

Daktere apgalvo, ka vasara nav šķērslis, lai veiktu lāzerprocedūras, jo katrai problēmai var rast atbilstošu risinājumu, izveidojot individuālu ārstēšanas plānu. Protams, ne pirms, ne pēc procedūras nevajadzētu sauļoties, taču tos cilvēkus, kuriem ir paplašināti asinsvadi, tas neuztrauc – parasti viņiem nemaz nepatīk atrasties saulē, jo karstumā asinsvadi vēl vairāk paplašinās, tādējādi radot vēl lielāku diskomfortu.

Būtiski zināt: ja āda ir jau iesauļota, lāzerprocedūra jāveic ļoti uzmanīgi, drīzāk no tās pat jāatsakās – jo pigmenta dēļ āda var reaģēt jutīgāk. «Lai procedūra būtu veiksmīgāka, to ieteicams veikt, kad āda ir gaišāka. Pēc atvaļinājuma siltajās zemēs nudien nebūs īstais brīdis,» piebilst pieredzējusī daktere.

«Galvenais, lai cilvēks pats līdzdarbojas – lai pats saprot, ko grib panākt, lai pats sevi motivē. Tad arī procedūras efekts būs ļoti labs,» apgalvo Kristīne Cīrule.

***

SVARĪGI ZINĀT

• Pirms procedūras četras nedēļas jāizvairās no sauļošanās saulē vai solārija apmeklējuma, lai samazinātu pigmentācijas rašanās risku – jo, kā zināms, pigments nav vis veselības, bet jau iekaisuma pazīme

• Pēc procedūras pacients var doties mājās, nav vajadzības uzturēties ārstējošā iestādē

• Uzreiz pēc procedūras apstrādāto apvidu ieteicams tūlīt atdzesēt – vismaz 15 minūtes, vislabāk ar ledu vai speciālu vēso maisiņu; atdzesēšanu vēlams turpināt arī mājās

• Atkarībā no problēmas risinājuma nepieciešams viens vai vairāki lāzerprocedūras seansi; intervālam starp procedūrām vajadzētu būt vismaz 4–6 nedēļas

• Pirmās 6–8 nedēļas pēc terapijas jāizvairās no tiešu saules staru ietekmes; turpmāko trīs līdz sešu mēnešu laikā jāizvēlas saules aizsargkrēms ar vismaz SPF 25

• Procedūra gan negarantē, ka problēma neatkārtosies, jo pēc kāda laika (trim četriem gadiem) var paplašināties blakus esošie asinsvadiņi; pacienti par to tiek informēti, un viņi ar to rēķinās

CIK MAKSĀ?

• Tas ir mīts, ka lāzerprocedūra ir ļoti dārga – atkarībā no apstrādājamās platības tā maksā no 30 līdz 40 latiem par reizi, turklāt efekts ir tūlītējs; tā ir praktiskā terapija, kas problēmu likvidē