Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sievietēm

Makrobiotika - pirts, sports un sekss

«Ja tu gribi ēst, tev jāzina, ko tu gribi, un, kad tu zini, ko tu gribi, jāzina arī, kāpēc tu to gribi. Un, ja to var sasiet kopā, veselību var dabūt vienā mirklī. Galvenais ir zināt, ko likt pretī, lai organismā atgūtu nepieciešamo līdzsvaru. To māca makrobiotika,» saka Roberts Lācītis, Latvijā vienīgais diplomētais makrobiotikas speciālists ar 15 gadu stāžu šajā jomā.

Deviņu mēnešu laikā

«Ja kaut ko ieēd, jāzina, ko uzēst vēl, lai tas sašķeļas un iziet ārā, lai tas netraucē. Par to jādomā ikreiz, apsēžoties pie brokastu, pusdienu, launaga vai vakariņu šķīvja, uzsver Roberts Lācītis, biedrības Lācīša skola dibinātājs un direktors. Ar speciālas aparatūras palīdzību viņš nosaka, kas cilvēka organismā strādā labi, kas ir normas robežās un kas – nestrādā. Un, lai uzlabotu organisma darbību, viņš iesaka makrobiotisku ēdienkarti. Tā norāda, kādus produktus izvēlēties. Pēc mēneša ēdienkarti koriģē, tad – pēc diviem mēnešiem, nākamreiz – pēc trim, un atkal pēc trim. Visus noteikumus rūpīgi ievērojot, deviņu mēnešu laikā būtu jāpiedzimst jaunam cilvēkam. Un nav būtiski, vajag nomest divus vai 52 kilogramus. Būtiskākais – lai iekšējie orgāni sāktu strādāt pareizi, lai organismā būtu pareizas skābju–sārmu līdzsvars. Tālāk viss ir cilvēka paša rokās. «Ja pēc deviņiem mēnešiem viņš atmetīs ar roku, sakot, ka tāpat ir labi, ka atkal ēdīs visu, ko grib, sekas būs tādas pašas, kādas tās bija vecajā dzīvē. Savukārt, ja vecajā dzīvē viņš gribēs atgriezties pēc gadiem pieciem sešiem, viņam tas vairs nebūs interesanti, jo viņš jau būs citās sajūtās, citā uztura apritē,» stāsta makrobiotikas speciālists.

Pārtrauc ēst četros

«Kā tikt pie veselības un to uzturēt bez zālēm? Ar ēdiena palīdzību,» saka Roberts Lācītis. Viņš paskaidro: kad satiekas vīrietis un sieviete, rodas bērns, un pirmais mazajam cilvēciņam attīstās zarnu trakts, jo viņš pie mātes ir piestiprināts nevis ar sirdi vai smadzenēm, bet ar nabiņu, tādējādi pirmajās nedēļās veidojas zarnu aizmetnīši. Tālāk attīstās asins sistēma, un tikai pēc tam viss pārējais.

«Tātad – kas ir pirmais? Kāda jēga ārstēt nervus, ja problēmas sakne slēpjas zarnās, kas ir netīras, jo veikalos nopērkamais ēdiens lielākoties ir nekāds?» jautā Roberts Lācītis. Viņš uzsver: kā ēdīsim, tāda būs asins kvalitāte. Kāda būs asins kvalitāte, tāda būs pašsajūta un visa pārējā dzīve. Un, mēģinot nomierināt nervus ar tableti, nemainot asins kvalitāti, nekas nebūs līdzēts.

Jāsāk ar uzturu, jo pareizs uzturs var ne tikai ietekmēt pārējās organisma sistēmas, bet arī ārstēt, viņš uzsver un aicina vērst uzmanību: vai mums šodien ir jāēd tropiskie augļi? «Izej ārā un paskaties! Nav! Paskaties, kur tu dzīvo – ziemeļos vai dienvidos, esi sieviete vai vīrietis, strādā fizisku vai garīgu darbu? Atbildes uz šiem jautājumiem arī norāda, cik daudz un kas ir jāēd, kas ir labs, kas – nav. Ja tev vajag svaru klāt, ēd vakarā, ja nevajag – pārtrauc ēst četros. Ir dažādi noteikumi, kā ēst, lai iegūtu lielisku pašsajūtu, taču nav vienas receptes visiem. Varbūt viens nevar ēst majonēzi, cits – maizi, vēl kādam jāatsakās no gaļas. To visu var noskaidrot.»

Nopirkt diētu

«Makrobiotika ir zinātne par to, kā pagarināt dzīvi, un tās stūrakmens ir uzturs,» saka Roberts Lācītis, piebilstot – lai ar uztura palīdzību sevi sakārtotu, dabūtu līdzsvaru un mieru, ir nepieciešams vismaz gads. «Jo asinis tik ātri nemainās, gadalaiki mainās ātrāk.»

Pavasarī makrobiotikas speciālists iesaka attīrīt organismu – lai līdz ziemai tas atkal būtu pieņēmies pilns visādiem labumiem un varētu izturēt auksto ziemu. Kardinālākais veids, kā to izdarīt – doties uz aptieku un nopirkt diētu. «Tas saucas plāksteris, ar ko aizlīmēt muti,» viņš pasmaida un paskaidro: vairs nevajadzētu ēst tā, kā ēsts līdz šim. Nemainot uzturu, nemainot ēšanas paradumus, organismu nevar attīrīt.

Dažādi speciālisti iesaka dažādus organisma attīrīšanas variantus: cērmju zāles, klizmu, pulverīšus. Roberts Lācītis saka: tas izklausās ļoti jocīgi – viss izskrien ārā, un zarnas kļūst sterilas, nav vairs arī vajadzīgo baktēriju.

«Pirmais noteikums, ja gribi attīrīties: nebāz sevī iekšā visādus draņķus! Ja gribam izslaucīt istabu, mēs taču neienesam iekšā vēl spaini ar zemi! Ar organismu ir tāpat – pārtrauciet lietot uzturā ceptu, cietu, treknu, maizi, kartupeļus, piena produktus un cukuru, un uzreiz parādīsies iespēja organismu sakārtot.»

Un susliki ir klāt

Robertam Lācītim patīk pareizticīgo kalendārs – tajā gavēnis ir divas trešdaļas no gada. «Attīrīšanās darbi jāveic neatkarīgi no konfesijas,» viņš uzskata un vispārējai organisma veselībai iesaka savu recepti – PSS tabletes: pirts, sports un sekss.

«Tās ir trīs lietas, kas kustina asinis, un, kad tās pareizi kustas, viss dzīvo: svaigās asinis pienes pārtiku, nesvaigās iznes miskasti. Bet, kad asinis nekustas, sākas izgulējumi, atrofijas, līdz cilvēku aiznes pa skuju taku...» nosaka makrobiotikas speciālists un to izskaidro salīdzinājumos: kad miskaste ir saskābusi, tajā sarodas visādi susliki un to iznīcina. Tas nozīmē, ka skābie produkti izdala dabā vibrācijas: es esmu skābs produkts, vairs neesmu gatavs dzīvošanai, lūdzu, iznīciniet mani. Un iznīcinātāju komanda ir klāt!

«Arī skābs cilvēks izdala tādas vibrācijas, un susliki ir klāt – tie ir audzēji, cistas, dažādas psihiskas novirzes. Un, kā saka profesors Danilāns, mūsos ir daudz susliku, kādi divi kilogrami. Un tad ir jautājums: vai es gribu sevī ielaist to, kas tos iznīcina, vai negribu. Tā ir tikai un vienīgi katra paša izvēle. Ja cilvēks to negrib, tad nav variantu – tad palīdzēt nevar ne homeopāts, ne dziednieks, ne akupunktūras speciālists, ne Roberts Lācītis...»

***

MAKROBIOTIKAS 10 ZELTA LIKUMI

1. Riepu ap vēderu rada kartupeļi un maize; pamēģiniet vienu mēnesi neēst ne vienu, ne otru, un rezultāts neizpaliks

2. Celulītu rada pārlieku liels cukura daudzums, piena produkti, īpaši siers

3. Seksualitātes zudumā vainojams cepts ēdiens

4. Ja gribi sakārtot domas, iztīri zarnas – attīri organismu ar gavēšanas palīdzību

5. Ja ziemā bieži salsti, atsakies no silto zemju augļiem – banāniem, apelsīniem, mandarīniem, papaijas; tie domāti, lai organismam sniegtu vēsuma sajūtu

6. Ja mokies ar iesnām vai vidusauss iekaisumu, ierobežo piena produktu, maizes un cukura patēriņu

7. Ja pēcpusdienā jūties saguris, apēd kādu ābolu, karoti medus, bet nelieto cukuru un saldumus, jo tie nogurumu tikai pastiprinās

8. Ja tevi moka kaulu vai locītavu sāpes, atsakies no nakteņu dzimtas dārzeņiem – kartupeļiem, tomātiem, paprikas un baklažāniem, jo tie aizkavē kalcija uzsūkšanos organismā; kartupeļu vietā var ēst kāļus

9. Ja vajag svaru klāt, ēd vakarā; ja nevajag – pārtrauc ēst četros; jo labāku veselību gribi, jo ātrāk jāpārtrauc ēst

10. Ja gribi labu veselību, katru dienu ēd citu ēdienu