Ja cilvēkam ir pumpas no olām, viņam nevajag tās ne ēst, ne likt uz sejas. Bet, ja alerģijas nav, olu maskas skaistumkopšanā ir visvienkāršākās – tās izmantoja jau mūsu vecmāmiņas, un, iespējams, tās izmantos vēl gadiem ilgi.
Olām jābūt tīrām
«Tā kā olās ir daudz proteīnu, vitamīnu un minerālvielu, tās ir labas gan sejas, gan ķermeņa maskās,» uzskata Veselības centra 4 filiāles Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas kosmētiķe Violeta Kalniņa, piebilstot, ka olas gan parasti kombinējas ar citiem produktiem – ar eļļām, ar dažādiem augļiem, arī dārzeņiem. Tāpēc svarīgi zināt, vai kāds no tiem neizraisa alerģiju, jo dabiskais produkts vienmēr ir stiprāks un koncentrētāks.
«Olām var likt klāt visu ko, pat kabačus un gurķus. Gan jau arī rasolu var likt uz sejas – no majonēzes vien jau būs labs efekts,» smaidot stāsta kosmētiķe. Viņa uzskata: ja produkts ir ēdams, to var likt arī uz sejas. Galvenais, lai tas nav alerģisks.
«Pirms sākam darboties ar olām, jānomazgā rokas, jo salmoneloze dzīvo tieši uz čaumalas. Rokām un olām jābūt tīrām!» uzsver Violeta Kalniņa. Otra svarīga lieta: ir nepieciešams labs mikseris, jo, lai olu uzliktu uz sejas, tai jābūt labi saputotai.
Gogelmogels ar alu
«Esmu dzirdējusi, ka fantastiskas maskas sanāk no paipalu olām. Ja ir tāda iespēja – darām tā! Gan jau arī no strausa olām efekts ir labs,» spriež Violeta Kalniņa. Protams, viņa kā profesionāle iesaka lietot tādas maskas, kas nepieciešamas konkrētajam ādas tipam: ja ir problemātiska sejas āda, jālieto dermokosmētika, ja āda ir sausa, jālieto krēms sausai ādai, un tā tālāk.
«Bet, ja esam atpūtā laukos, kur viss ir no dobes un nav nitrātu, protams, vajag atļauties uztaisīt sev foršu SPA! Maskas no dabas veltēm nav sliktas, taču nekādi brīnumi no tām arī nav jāgaida – nekāds vow! nenotiks,» viņa pasmaida un piebilst, ka labsajūta gan ir garantēta.
«Kombinācijas ar olām ir simt un viena. Viena no jaukākajām ir šāda: baltumu saputojiet uz uzlieciet uz sejas, būs ideāls liftings, bet dzeltenumu saputojiet ar cukuru un pielejiet klāt alu – nenormāli garšīgi!» pati to izmēģinājusi, arī Neatkarīgās lasītājiem iesaka Violeta Kalniņa.
Smadzeņu darbībai
«Normālās proporcijās olas ir ieteicamas, jo tas ir ļoti labs un vērtīgs produkts. Tās ir labas olbaltumvielas, tajās ir salīdzinoši maz kaloriju, tās dod labu sāta sajūtu, turklāt tajās ir arī ļoti daudz vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu,» stāsta P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dietoloģijas dienesta vadītāja un Veselības centra 4 dietoloģe Laila Meija. Viņa uzsver, ka olas ir svarīgas smadzeņu darbībai, tajās esošās vielas uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas.
«Joprojām turpinās diskusijas par holesterīnu. Ir pētnieki, kas uzskata, ka olas holesterīna līmeni neietekmē nelabvēlīgi, bet gluži otrādi – tās pat iesaka, jo tajās ir arī tādas vielas, kas mazina holesterīna uzsūkšanos,» stāsta Laila Meija, piebilstot, ka visās «oficiālajās rekomendācijās» gan teikts, ka tiem, kam ir paaugstināts holesterīna līmenis, olu daudzums uzturā jāierobežo, tās jāēd ļoti piesardzīgi – ne vairāk par trim nedēļā.
Mono diētu neiesaka
Dietoloģe Laila Meija gan neiesaka ievērot olu diētu. «Ja ēdīsiet daudz olu, tad kaut ko citu, kas organismam arī būtu nepieciešams, ēdīsiet mazāk,» viņa neiesaka stūrēt vienos vārtos, taču piebilst: ja cilvēks ir vesels, īslaicīga olu diēta nekaitēs, taču tā nekādā ziņā nav panaceja, tas nav unikāls risinājums svara samazināšanai.
«Mono diētas neko labu nedod, ja pēc tam atgriežaties pie sākotnējiem ēšanas paradumiem,» apgalvo pieredzējusī dietoloģe. Viņasprāt, labāk ir regulāri apēst pa olai: cilvēkiem, kuriem ir sirds–asinsvadu slimību risks, iesaka 3–4 nedēļā, visi pārējie var atļauties apēst pa olai dienā.
«Nav labi spiest tikai uz vienu produktu – vai tā ir ola vai griķi, vai greipfrūts. Jā, šīs diētas laikā jūs uzņemat mazāk kaloriju, varbūt pat iegūstat sāta sajūtu, bet tas jau situāciju neatrisina. Turklāt nav arī pierādījumu, ka olas briesmīgi dedzina taukus.»
***
OLA SKAISTUMKOPŠANAI
SEJAI
• Sausai ādai: vienu olas dzeltenumu saputo stingrās putās, pievieno 10 pilienus persiku, mandeļu vai olīveļļas (svarīgi, lai tā nav sintētiska), liek uz sejas un tur 15 minūtes – tā dod ļoti labu barojošu efektu
• Taukainai un kombinētai ādai: olas baltumu saputo stingrās putās un pieliek 10 pilienus rozmarīna eļļas; klāj uz sejas un tur 10 minūtes
• Vīstošai ādai: seju plānā kārtiņā iesmērē ar eļļu un kārtu kārtām klāj virsū saputotu olas baltumu; kad viena kārta apžuvusi, liek otru, apžāvē un liek trešo kārtu; tur 10 minūtes
• Liftingam: olas baltumu saputo stingrās putās, pieliek 10 pilienus citrona sulas, klāj uz sejas un tur 10 minūtes
• Mazgā nost ar siltu ūdeni, ar dvieli vai mīkstu lupatiņu
MATIEM
• Sausiem un normāliem matiem: vienu olas dzeltenumu kārtīgi saputo, pievieno ēdamkaroti dadžu eļļas (der arī rīcineļļa) un gatavo maisījumu iemasē matos; aptin ar siltu dvieli un tur 15–20 minūtes
• Taukainiem matiem: vienu olas dzeltenumu kārtīgi saputo, pievieno ēdamkaroti dadžu eļļas, karoti konjaka vai kliņģerīšu tinktūras un gatavo maisījumu iemasē matos; aptin ar siltu dvieli un tur 15–20 minūtes
• Lai ola matos nesaveļas, to mazgā ārā ar remdenu ūdeni, pēc tam ar šampūnu un siltāku ūdeni izmazgā eļļu
ĶERMENIM
• Notīra ābolu, sagriež, pielej ūdeni un uzvāra; iegūtajai putriņai pievieno 10 pilienus citrona sulas un saputo stingrās putās; atsevišķi saputo olas baltumu; atsevišķi – saldo krējumu; visu sajauc un klāj uz ķermeņa (var likt arī uz sejas)
• Liftinga efektam maskai izmanto olas baltumu, ādas pabarošanai – dzeltenumu
• Lai piešķirtu ādai veselīgu toni, dzeltenumam var likt klāt arī burkānu sulu; savukārt burkānu čužas, pievienotas dzeltenumam, ir viegls skrubis
• Atsevišķi saputo baltumu, atsevišķi – dzeltenumu, pieliek ēdamkaroti medus un auzu pārslas – ideāla kombinācija, kas ķermeņa ādu attīra un baro