Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sievietēm

Kas ir hormonu jogas terapija

© Scanpix

«Terapijas kursa laikā jāvingro ir katru dienu. To ir ļoti grūti izturēt, ja nav nopietnas motivācijas,» ir pārliecināta sertificēta jogas pasniedzēja Inga Šulce-Branta. Viņa uz Latviju atvedusi hormonu jogu – terapiju, kas ar jogas metodēm aktivizē dabiskos pašatjaunošanās procesus, atraisa sievišķās enerģijas un uzlabo sievietes fizisko un emocionālo veselību.

Radīta sievietēm

Hormonu jogas terapija (HJT), kuru sievietes Latvijā vēl tikai iepazīst, pasaulē pazīstama jau 20 gadu – to izstrādājusi brazīliete Dina Rodrigesa, jogas terapeite, kurai šobrīd ir 84 gadi un kura joprojām to veiksmīgi pasniedz gan Brazīlijā, gan Eiropā.

«Tā ir dabiska terapeitiska metode ar uzsvaru uz hormonālās sistēmas stabilizēšanu, kas radīta sievietēm, lai novērstu menopauzes izraisītos traucējošos simptomus, kā arī neauglības, priekšlaicīgas menopauzes, olnīcu policistīta, premenstruālā sindroma (PMS) un citu ar hormonālo nelīdzsvarotību saistītu veselības traucējumu novēršanai, izmantojot indiešu un tibetiešu jogas tehnikas, kas palīdz iedarboties uz dziedzeriem un orgāniem, kuriem nepieciešams atbalsts hormonālo pārmaiņu laikā,» stāsta Inga Šulce-Branta, pasniedzēja ar deviņu gadu pieredzi jogas praksē, kura jogas filozofiju, praksi un tās pasniegšanas mākslu apguvusi jogas skolā Tantra yoga, dažādos starptautiskos semināros, kā arī ieguvusi HJT sertifikātu pie Dinas Rodrigesas.

«Sākumā bija skeptiķi, kas to nosauca pat par «jogu padzīvojušām sievietēm», taču patiesībā sievietei jau no trīsdesmit gadu vecuma un dažkārt arī vēl agrāk vajadzētu sākt profilaktiski strādāt pie sava hormonālā līmeņa uzturēšanas, lai izvairītos no menopauzei raksturīgām veselības un emocionālajām problēmām,» uzskata Inga Šulce-Branta.

Jānodod analīzes

«Kad manai mammai saasinājās veselības problēmas, saistītas ar hormonālās sistēmas darbību, kas noveda līdz pat operācijai, sāku aizdomāties, kāpēc nav nevienas dabiskas metodes, kā šo problēmu risināt. Par hormonu jogas terapiju, kas domāta tieši šā vecuma sievietēm, man izstāstīja mana drauga mamma, kas dzīvo Vācijā un pati aktīvi apmeklē šīs nodarbības,» stāsta Inga Šulce-Branta. Vēloties palīdzēt savai mammai un, iespējams, vēlāk arī daudzām citām sievietēm, viņa sāka vākt visu pieejamo informāciju par HJT, līdz saprata, ka savas personīgās pieredzes dziļumus nepieciešams attīstīt profesionāli, un devās uz Vāciju, lai iegūtu atbilstošu kvalifikāciju.

«Daudzas sievietes menopauzes vecumā nonāk ķirurgu rokās – vienai jāoperē olnīcas, citai vairogdziedzeris, taču nu ir risinājums, kā no operācijas izvairīties,» uzskata pieredzējusī jogas pasniedzēja. Viņa stāsta: novērojot savas klientes, Dina Rodrigesa gadu gaitā veikusi pamatīgus pētījumus, kas pierādījuši, ka, praktizējot HJT, notiek būtiskas hormonālo rādītāju un pašsajūtas izmaiņas. Tas pierādījies analīzēs, turklāt manāmi uzlabojumi novēroti jau pēc četrām nedēļām.

Menopauzes vecumā

«Studijā Saules joga esam izgājušas pirmo trīs mēnešu terapijas kursu, taču diemžēl tikai viena no meitenēm pirms un pēc terapijas nodeva analīzes, un viņai patiešām bija redzami uzlabojumi,» ar gandarījumu stāsta Inga Šulce-Branta. «Grupā daļa sieviešu cieta no menopauzei vai pāragrai menopauzei raksturīgajiem simptomiem, un otra daļa bija jaunākas meitenes, kurām bija dažādas citas ar hormonālo nelīdzsvarotību saistītas problēmas. Piemēram, vienai menstruālais cikls bija atkarīgs no hormonālajām tabletēm, bet šīs terapijas laikā viņa tās vispār pārtrauca lietot, un viņai atjaunojās regulāras mēnešreizes. Kāda cita hormonālās tabletes bija lietojusi kopš 16 gadu vecuma, bet tagad, savos mazliet pāri 20, nevar ieņemt bērniņu. Tās jau ir sekas, viņai būs vajadzīgs ilgāks laiks, lai attīrītos,» domā hormonu jogas terapeite. Viņa uzskata: ārsta konsultācija ir būtiska – lai noteiktu hormonālos ciklus, lai saprastu, kurā brīdī nodot analīzes, lai būtu redzami īstie skaitļi.

Inga Šulce-Branta gan nav aktīvi interesējusies, ko par HJT domā ginekologi. «Bieži vien viņu interesēs ir izrakstīt vairāk zāļu, tāpēc viņi neiesaka nodarboties ar jogu. Ir dzirdēts, ka tā notiek,» jogas pasniedzēja spriež pavisam reāli un tic, ka noteikti ir arī alternatīvajām metodēm draudzīgi ārsti.

Vecuma ierobežojuma nav

Apgūt HJT vingrojumus esot viegli, tie neprasa īpašu iepriekšēju sagatavotību, tāpēc ir piemēroti arī sievietēm bez pieredzes jogas praksē, apgalvo Inga Šulce-Branta. Taču panākumi esot atkarīgi no tā, cik bieži vingrojumus izpilda. «Terapijas kursa laikā jāvingro katru dienu. Nav jau viegli saņemties un izturēt, kamēr nekas nesāp,» viņa domā.

Arī vecuma ierobežojumu HJT nav – to var sākt praktizēt arī jau ļoti cienījamā vecumā. «Daudzām sievietēm menopauzes vecumā organisms jau ir ļoti cietis – ir ceļgalu, gūžu un muguras problēmas, taču visus vingrojumus un pozas ir iespējams pielāgot. Tiesa, mūsdienās sievietes hormonālajam līmenim ir tendence kristies jau krietni agrākā vecumā, tāpēc šīs nodarbības, kas aktivizē dabiskos pašatjaunošanās procesus un uzlabo kopējo dzīves kvalitāti, piemērotas sievietēm jebkurā vecumā.» Pavisam jaunām meitenēm ieteicams pildīt vingrinājumus līdz problēmas atrisināšanai, tad pārtraukt un, lai saglabātu līdzsvaru, pievērsties klasiskajai jogai.

Vīrieši neatzīstas

Vai HJT var praktizēt arī vīrieši? «Jā, ir izstrādāta programma arī īpaši vīriešiem, tikai nav veikti vērā ņemami pētījumi, kā tā iedarbojas uz stiprā dzimuma veselību – jo diemžēl nepietiek to aktīvo vīriešu, kuri atzītu, ka viņiem ir hormonālas dabas problēmas,» smaida Inga Šulce-Branta. Viņa uzsver: sievietēm hormonālais kritums ir ļoti straujš, pārmaiņas jūtamas ļoti spēcīgi, savukārt vīriešiem šī problēma ir daudz mazāk izteikta, un viņi to mēģina kompensēt citādi. «To sauc par pusmūža krīzi, taču vīrieši jau nemūžam neatzīst, ka viņiem ir pusmūža krīze... Sievietes gan savā starpā visu var pārrunāt. Veselības un psihoemocionālās problēmas, kas sākas ap pusmūžu, ir hormonālas dabas, un tās visas ir risināmas.»

Starp citu, ar HJT palīdzību ir risināma arī liekā svara problēma – gadījumā, ja tā ir hormonālās nelīdzsvarotības rezultāts.

***

NEIESAKA

• Ar hormonu jogu nedrīkst nodarboties grūtnieces

• Terapija nav ieteicama mēnešreižu laikā – jo, iedarbinot ļoti spēcīgu elpošanas tehniku, var pastiprināties asiņošana

• Sievietēm, kurām bijis ļaundabīgs audzējs, atļauja jāprasa ārstam – jo, hormonu līmenim paaugstinoties, var aktivizēties vēža šūnas

• Jaunām meitenēm, kurām nav sūdzību par veselību − jo HJT jūtami paaugstina libido

***

VIEDOKLIS

Jolanta GULBE, ģimenes ārste:

– Jau piecus gadus apmeklēju jogas nodarbības un tādā veidā uzzināju arī par hormonu jogu. Man bija sava veida ginekoloģiskas problēmas, un šāda terapija man bija pieņemama. Redziet, ja šai terapijai mēs gribētu pieiet ļoti zinātniski, būtu vajadzīgi ļoti nopietni pētījumi, jo Rietumu pasaules medicīna tomēr balstās uz konkrētiem pierādījumiem – skaitļiem, faktiem. Bet joga drīzāk ir tāda kā alternatīvā medicīna, iespēja pašam sev palīdzēt. Mēs to neprotam izskaidrot, jo mēs to nepazīstam. Kā teicis Pēteris Kļava: medicīnā nav brīnumu, ir tikai nezināšana.

Tāpēc mans viedoklis par hormonu jogas terapiju ir absolūti subjektīvs. Es izgāju trīs mēnešu kursu un varu teikt, ka patiešām visi tie simptomi, kas bija sakāpināti un man traucēja, krietni, krietni mazinājās.

Es savā praksē vairāk saskaros ar pacientiem, kuri cieš no arteriālās hipertensijas, taču zinu, ka ir ļoti daudz cilvēku, kuriem ir tā saucamie somatoformie traucējumi, ko bieži noraksta uz veģetatīvo nervu sistēmu. Bet varbūt arī šajos gadījumos var palīdzēt joga. Pareizāk sakot, mēs paši varam daudz palīdzēt savai veselībai, jo mūsos ir ne tikai enerģijas plūsmas, bet mēs arī paši dažādos veidos varam akumulēt un vairot iekšējo enerģiju, tādējādi stimulējot noteiktas orgānu sistēmas un veselību kopumā.