Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Komercziņas

Laiks pārcelties? Ieteikumi, kā izvēlēties jauno ģimenes mājvietu

© Publicitātes foto

Pārcelšanās ir atbildīgs process, kura laikā jāpieņem vairāki nozīmīgi lēmumi. Mājvieta ir mūsu miera osta, vieta, kur atgūties no ikdienas skrējiena un uzņemt jaunus spēkus, tādēļ tās atrašanās vietai, tehniskajam un vizuālajam stāvoklim ir liela nozīme. Lai atvieglotu Jums šo procesu, un Jūs būtu drošs, ka pārvācaties uz labāko iespējamo mājvietu, esam apkopojuši dažus ieteikumus, kas noderēs!

Plāns

Kā jebkurā nopietnā un atbildīgā situācijā, arī šajā gadījumā sākumā nepieciešams izveidot plānu. Rīkojiet ģimenes sapulci, kur kopīgi aplūkojiet iespējamās mājvietas dažādās pilsētās un pat novados. Veltiet nedaudz laika, lai padomātu par to, ka Jums ir patiesi svarīgs!

Apkopojiet itin visu, kas ienāk prātā, domājot par jauno ģimenes mājvietu, tomēr esiet reālistiski! Šis plāns var sanākt ļoti īss vai tieši pretēji, ļoti garš - ja nemeklējat neko konkrētu, rēķinieties, ka Jums būs jāveic lielāka izpēte, lai saprastu, ko tieši vēlaties.

Mājvietas tips un stāvoklis

Izlemiet, kādā mājvietā vēlaties dzīvot - privātmājā, sērijveida dzīvoklī vai jaunā projektā. Būtiskākais, kam šajā gadījumā jāpievērš uzmanība, ir ēkas tehniskais stāvoklis. Esiet tālredzīgs - jaunāka mājvieta, protams, būs dārgāka, taču ņemiet vērā, ka vecākos projektos, visticamāk, būs jāveic remontdarbi un dažādi uzlabojumi, kas ilgtermiņā izmaksās vairāk.

Apdomājiet aspektus, sākot no būvniecībā izmantoto materiālu kvalitātes, beidzot ar mājvietas iekārtojumu.

Mājvietas atrašanās vieta

Pilsēta vai lauki - tāda ir viena no dilemmām, izvēloties jaunu mājvietu. Vairumā gadījumu šis jautājums tiek atrisināts diezgan ātri, jo ir vajadzības, kuras spēj apmierināt tikai viens vai otrs variants. Izvēloties jaunu ģimenes mājvietu, galvenokārt jāņem vērā sekojošais - vēlaties dzīvot notikumu epicentrā, vietā, kur ir liela kustība un dzīvība vai tieši pretēji, vietā, kur valda miers un klusums?

Un tad rodas vēl viens jautājums - kāds ir izvēlētais rajons? Neviens nevēlas dzīvot rajonā, kurā ir augsts noziedzības līmenis, īpaši, ja Jums ir bērni, taču nekad nav iespējams garantēt, ka izvēlētais rajons būs pilnībā drošs. Pirms izvēlaties mājvietu, iesakām apskatīt konkrētā rajona noziegumu statistiku. Lieliska ideja ir arī apskatīt internetā pieejamo informāciju par izvēlēto dzīvesvietu - vēsture, kultūra, notikumi un citi tamlīdzīgi aspekti.

Ģimene un draugi

Ja bieži pavadāt laiku kopā ar radiniekiem un draugiem, iespējams, vēlēsieties, lai jaunā mājvieta neatrodas pārāk tālu no viņiem. Gari pārbraucieni, lai satiktos brīvdienās, prasa laiku un arī finansiālu ieguldījumu.

Kaimiņi

Liela nozīme jaunās ģimenes dzīvesvietas izvēlē ir kaimiņiem. Rūpējoties par savu labsajūtu, ieteicams pirms tam aprunāties ar kaimiņiem, lai saprastu, vai apkārt bieži nav troksnis - īpaši svarīgi tas ir tad, ja Jūsu ģimenē ir mazs bērns.

Tāpat saruna ar kaimiņiem ir lielisks veids, kā uzzināt vairāk par noskatīto mājvietu, un bieži vien tieši kaimiņi var atklāt ko jaunu, ko izīrētājs vai pārdevējs nav atklājis.

Infrastruktūra

Visticamāk, vēlēsieties atrast mājvietu, kas atrodas tuvu Jūsu darba vietai un bērnudārzam/skolai, kuru apmeklē bērni. Ja tomēr izvēlaties dzīvot tālāk, apdomājiet mājvietas apkārtnes infrastruktūru - vai varēsiet ātri un ērti nokļūt sev vajadzīgajā vietā? Vai bērniem kursēs autobuss uz un no skolas? Vai tuvumā ir visi nepieciešamie veikali/pakalpojumu vietas?

Izmaksas

Izvēloties jauno ģimenes mājvietu, Jums jābūt drošam, ka tā būs ''pa kabatai'', tādēļ rūpīgi apdomājiet visas ar to saistītās izmaksas. Iegādāsieties vai īrēsiet? Kādi ir komunālie un apsaimniekošanas maksājumi? Varbūt jāmaksā par stāvvietu un koplietošanas telpām?

Atcerieties, ka ziemā ar mājvietu saistītās izmaksas mēdz būt augstākas, tādēļ, lai izlemtu, vai varēsiet atļauties konkrēto mājvietu, aprēķiniet dārgāko variantu! Tāpat šajās izmaksās iekļaujiet ceļa izdevumus uz un no darba, bērnudārza/skolas.

Izmēģinājums

Pirms pieņemat gala lēmumu, veiciet izmēģinājumu! Apmeklējiet noskatīto rajonu, pastaigājiet, apskatiet apkārti, parunājieties ar cilvēkiem un pamēģiniet iztēloties sevi dzīvojam tur. Ja ir iespēja, izīrējiet pagaidu mājvietu un noteikti pavadiet tur pāris dienas, lai iegūtu patieso sajūtu.

Pienācis laiks pārvākties, taču trūkst finanšu, piemēram, mēbeļu iegādei? Iespējams, var palīdzēt naudas aizdevums internetā, piemēram, no Ferratum.lv. Tomēr atcerieties, ka jebkurš aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtējiet savas iespējas to atmaksāt. Lai izdodas atrast labāko ģimenes mājvietu!