Ik gadu Jāņos piepildām svētku galdu ar gardu cienastu un svētku laikā nodarbojamies ar jautrām aktivitātēm, bet kā Jāņu svinības padarīt veselīgākas un drošākas, gan sev, gan ciemiņiem? Stāsta eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Lai Jāņa bērniem būtu prieks un spēks dziedāt, dejot un svinēt, laikus ir jāpadomā par saviem iecienītākajiem un arī tradicionāliem ēdieniem svētku galdā. Svētkos mēdzam pildīt galdu ar dažādiem gardumiem, un bieži vien nesadalot, ko kurš nesīs uz svinībām, mēdzam atnest par daudz ēdiena. Jāņu nakts ir gara, saimniekiem būtu ar viesiem iepriekš jāsarunā cienasti - ēdieni un dzērieni. Ja saplāno ēdienu vai produktu sarakstu jau iepriekš, tad mazāk ēdiena paliks pāri un tas nesabojāsies, skaidro sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.
Plānojot svētku galdu, būtu ieteicams padomāt par pamatēdieniem. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja viesi ierodas laicīgi. Dienas vidū tas varētu būt kāds pamatēdiens - uz ugunskura vārīta zupa, ceptas saknes, gaļa vai zivis. Sezonāli ēdieni būs aukstās zupas, zaļie salāti, dārzeņi un zemenes. Galdā var celt tikko iesālītus gurķīšus un zaļumus. Salātiem var izmantot citrusaugļu vai olīveļļas mērces, papildinātas ar sinepēm, mārrutkiem un zaļumiem. Viesiem garšos ar mizu vārīti kartupeļi ar biezpienu un zaļumiem. Noteikti celiet galdā dārzeņus - gabaliņos sagrieztus jaunos kāpostus, burkānus, gurķus un citus dārzeņus pēc izvēles. Nav nepieciešams tos jaukt ar rūpnieciski ražotajām mērcēm. Dārzeņi labi garšos tāpat, pārkaisīti ar citronpipariem, svaigiem zaļumiem. Svētku galdā tradicionāli būs siers - tas labi garšos gan viens pats, gan ar rudzu maizi, ar medu un ar zemenēm. Atcerieties celt galdā ogas un izcepiet kādu biezpiena sacepumu vai plātsmaizi ar rabarberiem. Svarīgi ir ievērot mērenību un nelikt uzreiz galdā visus viesu atvestos ēdienus, bet gan pakāpeniski papildināt svētku galdu, tādā veidā izvairoties no pārēšanās.
Neaizmirstiet par pārtikas higiēnu un drošību! Neatstājiet vaļējas dzērienu pudeles, lai tajās neielidotu lapsenes. Pārtikas produkti ir jātur aukstumā, bet, ja tas nav iespējams, var izmantot aukstuma kastes vai gatavot tādus ēdienus, kas karstumā nebojājās.
Grilējot uzturā jālieto tikai kārtīgi izcepti ēdieni! Iepriekš jāparedz laiks gaļas iemarinēšanai, lai, cepot lielā karstumā uz oglēm, ēdienā mazāk nonāktu kaitīgie savienojumi - heterocikliskie amīni, kas dabīgi rodas, gatavojot ēdienu uz uguns. Lai izvairītos no kaitīgajiem savienojumiem, marinādei var pievienot citrona vai laima sulu un kādu skābāku sīrupu. Tāpat svarīgi sekot līdzi izdzertajam ūdens daudzumam. Lai lietotu vairāk ūdeni, to var sagatavot ar piparmētru lapiņām, gurķu ripiņām vai ogām, iesaka L. Sondore.
Svētku laikā nedrīkst aizmirst par savu un citu cilvēku drošību. Ir jābūt īpašai piesardzībai ar uguni, esot blakus ūdenim un sportojot. Jācenšas svinēt svētkus tā, lai pēc iespējas novērstu dažādu kaitīgo riska faktoru ietekmi, stāsta farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Bieži vien pēc svētkiem mēdz būt smaguma sajūta vai vēdera uzpūšanās. Tādā gadījumā ķermenim ieteicams dot atslodzes dienu. Trekns ēdiens var izraisīt smaguma sajūtu, vēdera uzpūšanos un radīt diskomfortu arī aizkuņģa dziedzerim. Tādēļ pēc svētkiem labāk ievērot saudzējošu diētu vismaz vienu dienu, bet ieteicams - divas. Šajā periodā labāk izvēlēties vieglākus ēdienus, piemēram, vārītus dārzeņus, liesu gaļu, tvaicētu zivi, pilngraudu maizi un piena produktus. Ja nepieciešams, aptiekā ir pieejami dažādi līdzekļi, piemēram, fermentus saturošie, kas palīdzēs kuņģim tikt galā ar ēdiena sagremošanu, kā arī līdzekļi, kas palīdz novērst vēdera uzpūšanos. Savukārt bifido un lakto baktērijas palīdzēs atjaunot zarnu trakta mikrofloru. Pēc svētkiem var noderēt arī hidrotoniskie līdzekļi, lai palīdzētu organismam atjaunot nepieciešamos mikroelementus.
Ja Jāņu naktī maz gulēts, tad pēc svētkiem ir svarīgi ievērot veselīgu miega režīmu, uzņemt pilnvērtīgu uzturu un pietiekamu šķidruma daudzumu, lai justos labāk, skaidro farmaceits K. Čerjomuhins. Palīdzēs arī mierīgas pastaigas svaigā gaisā, kā arī, lai organisms ātrāk atgūtu spēkus, var lietot vitamīnu kompleksus.
Sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt biezpiena kūkas recepti svētku galdam.
Nepieciešamās sastāvdaļas: 1 kg biezpiena (labāk viendabīgas konsistences, bez lielajiem graudiem), 500 ml saldā krējuma, cukurs pēc garšas, rīvēta BIO citrona miziņa, “Selgas” klasiskie cepumi (2x180g), zemenes, mellenes, avenes, piparmētru lapiņas, piens cepumu pamērcēšanai, apaļā tortes veidne kūkas gatavošanai, saldā krējuma stindzinātājs un pārtikas želatīns.
Pagatavošanas gaita: