Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Pētījums: kā mūzikas izvēle ietekmē braukšanas paradumus?

© unsplash.com

Neste veikusi pētījumu Somijā ar mērķi noskaidrot, kā mūzikas izvēle ietekmē braukšanas paradumus. Pētījumā atklājās, ka dinamiska mūzika ietekmē cilvēka sirdsdarbību, kas ne vien veicina ātrāku braukšanu, bet arī rada drošības riskus un atstāj negatīvas sekas uz vidi. Lai veicinātu drošu un videi draudzīgāku braukšanu, Neste izveidoja sarakstus ar dziesmām, kam ir nomierinoša ietekme uz sirdsdarbību.

Neste 2023.gada aprīlī veiktajā aptaujā 82% aptaujāto sieviešu un 76% vīriešu uzskatīja, ka mūzikas klausīšanās, vadot automašīnu, mazina sastrēgumu un citu ar satiksmi saistītu faktoru radīto stresu.

Aptaujātie ir arī pārliecināti, ka piemērotas mūzikas izvēle automašīnā palīdz šoferim atslābināties, izbaudīt braukšanu, palikt nomodā un izvairīties no garlaicības. 74% aptaujāto uzskata, ka mūzikas klausīšanās ir patīkama jo īpaši garākos braucienos.

"Pētījums liecina, ka sastrēgumi un satiksmes sablīvējumi izraisa dusmas un paātrina sirdsdarbību vairāk nekā pusei (55%) aptaujāto autovadītāju. Mēs izveidojām autovadītājiem pielāgotus dziesmu sarakstus, kas īpaši noderēs, braucot pa ikdienā noslogotiem maršrutiem. Dziesmas izvēlētas tā, lai to klausīšanās palīdzētu izvairīties no ātruma pārsniegšanas, saglabātu atbrīvotu atmosfēru automašīnā un samazinātu kaitīgos izmešus. Šajos sarakstos iekļauto dziesmu temps ir zem 90 sitieniem minūtē, kas ir ideāli piemērots, lai sirdsdarbība pie stūres saglabātos atbilstoši mierīga. Mēs ceram, ka šie dziesmu saraksti autovadītājiem sagādās prieku, un novēlam drošu braukšanu vasaras izbraucienu sezonā," norāda Neste mārketinga komunikācijas viceprezidents Mika Hietileinens (Mika Hyötyläinen).

Visbiežāk automašīnās klausās radio - popmūzika ir populārākais žanrs

Aptaujā 61% respondentu atzina, ka, braucot ar automašīnu, visbiežāk mūziku klausās tieši radio, savukārt apmēram trešā daļa aptaujāto automašīnā reizēm izmanto arī mūzikas straumēšanas pakalpojumus.

43% aptaujāto vecumā no 45 līdz 54 gadiem uzskata, ka popmūzika ir labākais mūzikas žanrs braukšanai, ko jo īpaši iecienījušas sievietes. Savukārt 41% respondentu dod priekšroku rokmūzikai, ko īpaši iecienījuši respondenti vecumā no 18 līdz 24 gadiem un no 35 līdz 54 gadiem. Vienlaikus rokmūzika ir vismazāk iecienītais mūzikas žanrs starp cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem.

"Dienvidķīnas Tehnoloģiju universitātes iepriekš veikts pētījums liecina, ka cilvēki, kuri klausās dziesmas ar vairāk nekā 120 sitieniem minūtē, vidēji brauc par gandrīz 16 km/h ātrāk. Neste projekta ietvaros tika veikts tests, kurā noteicām dažādu tempu dziesmu ietekmi uz cilvēku sirdsdarbību. Testa laikā atskaņotās dziesmas cilvēku sirdsdarbību paātrināja par aptuveni 10-19%, salīdzinot ar sākuma stāvokli. Rezultāts apstiprināja uzskatu, ka mūzika, ko cilvēki klausās automašīnā, ietekmē ne tikai braukšanas ātrumu, bet arī satiksmes drošību un transportlīdzekļa radīto kaitīgo izmešu apjomu, it īpaši, ja mūzika tiek apvienota ar videi draudzīga maršruta izvēli un braukšanas stilu. Mēs jau iepriekš esam snieguši praktiskus padomus videi draudzīgākai braukšanai, un mūsu jaunās CO2 Draudzīga braukšanas kampaņas mērķis ir ar mūzikas palīdzību palīdzēt autovadītājiem samazināt braukšanas ātrumu, tādējādi samazinot arī kaitīgos izmešus," saka Mika Hietileinens.