Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Praktiski

Pavirša attieksme pret apkures sistēmu noved pie mājas nodegšanas

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Pavirša attieksme pret apkures sistēmu noved pie mājas nodegšanas, kas noposta īpašumu, atstājot īpašnieku bez pajumtes, norāda apdrošināšanas AS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) pārstāvji.

BTA ik gadu saņem vairākus desmitus pieprasījumus kompensēt ugunsnelaimes nodarītos postījumus. Un nereti nelaimes cēloni varēja novērst, labāk parūpējoties par apkures sistēmu.

Apdrošinātāja pārstāvji atzīmē, ka, piemēram, pagājušajā gadā Salacgrīvas novada koka konstrukcijas dzīvojamās ēkas skurstenī aizdegās sodrēji. Skurstenis tik ļoti uzkarsa, ka no karstuma aizdegās tā tuvumā esošās koka konstrukcijas un izcēlās plašs ugunsgrēks. Tā rezultātā vienstāvu māja pilnībā nodega.

"Skursteņa iztīrīšana un krāsns apsekošana ir obligāti veicamie darbi katras apkures sezonas sākumā. Diemžēl pieredze rāda, ka uguns nepiedod paviršības, un viena vienīga dzirkstele vai sodrēju degšana neiztīrītā skurstenī dažās minūtēs var novest pie liesmojošas ēkas. Arī apkures katliem nepieciešama regulāra tehniskā apkope, un to nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi," norāda BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Viņš pauž, ka atbildīgi izturoties pret apkures sistēmu drošību, māju saimnieki ne vien pasargā sevi no lieliem pārdzīvojumiem un milzīgiem izdevumiem, bet arī glābj paši savu un ģimenes locekļu dzīvību.

BTA skaidro, ka nereti pie ugunsnelaimes noved pavirša rīcība vai vieglprātība attiecībā uz ugunsdrošības noteikumiem. Tā, piemēram, Rēzeknes novada no krāsns izlēkusi dzirkstele aizdedzināja kurtuves priekšā sakrauto sauso malku. Īsā brīdī visu telpu piepildīja dūmi, tad pārņēma liesmas un ēka pilnībā nodega. No nelaimes varētu izvairīties, ja vien malka neatrastos pie pašas krāsns vai to nodalītu nedegoša siena.

BTA ir viena no vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kas piedāvā nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA Baltijā nodarbina vairāk nekā 1000 darbiniekus. BTA akcionārs ir "Vienna Insurance Group AG" ar gandrīz 200 gadu ilgu pieredzi apdrošināšanas nozarē. Ar kopumā vairāk nekā 25 000 darbinieku apmēram 50 apdrošināšanas sabiedrībās 30 valstīs, "Vienna Insurance Group" ir līderis savas darbības tirgos Centrāleiropā un Austrumeiropā, rūpējoties par vairāk nekā 22 miljoniem klientu.