Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Uzzini! Dabai draudzīgi padomi, kā pareizi utilizēt virtuves piederumus

© pexels.com

Tāpat kā plastmasa, stikls, elektropreces un citu kategoriju atkritumi, arī nepareizi utilizētas pannas, katli vai dažādi metāla virtuves piederumi var radīt būtisku vides piesārņojumu, tādēļ ir svarīgi no tiem atbrīvoties atbildīgi, proti, nododot pārstrādei, uzsver virtuves piederumu un aksesuāru ražotāja "Fissman" vadītāja Latvijā Kristīne Giņko.

Metāla pannas un katli nav gluži parasti sadzīves atkritumi un tos arī nevajadzētu utilizēt kā parastos atkritumus.

"Metāls dabīgā veidā sadalās ļoti lēni, turklāt, ja tas satur specifiskus pārklājumus, trūkst zinātnisku pētījumu par to ietekmi uz vidi," uzsver atkritumu apsaimniekošanas un savākšanas uzņēmuma "Zaļā josta" mārketinga vadītāja Laima Kubliņa.

Ja iedzīvotājs pats vēlas atbildīgi atbrīvoties no šādiem virtuves priekšmetiem, ir jāņem vērā daži nosacījumi. Svarīgākais - atkritumiem, kas paredzēti pārstrādei, ir jābūt vienveidīgiem un tīriem. Jāatceras, ka metāla priekšmeti būtu jānodod metāla savākšanas punktos.

Lūk, daži ieteikumi, kā atbrīvoties no nokalpojušām pannām, kastroļiem un katliņiem videi draudzīgi:

#1 Atbrīvo no dažādiem piejaukumiem

"Metāla izstrādājumus var droši izmest dalītās vākšanas konteinerā vieglajam iepakojumam - kopā ar papīru un plastmasu. Pirms iemešanas šķirošanas konteinerā, ir būtiski pannas, katla vai galda piederumu metāla daļu atdalīt no dažādiem citiem materiāliem, piemēram, koka vai plastmasas rokturiem, dekoriem. Ja priekšmetu utilizē neatdalītā veidā, tas uz šķirošanas līnijas netiks klasificēts kā otrreizējā izejviela, bet gan kā sadzīves atkritumi, kura pārstrāde nav iespējama," min Kubliņa.

#2 Nomazgā un notīri

Tāpat svarīgi atcerēties, ka šķirot var tikai tīrus materiālus. Netīra panna vai katls kļūst par sadzīves atkritumu vienību, ko nevar pārstrādāt. Šis princips attiecas uz jebko, ko mēs šķirojam.

Pēc Kubliņas vārdiem, strādājot ar iedzīvotājiem un atkritumu apsaimniekotājiem, noteikti var teikt, ka lielākā Latvijas sabiedrības daļa ir iesaistījusies atkritumu šķirošanā. Svarīgi ir tas, ka viņi to nedara tikai tāpēc, ka kāds to liek darīt, - tas ir gan finansiāli izdevīgi, gan arī kļuvis par kultūras jautājumu.

"Jā, protams, mums noteikti ir uz kurieni tiekties un šķirot vajadzētu vēl vairāk, aktīvāk un labāk. Neskatoties uz to, ka šķirošanas kultūra mūsu sabiedrībā ir augusi, ir vēl tāls ceļš ejams, lai mēs varētu sasniegt tās prasības, ko no mums gaida Eiropas Savienība," stāsta Kubliņa.

#3 Pārliecinies, vai priekšmets tik tiešām ir nokalpojis

Ja vēlamies būt atbildīgi pret vidi un apkārtējo sabiedrību, pārliecinies, vai virtuves priekšmets ir patiesi nokalpojis. Reizēm gluži labas pannas vai katliņi kļūst lieki, kad mainām plīts virsmu. Piemēram, indukcijas plītij bieži vien neder tie gatavošanas trauki, kas der gāzes plītij. Ja šķiet, ka kastrolis vēl itin labi varētu būt lietojams, ir tīrs un labā stāvoklī, tad lietderīgāk to būtu ziedot.

#4 Padomā, kā samazināt atkritumus nākotnē, - reizēm dārgāk, bet mazāk nozīmē draudzīgāk dabai

"Zaļā josta" pārstāve atgādina, ka ir svarīgi jau pie iegādes domāt par to, kā nopirkto preci varēs utilizēt. Tāpat ir vērts apsvērt iegādāties dārgākas, taču kvalitatīvākas preces, kas kalpos gadu desmitiem, tā samazinot nākotnē radīto atkritumu daudzumu.