Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Neticami! Interneta lietošana var negatīvi ietekmēt dabu

© pexels.com

"Sērfojot" internetā, ne katrs no mums aizdomājas par to, vai un cik lielu ietekmi patērētie interneta dati var atstāt uz dabu. Taču šobrīd - interneta un tehnoloģiju uzplaukuma laikmetā - tam, cik zaļi ir dati, ko ikdienā lietojam, ir lielāka nozīme kā jebkad agrāk.

Strauju izplatību piedzīvo arī datu centri, kuru milzīgais enerģijas patēriņš rezultējas oglekļa emisijās.

Piemēram, datu patēriņš 30 minūtes skatoties savu iemīļotāko Netflix raidījumu ir vienāds ar emisiju daudzumu, kas rodas, nobraucot 100 metrus ar automašīnu.

Lai gan šis rādītājs var nešķist tik liels, jāņem vērā, ka šobrīd jau 61% no pasaules iedzīvotājiem izmanto internetu savās ikdienas gaitās, turklāt interneta lietotāju skaits katru dienu turpina pieaugt.

Datu centri - elektroenerģijas patēriņa "milzis"

Parastam interneta lietotājam varētu šķist, ka sameklēt atbildi uz radušos jautājumu Google vai augšupielādēt fotoattēlu Facebook nepatērē daudz elektroenerģijas, taču kopējā datu plūsma visā pasaulē ir vērienīga, kas nozīmē, ka tikpat liels ir arī datu patēriņš. Ja pirms 20 gadiem pasaulē bija vien 100 miljoni interneta lietotāju, tad šobrīd lietotāju skaits pieaudzis līdz pat 4,8 miljardiem, tādēļ ir svarīgi apzināties, no kurienes nāk datu plūsmai nepieciešamā enerģija. Viens no lielākajiem elektropatēriņa avotiem ir datu centri, kas nodrošina visu lietotāju datu apstrādi. Kā liecina jaunākie pētījumi, pasaules datu centri gadā patērē aptuveni 205 TWh, kas sastāda ~1% no pasaules elektroenerģijas patēriņa un apjoma ziņā līdzinās komerciālas aviosabiedrības izdalītajām CO2 emisijām. Lai gan 1% nav kritiski daudz, pastāv vieta izaugsmei, lai uzlabotu datu centru energoefektivitāti, padarītu datus zaļākus un palīdzētu tiekties uz klimatneitralitāti un kopējiem Eiropas Zaļā kursa mērķiem.

Tehnoloģiskie risinājumi un zaļā enerģija kā ilgtspējīgas nākotnes pamats

IKT nozare turpina tehnoloģisko progresu, ieviešot dažādus risinājumus, kas samazina enerģijas patēriņu.

Turpmākajos gados mākslīgais intelekts un lietu internets (IoT) vēl vairāk palielinās datu izmantošanu, tāpēc 5G ieviešanai būs nozīmīga loma, palīdzot ikvienai nozarei sasniegt ilgtspējas mērķus un pārveidot savus darbības procesus. 5G ieviešana tāpat uzlabos arī IT nozares energoefektivitāti, jo enerģijas izmaksas uz vienu bitu 5G tīklā būs par 90% mazākas nekā 4G tīklā. Runājot par 5G ietekmi uz IT nozari, SIA "DEAC" tirgzinības projektu vadītāja Irina Strahova skaidro, ka iespēja izmantot lielu interneta ātrumu ar zemu latentumu noteikti radīs milzīgu datu pieaugumu, kas būs jāuzglabā, tādējādi patērējot elektroenerģiju. Tādēļ, ņemot vērā 5G ienākšanu gan uzņēmumu, gan arī iedzīvotāju ikdienā, SIA "DEAC" ir pārliecināts, ka šodien un tālākajā nākotnē atbildīga pieeja pret vidi būs īpaši svarīga, un ikvienai nozarei, kas to vēl nav izdarījusi, ir būtiski apsvērt pāriešanu uz zaļo enerģiju.