Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Preces internetā: Padomi, lai muita un papildus PVN nepārsteidz nesagatavotu

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Iepērkoties it kā Vācijas internetveikalā, sūtījums pienāk no Lielbritānijas - deklarēšana, PVN un muitas nodoklis ir pārsteidzis ne vienu vien pircēju. Iecerētā lētā un ātrā iepirkšanās starptautiskajos internetveikalos kļuvusi ievērojami sarežģītāka un dārgāka, jo ne visi pircēji pamanījuši, ka kopš 1. jūlija stājies spēkā jaunais regulējums sūtījumiem, kas saņemti no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES). Tas raisījis daudz jautājumu, tostarp pārpratumus par sūtījuma gala cenu un vēlmi atteikties no pirkumiem.

Citadeles eksperti ir sagatavojuši skaidrojumu un padomus, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

ES tiesību akti no 1. jūlija paredz būtiskas izmaiņas PVN piemērošanā e-komercijas darījumiem - visi sūtījumi, kas pienāk no valstīm ārpus ES, ir jādeklarē muitā un arī PVN jāmaksā neatkarīgi no preču vērtības. Ja iepriekš no PVN un atmuitošanas bija atbrīvoti sūtījumi vērtībā līdz 22 eiro, tad tagad arī dažus centus vērts sūtījums ir jādeklarē un par to jāmaksā PVN. Savukārt sūtījumiem virs 150 eiro jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.

“Pirkumu skaits internetā pēdējā pusotra gada laikā ir ievērojami palielinājies un turpina augt - ar karti internetā iepirkās par 51 % un ar internetbanku par 66 % vairāk, salīdzinot šī un pērna gada pirmos ceturkšņus. Starp Top 30 pircēju iecienītākajiem tirgotājiem liela daļa ir starptautiskie internetveikali, tostarp ārpus ES valstīm. Nereti tieši cena ir galvenais kritērijs, kāpēc priekšroka dota starptautiskajam tirgotājam. Ar jauno regulējumu ES cenšas stiprināt vietējo uzņēmēju pozīcijas un konkurētspēju ar citu kontinentu e-komercijas milžiem. Tāpēc, ņemot vērā jaunos regulējumus, pirms pirkuma izdarīšanas ir vērts izvērtēt, vai nebūs daudz izdevīgāk pasūtījumu veikt no vietējiem tirgotājiem, kuru piedāvājums un arī funkcionalitāte kļuvusi pircējiem patīkama. Vietējie uzņēmēji savos e-veikalos aktīvi integrē ērtākos maksājumu rīkos, tostarp Citadele piedāvāto Klix un, redzam, ka transakciju skaits un pārdošanas apjoms vietējos internetveikalos stabili aug,” saka Jānis Mūrnieks, bankas Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Pievērs uzmanību, no kurienes nāk sūtījums

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām ir paļaušanās uz to, ka tirgotāja mājaslapas reģistrācijas domēns automātiski nozīmē, ka piegāde notiks no attiecīgās valsts teritorijas. Piemēram, pasūtot preces amazon.de, pirkuma piegāde var notikt no Lielbritānijas, kas jau kādu laiku nav ES dalībvalsts. Praktiski visi lielākie iepirkšanās portāli piedāvā kategorizēt preces, tostarp izvēlēties, no kuras valsts saņemt sūtījumu. Ja pie attiecīgās preces sūtījuma valsts logs nav aktīvs, nekautrējies vaicāt pēc palīdzības klientu atbalsta centrā, jo sūtījums ārpus ES būs dārgāks, ilgāks un potenciāli problemātiskāks.

Pārbaudi, vai nesamaksā PVN divreiz

Pastāv iespēja, ka, pasūtot preces ārpus ES dalībvalstīm, PVN tiek apmaksāts jau tirdzniecības platformā. Šis priekšnosacījums būs spēkā tad, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 150 eiro un tirgotājs ir reģistrējies Eiropas Komisijas nodokļu un muitas apvienībā Import One Stop-Shop jeb IOSS. Par piederību IOSS jābūt norādēm tirgotāja mājaslapā, un PVN kā atsevišķi izdalītam punktam jāparādās pirkuma rēķinā. Šeit kā pircējam gan jābūt ļoti uzmanīgam, jo ES regulējums ir svaigs, bet uzņēmumiem apstrādājamo datu apjoms milzīgs, kas nereti rezultējas kļūdās un pārpratumos. Klientam ir jāpārliecinās, vai, pirmkārt, PVN tiek piemērots un, otrkārt, vai tā likme ir 21 %. Pēc tam tirgotāja atbildības lokā ir informēt piegādātāju par PVN, kas informāciju nodod sūtījuma saņēmēja muitas organizācijai. Latvijā ir bijuši gadījumi, kad pircējs apmaksā PVN e-vidē, bet tirgotājs to aizmirst norādīt piegādātājam, un secīgi informācija nenonāk arī līdz Latvijas muitai. Tādā situācijā, lai saņemtu preci, sākotnēji jāmaksā dubultais PVN, bet pēc tam nauda jāatgūst no tirgotāja.

Dāvanas turpmāk jāatmuito

PVN un muitas nodoklis par dāvanām nebūs jāmaksā arī turpmāk, ja sūtījuma vērtība nepārsniegs 45 eiro. Taču kopš jūlija sākuma muitas deklarācija jāiesniedz par visām dāvanām, kas izsūtītas ārpus ES dalībvalstīm. Lai arī daudzi interneta veikali dažkārt formē savus sūtījumus kā dāvanas, jāatceras, ka šis nodokļu izņēmums ir spēkā, ja nekomerciālu sūtījumu veic fiziska personas un sūta to citai fiziskai personai.

Bez modernajām tehnoloģijām - process dārgāks

Atmuitošanas procesā ikkatrs var izvēlēties sev ērtāko preču atmuitošanas veidu - darīt to pats, vai uzticēt sūtījuma piegādātājam. Pasūtītājs var pats ielogoties VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), aizpildot importa muitas deklarāciju. Var arī izmantot Latvijas Pasta mobilo lietotni, eksprespastu muitas brokeru vai citu muitas speciālistu pakalpojumus. Zīmīgi, ka, atmuitojot sūtījumus vērtībā līdz 150 eiro, Latvijas Pasta lietotnē tas izmaksās 88 eiro centus, savukārt uz vietas pasta nodaļās pakalpojums gan būs krietni dārgāks un izmaksās 3,99 eiro.

Pirms pirkt, jāizpēta vietējo tirgu

Lēta un ātra iepirkšanās starptautiskajos interneta veikalos var arī nesanākt, tāpēc ir vērts izpētīt vietējo un ES piedāvājumu. Pasūtot vietējo, ieguvumi būs vērā ņemami - bez finansiālā aspekta tas būs deklarācijas aizpildīšanā ietaupītais laiks, kā arī prognozējams preces saņemšanas periods, kamēr ārpus ES pasūtītajiem produktiem būs jāgaida sava kārta atbildīgo institūciju noliktavās. ES piedāvājums kļūs krietni pievilcīgāks gadījumā, ja runa būs par salīdzinoši dārgiem pasūtījumiem. Piemēram, sūtījuma summai sasniedzot 500 eiro, papildus izmaksās iztērēsiet vismaz 115 eiro, samaksājot gan PVN, gan muitas nodokli, kura aprēķināšanā jāizmanto VID importa sūtījumu preču klasifikators. Savukārt vietējo interneta tirgotāju piedāvājums ar katru mēnesi aug ne tikai Eiropā, bet arī Baltijā - par to liecina bankas Citadele interneta maksājuma rīka Klix partneru skaits, kas Latvijā un Lietuvā sasniedzis teju 250 veikalus.