Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Kur ziņot, ja kāds izīrē īpašumu, bet nemaksā nodokļus?

© Lauris Vīksne/F64

Kāda sociālā tīkla "Twitter" lietotāja uzdevusi jautājumu par to, kam ziņot, ja kāda persona izīrē īpašumu, bet nemaksā nodokļus.

Sakiet, Valsts ieņēmumu dienest, kā iespējams informēt par to, ka kāds nodarbojas ar īpašuma izīrēšanu, nemaksājot par to nodokļus? Tas ir jūsu vai kādas citas iestādes kompetencē," vaicā kāda sociālā tīkla lietotāja.

Labdien! Par pārkāpumiem nodokļu vai muitas jomā varat informēt, rakstot uz e-pastu parkapumi@vid.gov.lv, viņai sniegta atbilde.

Vienlaikus pie ieraksta, kurā vaicāts, kam sūdzēties, izvērtusies diskusija. Kāds sociālā tīkla lietotājs ar šādu "stučīšanu" neesot mierā.

Tiesa, jautājuma uzdevēja norāda, ka nodokļi ir jāmaksā, lai kāds varētu saņemt medicīnas pakalpojumus, būtu pieejama izglītība un citas lietas, kas tiek nodrošinātas par nodokļu maksātāju naudu.
VID speciālisti norāda, ka nomas vai īres definīcija ir noteikta Civillikumā. Noma vai īre ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas vai īres maksu kādas lietas lietošanu.

Izīrē privātpersonām, bet iznomā - juridiskām personām. Atkarībā no tā, ar ko ir noslēgts līgums - ar fizisku vai juridisku personu -, tiek piemērota nodokļu nomaksas kārtība. Izīrējot īpašumu fiziskai personai, nodoklis ir jāmaksā pašam izīrētājam - to aprēķina par kalendāra gadu un iesniedz VID gada ienākumu deklarāciju. Aprēķinātais nodoklis jāsamaksā budžetā likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt, iznomājot īpašumu juridiskai personai, nodokli ieturēs izmaksas brīdī un iemaksās budžetā nomnieks.

Ienākuma guvējam jāmaksā 10% nodoklis

No likuma izriet, ka šī nodokļa maksātājam (izīrētājam, ienākuma guvējam) jāzina tikai divas lietas: ka 10% nodoklis jāmaksā no ienākuma (īres naudas) un, ja izīrētājs pats samaksā nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), viņš to var atskaitīt no apliekamā ienākuma. Taču var arī būt, ka NĪN maksā īrnieks, kā ir tad?

Kā skaidro VID, IIN, piemērojot 10% likmi, ir maksājams no visiem ieņēmumiem, kurus persona par sava nekustamā īpašuma izīrēšanu saņem no īrnieka. Ja NĪN maksā īrnieks, izīrētājs nodokļa summu nevar atskaitīt no apliekamā ienākuma.