Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Praktiski

Kuras jomas atstāj viskaitīgāko ietekmi uz vidi?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Lielākā daļa jeb 79,1% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju apņēmušies vai apsver iespēju nākotnē savā ikdienā ieviest videi draudzīgus paradumus.

Trīs galvenie aspekti, kas cilvēku ikdienā atstāj vislielāko ietekmi uz vidi parasti ir ar mājokli, ikdienas transportu un pārtiku saistītās jomas. Tomēr, lai arī nolūki ir labi, daudziem trūkst praktisku zināšanu un padomu kā ikdienā “būt zaļam”, norāda vides eksperti.

“Kopumā cilvēkiem ir vēlme rīkoties videi draudzīgi visās jomās, bet bieži trūkst labu piemēru, padomu un, iespējams, arī stimulu un līdzekļu,” saka biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga. Piemēram, finanšu trūkums mājas siltināšanai, nepietiekami drošs vai neesošs veloceliņš, lai ikdienā varētu pārvietoties ar velosipēdu.

Lielākā ietekme uz vidi saistīta ar trīs jomām - mājokli, ikdienas transportu un pārtiku, - kas sastāda aptuveni 70% no iedzīvotāju izdevumiem. Šīs ir arī jomas, kur nepieciešamas lielākās izmaiņas, lai samazinātu kaitīgo ietekmi uz mūsu planētu.

“Bieži vien cilvēki, piemēram, izmanto auduma maisiņus, bet uz veikalu brauc ar lielu džipu. Daudz kas ir atkarīgs no mūsu priekšstatiem, par to, kas ir laba dzīve, un tas ne vienmēr ir saskaņā ar videi draudzīgu dzīvošanu,” turpina J.Brizga.

Dzīvesstila pieredzes apmaiņas projekts “Es daru tā!” 40 jaunos video turpinās iepazīstināt ar dabai draudzīga dzīvesveida stāstiem. Aktrise un kostīmu māksliniece Madara Botmane jau ir devusies ciemos pie žurnālista Dzintra Kolāta, kurš no iepriekšējām paaudzēm pārņēmis dabisko pļavu kopšanu, un restorāna “Lapsas māja” vadītājas Lienes Zemītes, kuras aizraušanās ir gatavot kūkas un saldumus bez baltā cukura. Jaunajās “Es daru tā!” epizodēs varēs iepazīties arī ar farmaceiti Martu Šulci un viņas gatavoto dabīgo kosmētiku, žurnālista Aida Tomsona īpašajiem sēņošanas paradumiem, spēli “Ghetto Eko” u.c.

“Es daru tā!” video stāsti, kurus iespējams skatīties “Es daru tā!” Facebook lapā, turpinās iedvesmot, lai ikvienam palīdzētu ikdienā ieviest kaut mazus, bet planētai draudzīgus dzīves paradumus, kas saistīti gan ar atkritumu šķirošanu, “otras elpas” došanu savu laiku nokalpojušām lietām, energoefektīvu ēku būvniecību, bioloģisku pārtiku, pārdomātiem pirkumiem u.c.

Iedzīvotāju aptauja projekta “Es daru tā!” ietvaros tika īstenota interneta vidē šī gada maijā un tajā piedalījās 420 Latvijas iedzīvotāji visās vecuma grupās. Projektu finansiāli atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds.