Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Praktiski

Padomi: kā dzīvot zaļāk un ietaupīt naudu

Ilustratīvs attēls © Lauris Vīksne/F64

Aptaujā noskaidrojies, ka astoņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem izvēlas dzīvot ilgtspējīgāk, ikdienā dažādos veidos taupot resursus. Tomēr daudzi aptaujas dalībnieki uzskata, ka dzīvot dabai draudzīgāk traucē nesakārtota infrastruktūra, ka tas ir dārgi vai pārāk laikietilpīgi. Vides eksperts un IKEA interjera dizaina speciālists stāsta, kā dzīvot zaļāk pavisam vienkārši, turklāt samazinot tēriņus.

Latvijas iedzīvotājiem ir dažādi paņēmieni, kā mēģināt dzīvot ilgtspējīgāk. Vairums IKEA pasūtītās aptaujas dalībnieku (89 %) norādījuši, ka izslēdz telpās gaismu, kad tā nav nepieciešama, izmanto energoefektīvu LED apgaismojumu un ūdeni taupošus dušas uzgaļus (58 %).

Seši no desmit dalībniekiem saka, ka aizgriež ūdeni, kad tīra zobus, skujas vai mazgā rokas. Katrs otrais uzsver, ka darbina veļas un trauku mazgājamo mašīnu tikai tad, kad tā ir pilna.

Ilgtspēja atmaksājas

Latvijas iedzīvotājus zaļākai dzīvei mājās visvairāk motivē iespēja ietaupīt un samazināt atkritumu daudzumu. Pusei no aptaujātajiem svarīgs arguments ir arī veselīgs dzīvesveids. Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš iedrošina tam pievērsties, sakot, ka veselīgs dzīvesveids var atmaksāties arī finansiāli: "Jau iekārtojot mājokli, pastāv vienkāršas likumsakarības. Rūpīgi plānojot un izraugoties mēbeles, varam izvairīties no nepieciešamības bieži kaut ko labot un mainīt, un rezultātā patērējam mazāk resursu. Ietaupīt var arī ar daudzfunkcionālām mēbelēm un iekārtām un lietām, kas, iespējams, prasa lielāku sākotnējo ieguldījumu, taču atmaksājas ilgtermiņā."

Vienkārši ieteikumi, kā mājās ietaupīt naudu

IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus saka, ka ilgtspēju var uztvert kā lielisku iespēju samazināt izdevumus: patērēt tikai tik, cik nepieciešams, rūpīgi apdomāt, ko un kāpēc pirkt, ietaupīt elektrību, ūdeni un siltumu. D. Rimkus piebilst, ka ikviens var ietaupīt enerģiju un naudu pavisam vienkārši, pat netērējot daudz laika. Pārmaiņas var sākt ar mazumiņu - var šķirot atkritumus, atteikties no vienreizlietojamām mantām, lietot no pārstrādātiem vai pārstrādājamiem materiāliem ražotas lietas.

Samazini apkures izmaksas. Interjera dizaina speciālists atgādina, ka paklāji ir lieliska iespēja uzlabot telpas termoizolāciju. Aplēses liecina, ka paklājs var noturēt līdz pat 10 % no telpas temperatūras. Aizkari pie logiem un durvīm ziemā uztur siltumu, bet vasarā saglabā vēsumu. I. Vanadziņš norāda, ka viens no enerģijas „zagļiem" ir nepiemēroti logu tekstili. Ja logu sistēma nav pārdomāta, mēs lieki sasprindzinām redzi, jo telpa ir pārāk gaiša, turklāt ir nepieciešams vairāk resursu telpas atdzesēšanai. Cita risinājuma izvēle var nākt par labu veselībai un finansēm.

Ietaupi enerģiju. Gatavojot ēdienu katlā ar vāku, enerģijas patēriņš samazinās par 30 %. Svarīgi arī, lai katlu un pannu izmērs atbilstu plīts gatavošanas virsmas izmēram. Ja trauks ir pārāk mazs, pat 20 % enerģijas var tikt izlietoti nelietderīgi.

Lieto ūdeni atkārtoti. Interjera dizaina speciālists saka, ka ietaupīt ūdeni mājās ir pavisam vienkārši. Piemēram, augļus un dārzeņus var mazgāt nevis tekošā ūdenī, bet bļodā vai izlietnē ar aizvērtu noteku. To pašu ūdeni vēlāk var izmantot vēlreiz, piemēram, telpaugu laistīšanai. Reizēm ūdeni tērējam nelietderīgi, mazgājot traukus. Arī to var efektīvāk izdarīt bļodā. Veikalos ir pieejami pat īpaši pielāgoti izlietnes piederumi.

Katrs piliens svarīgs. Arī ūdens sildīšana maksā naudu. Ietaupīt var, protams, ar speciāliem jaucējkrāniem, kas var samazināt karstā ūdens patēriņu līdz pat 30 %. Šādiem jaucējkrāniem rokturis ir jāpagriež pa kreisi, lai sāktu tecēt karstais ūdens. Tā ūdens tiek sildīts tikai tad, kad tas tiešām ir nepieciešams, nevis ik reizes, kad atver jaucējkrānu.

Ietaupi tīrot. "Parasti cilvēkiem mājās ir vairāk nekā pietiekami tīrīšanas līdzekļu. Iegādājoties pārāk daudz sadzīves ķīmijas, mēs izšķiežam naudu, turklāt tas nenāk par labu mūsu veselībai, jo ķimikālijas arī izgaro, un mēs tās ieelpojam. Mērenība un dabai draudzīgākas alternatīvas ir svarīgākais, kas nepieciešams, lai panāktu tīrību mājās atbildīgā veidā," saka I. Vanadziņš.

Mazāki tēriņi pārtikai. Pareiza pārtikas uzglabāšana palīdz ietaupīt naudu un samazināt pārtikas atkritumu daudzumu. Ja produktus liek cieši noslēdzamos traukos, tie ilgāk saglabājas svaigi, un nesajaucas aromāti. Ēdiena glabāšana ir iespēja ietaupīt arī laiku, piemēram, ja pagatavo vairāk ēdiena un neapēsto sasaldē. Tā vienā gatavošanas reizē var sarūpēt vairākas maltītes.