Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Praktiski

55% uzņēmumu plāno saglabāt attālinātā darba iespēju arī pēc pandēmijas

© pexels.com

Neraugoties uz piedzīvotajiem attālinātā darba izaicinājumiem un grūtībām, liela daļa Latvijas uzņēmumu plāno saglabāt darbiniekiem iespēju veikt darba pienākumus ārpus darba vietas arī pēc pandēmijas uzveikšanas un ierobežojumu atcelšanas.

Nepilna desmitā daļa biznesa vadības un grāmatvedības programmas Jumis izstrādātāja Jumis Pro aptaujāto uzņēmumu pat apsver iespēju turpmāk uzturēt tikai attālināto darbu.

Gadu strādājot attālinātā vai daļēji attālinātā režīmā, gan uzņēmumu vadītāji, gan darbinieki ir iemācījušies pārvarēt šķēršļus un aprast ar darba pienākumu veikšanu mājas apstākļos.

No iepriekš veiktām strādājošo aptaujām izriet, ka daļa strādājošo novērtē iespēju plānot darba laiku pašiem un netērēt dārgās stundas ceļā uz un no biroja. Jaunākā uzņēmēju aptauja atklāj, ka līdzīgs viedoklis valda arī darba devēju nometnē.

Uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji saskatījuši ieguvumus no brīvākas darba formas, ja vien darbs tiek paveikts kvalitatīvi un laikā. Turklāt daudzus pārliecinājusi aizvadītā gada pozitīvā pieredze, kas izgaisinājusi iepriekš pastāvējušos aizspriedumus, ka cilvēki mājās laiskojas un izvairās no strādāšanas. Aptaujas dati rāda, ka 45,6% uzņēmumu plāno pēc pandēmijas saglabāt attālinātā darba režīmu vismaz dažas dienas nedēļās, bet 9,6% turpmāk pilnībā strādās tikai attālināti.

"Attālinātais darbs noteikti būs viena no pandēmijas atnestajām fundamentālajām izmaiņām biznesa pasaulē. Jau pirms tās atseviškajās nozarēs (piem., informāciju tehnoloģijās) strādājošie aizvien uzstājīgāk pieprasīja darba devējiem elastīgu darba laiku ar iespēju paveikt uzdevumus ārpus uzņēmuma telpām. Līdz ar piespiedu strādāšanu mājās attālinātā darba specifiku iepazinuši un pieņēmuši arī citu nozaru uzņēmumu darbinieki, tādēļ darba devējiem jāgatavojas situācijai, ka ne visi darbinieki vēlēsies atgriezties darba vietā. Un tas nemaz nav slikti, jo daļai cilvēku patīk strādāt klusumā savā ierastajā vidē, citi dzīvo tālu no darba vietas un tērē daudz laika ceļā vai mēdz kavēt darbu sliktu laikapstākļu izraisītu satiksmes sastrēgumu dēļ. Arī rudens gripas sezonas laikā ir labāk, ja birojā ir mazāk cilvēku," ieguvumus uzskaita Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Kolektīva atgriešanos birojā pilnā sastāvā uz visu darba nedēļu sagaida tikai 30,1% Latvijas uzņēmumu, kamēr 14,7% vēl nav izlēmuši.