Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Praktiski

Kā droši talkot Covid-19 laikā?

© Dmitrijs Suļžics/F64

Rīt, 24. aprīlī, četrpadsmito reizi norisināsies akcija Lielā Talka. Gluži tāpat kā pagājušajā gadā, ievērojot valstī noteiktos drošības noteikumus, talkot var doties SOLO, DUO, Ģimenes lokā vai kopīgās talkās līdz 10 cilvēkiem, informē organizatori.

Lielās Talkas ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts veikt vides sakopšanas un labiekārtošanas darbus, lai sakoptu publisku teritoriju - pilsētu, mežu, pļavu kā arī dažādu ūdenstilpju krasta teritoriju. Tāpēc pirms talkas darbu uzsākšanas ir svarīgi pareizi sagatavoties, kā arī parūpēties par atbilstoša apģērba izvēli.

Ievēro divu metru distanci

Lai talkošana aizritētu droši un atbildīgi, neatkarīgi no tā, kādā formātā tiek talkots - SOLO, DUO, Ģimenes lokā vai kompānijā līdz 10 cilvēkiem, ja pašvaldības talkas koordinators ir sniedzis apstiprinājumu. Visiem talkas dalībniekiem ir jāievēro 2m distance. Aicinām talkotājus pievērst uzmanību savam veselības stāvoklim un doties talkot tikai tad, ja veselības stāvoklis ļauj veikt fiziskus darbus, kā arī nav novēroti “Covid-19” un citu slimību simptomi.


Ievēro roku higiēnas prasības

Pirms un pēc darbu veikšanas ievēro roku higiēnas prasības - rokas jāmazgā kārtīgi - vismaz 20 sekundes siltā, tekošā ūdenī, izmantojot ziepes. Ja nav iespējas nomazgāt rokas, talkošanas laikā izmantojiet roku dezinfekcijas līdzekļus, kuri satur vismaz 60% alkohola vai antibakteriālas salvetes. Piedaloties atkritumu vākšanas un labiekārtošanas talkās noteikti izmantojiet cimdus.

Izvēlies atbilstošu apģērbu

Dodoties talkot, noteikti jāizvērtē, vai izvēlētais apģērbs ir atbilstošs veicamajiem talkas darbiem. Ja talkas norises vieta ir mežs vai pļava, izvēlies apģērbu, kas nosegs rokas un kājas - garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm. Galvā jāvelk cepure vai lakats, lai būtu pasargāti no ērcēm un citiem meža kukaiņiem. Meklējot piemērotākos apavus - jāvelk slēgti un augstāki apavi, kas aizsegs jūsu kājas, ejot pa meža brikšņiem.

Sakopjot publisku teritoriju, talkotājus aicinām būt atbildīgiem un pievērst uzmanību apkārt esošajiem atkritumiem, tā pasargājot sevi no traumu vai infekciju gūšanas.

Atkritumu savākšana un šķirošana

Pēc talkas darbu veikšanas, talkotājus aicinām novietot salasītos atkritumu maisus noteiktās vietās pašvaldības teritorijā. Lai uzzinātu tuvāko atkritumu savākšanas vietu, talkotājus aicinām vērsties pie savas pašvaldības talkas koordinatora vai atrast tuvāko oficiāli reģistrēto talkas vietu Lielās Talkas mājaslapas sadaļā “Kartes”: https://talkas.lv/apstiprinatas-talkas/

Ja talkas laikā atrodi lielgabarīta atkritumus (mēbeles, matrači, būvgruži) vai bīstamos atkritumus (baterijas, elektro-iekārtas, medicīnas atkritumi) kontaktējieties ar savas pašvaldības koordinatoru par tālāku rīcību. Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku - neaiztiec to, bet arī ziņo attiecīgajai pašvaldībai. Lielās Talkas pašvaldību koordinatoru saraksts pieejams šeit: https://talkas.lv/kontakti/. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.

Gadījumos, kad tiek atrasti nezināmas izcelsmes vai dzīvībai bīstami atkritumi, sprāgstvielas nekavējoties jāziņo operatīvajam dienestam, zvanot uz 112. Situācijā, kad šaubies par atrasto atkritumu stāvokli, nekādā gadījumā nevajag tiem tuvoties vai tos aiztikt. Sazinoties ar drošības instancēm, tās informēs par to, kā konkrētajā situācijā rīkoties.