Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Praktiski

Sākas gada tumšākie mēneši: kā izvēlēties gaismekļus iekštelpām un ārpus mājas

© Pixabay

Sākas gada tumšākie mēneši - laiks, kad dienasgaismas trūkums un skopie saules stari daudziem liedz justies harmoniski. Taču tumsu var kliedēt ar piemērotu apgaismojumu, turklāt ne tikai mājās, bet arī ārpusē - uz ēkas fasādes, dārzā un pagalmā. Kā izvēlēties efektīvus gaismekļus, stāsta speciālists Andris Tēraudkalns.

Labs apgaismojums ir funkcionāls

Droši pārvietoties, ērti strādāt un labi justies - šīs trīs lietas ir svarīgas ikvienā mājā, un atbilstošs apgaismojums ir viens no rīkiem, kā veidot patīkamu vidi. Ne velti interjera dizaineri visā pasaulē tieši apgaismojumu min starp svarīgākajiem faktoriem, kas mājokli padara omulīgu un pievilcīgu. Ar vienu griestu lampu apgaismota telpa izskatās visai trūcīgi un drūmi, turklāt nenodrošina vajadzīgo gaismas intensitāti. Jo vairāk gaismas avotu telpā, jo vienkāršāk pieskaņot apgaismojumu situācijai un garastāvoklim.

"Īpaši svarīgi ir parūpēties par pietiekamu apgaismojumu telpās, kur trūkst dabiskās gaismas. Rudenī un ziemā tas gan attiecas uz visām telpām, jo dienasgaismas laiks ir īss. Pirmais uzdevums - izvēlēties pareizās spuldzes tiem gaismekļiem, kas jau atrodas jūsu mājoklī. Ja jūtat, ka apgaismojums ir nepietiekams, gurst acis un trūkst enerģijas, to var viegli risināt, iegādājoties salīdzinoši nedārgu lampu ar vairākām spuldzēm, kuru virzienu var mainīt, vai īpašu spuldzes ligzdas sadalītāju, kas tiek ieskrūvēta tieši standarta E27 ligzdā. Pieejami divvietīgi un pat trīsvietīgi sadalītāji, kas ļaus līdzšinējās vienas spuldzes tajā pašā lampā ieskrūvēt divas vai trīs spuldzes," iesaka Andris Tēraudkalns.

Labs griestu zonas risinājums, kas nodrošina vienmērīgi izkliedētu apgaismojumu telpā, ir LED lentes. Tāpat sienu, griestu un grīdas gaismekļus var veiksmīgi kombinēt ar grīdā vai sienā iebūvētiem gaismas elementiem un papildināt ar LED virtenēm vai gaismekļiem, kam iespējams regulēt apgaismojums intensitāti un krāsu. LED apgaismojums ļauj ietaupīt pat 80% no elektroenerģijas patēriņa - ne velti arvien populārāki kļūst vienmērīgi apgaismoti LED plafoni un lielāka diametra gaismekļi, kas nodrošina jaudīgu, bet ekonomisku apgaismojumu.

Pat tad, ja labprāt uzturaties krēslas zonā, apgaismojumam nav jābūt vienveidīgam: parūpējieties par mazām pārnēsājamām vai sienas lampām dažādās mājokļa vietās, tā nodrošinot romantisku gaisotni jebkurā diennakts stundā.

Silta gaisma dzīvojamām telpām, dienasgaisma darba zonai

Dzeltenā jeb siltā gaisma ir patīkama un nomierinoša, savukārt baltā jeb dienasgaisma palīdz koncentrēties un rūpīgāk veikt darbus, kam nepieciešama precizitāte un uzmanība. Tāpēc baltā gaisma ir piemērota atsevišķām telpām - kabinetam, virtuves darba virsmai, bērnistabām, pie vannasistabas spoguļa (jāseko līdzi, lai vannasistabas gaismekļi būtu mitrumizturīgi).

Gaismas krāsu jeb temperatūru mēra kelvinos (K). 2700-3000 K ir dzeltena gaisma: tā ir silta gaisma, kas piemērota lielākajai daļai dzīvojamo telpu. 3000-4100 K ir balta gaisma - vēsa spektra gaisma, kas piemērota virtuvei, darba telpām, pagrabiem un pieliekamajiem. 5000-6500 K ir zilgana gaisma, ko dēvē par dienasgaismu un izmanto birojos vai lasīšanas zonā. Šādas spuldzes ir ideāli piemērotas bērnistabām vai darba kabinetiem un darba vietām.

"Nebaidieties spēlēties ar vēsu un siltu gaismu, gaismas temperatūru un spilgtumu. Mājīguma radīšanai lampas var aprīkot ar strāvas un sprieguma regulatoriem jeb dimmeriem, ar kuriem gaismu iespējams padarīt spilgtāku vai tumšāku pēc vajadzības," stāsta A. Tēraudkalns.

Virtuvē parasti vispirms jāizvēlas darba virsmu apgaismojums un tikai pēc tam vispārējais apgaismojums. Ja virtuvē arī ieturat maltītes, noteikti jāparūpējas par atsevišķu apgaismojumu virs ēdamgalda - tas radīs mājīgu noskaņu un izcels ēdiena skaistās krāsas un noformējumu. Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš priekšnama apgaismojumam: šajā telpā parasti nav dabiskās gaismas, bet tumšs koridors ir nemājīgs un nepraktisks. Priekšnamam ideāli piemērots ir pietiekami jaudīgs vispārējais apgaismojums, taču lielākā telpā interesantu efektu radīs arī gudri novietota sienas lampa vai stāvlampa. Arī spogulim jābūt labi apgaismotam, ko var viegli panākt ar LED lentes vai papildu sienas gaismekļu palīdzību.

Ārtelpu apgaismojums - vizuāli efektīgs un ar praktisku funkciju

Kuram gan patīk taustīties tumsā, riskējot paslīdēt vai paklupt! Taču tieši tā var gadīties neapgaismotā pagalmā, tāpēc gada tumšajā laikā ir svarīgi parūpēties arī par ārtelpu apgaismojumu, kas turklāt skaisti izskatīsies un kliedēs tumsu. Lielos kokos vai pie ēkas ieejas iespējams novietot piekaramos prožektorus. Pietiek koku zaros iekārt kaut vai vienu prožektoru, un rezultāts pārsteigs visus, - izgaismotie koku zari un vējā šalcošās lapas krāšņi izskatīsies, un gaismas pietiks diezgan lielai platībai ap tiem. Izvēloties piekaramos prožektorus, jāņem vērā tādi parametri kā apgaismojamā platība, spuldzes spilgtums un izturība pret mitrumu.

Virzītā gaisma ir apgaismojuma veids, kas piemērots gan lielu, gan mazāku augu, dekoratīvu elementu un ēkas fasādes izgaismošanai. Virzītās gaismas gaismeklis parasti tiek iebūvēts zemē vai novietots tā, lai izgaismotu attiecīgo punktu no apakšas. Tas lieliski izceļ detaļas un palīdz panākt dramatisku efektu gan dārzā, gan uz fasādes, izgaismojot arhitektūras skaistākās nianses.

Ar iegremdētajiem gaismekļiem visbiežāk izgaismo nelielus apstādījumus, piemēram, celiņu malās, jo tie neizstaro sevišķi daudz gaismas, toties rada interesantu akcentu. Pēdējā laikā popularitāti gūst arī iedziļinātas vai pielīmētas LED lentes, ar kurām var iezīmēt robežu starp dobēm un zālienu vai gājēju celiņu no vārtiņiem līdz nama ārdurvīm.

Universāls un īpaši mājīgs apgaismojums gan iekštelpām, gan ārtelpām ir spuldzīšu virtenes. Ar tām var izrotāt gan kokus, gan lielākus un mazākus augus vai novilkt no viena koka uz otru, izveidojot jumtiņu. Var kombinēt lielāku un mazāku spuldzīšu virtenes, vienīgi jāraugās, lai tās būtu piemērotas lietošanai ārā.

Protams, nekas nelīdzinās dzīvās uguns radītajam siltumam un gaismēnu spēlēm, ko sniedz lāpas un sveces. Ugunsdrošs risinājums ir pārnēsājamas laternas, kurās var ievietot gan sveces, gan LED spuldzes. Tas nemaksā dārgi un nodrošina mājīgu un aicinošu gaisotni pie jebkurām ārdurvīm.