Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Ko der zināt par higiēnas un dezinfekcijas prasībām, ja mājās ir slimnieks

© Pixabay

„Vai zināt, higiēnas un dezinfekcijas prasības, ja mājās slimnieks? Piemēram, kā mazgāt slima cilvēka drēbes un veļu?” vaicā farmaceite Ērika Pētersone. Par to mēs neaizdomājamies pieņemot, ka veļas mazgājamā mašīna pati par visu parūpēsies.

Pašlaik dzīvojam pandēmijas apstākļos, taču skaidrs, ka, pat to apturot, būs vairākās mācības, kas būtiski iespaidos mūsu dzīvi. Viena no tām ir attieksme pret ikdienas higiēnu. Protams, mājās visam nav jābūt sterilam, bet ir virkne nosacījumu, ko būtu vēlams likt aiz auss. Viens no tiem - kā mazgāt veļu ikdienā un kā - ja mājās ir kādas infekcijas slimības pacients.

Bez šaubām, veļas mašīna ir atvieglojusi drēbju mazgāšanu un spēj kārtīgi parūpēties, lai veļa būtu atkal ātri tīra. Taču, pirms tā sāk virpuļot aiz „iluminatora”, būtu nepieciešams ievērot pāris nosacījumu, pasargājot pārējos mājiniekus un, iespējams, arī saīsinot paša saslimušā slimības laiku.

Roku higiēna

Pirmais un viens no svarīgākajiem noteikumiem pirms ķerties klāt slima cilvēka veļas mazgāšanai, ir uzvilkt vienreiz lietojamos cimdus. Tie pasargās no inficēšanās un ļaus drēbes droši ielikt veļas mašīnā. Farmaceite Ērika Pēteresone norāda, ka arī pēc slimu cilvēku drēbju aiztikšanas un salikšanas mazgāšanas aparāta, nepieciešams ievērot roku higiēnu: “Kad slimā pacienta apģērbs ielikts mazgāties, ir jānovelk vienreiz lietojamie cimdi, tie nekavējoties jāizmet slēgtā atkritumu tvertnē un kārtīgi jānomazgā rokas ar ziepēm un siltu ūdeni. Aptiekā pieejami dažāda veida cimdi - nitrila, vinila un lateksa. Tik īslaicīgām darbībām kā slimnieka kopšana, var izvēlēties cimdus, kuri ir ērtāki un mazāk kairina jūsu roku ādu. Kad cimdi ir izlietoti, tos būtu nepieciešams pareizi novilkt - nepieskaroties ar kailām rokām cimda ārpusei.” Turklāt, kad veļa ir izmazgājusies, nepieciešams atkal uzvilkt jaunu pāri ar aizsargcimdiem un tikai tad tīrās drēbes izņemt no veļas mašīnas, lai ievietotu tās žāvētājā vai pakarinātu žāvēties. Papildus roku dezinfekcijai šobrīd ir pieejams arī plašs klāsts ar dažādiem dezinfekcijas šķīdumiem, kuru pamatsastāvā ir spirts, plašākai antibakteriālai un pretvīrusu darbībai tiek pievienotas arī ēteriskās eļļas un ūdeņraža peroksīds. Savukārt, lai sastāvā esošais spirts pārāk nekairina un nepadara roku ādu sausu, līdzekļi tiek papildināti pantenolu (B5 vitamīnu) alveju un kliņģerītes ekstraktiem.

Pēc saskares ar slimnieka veļu roku mazgāšanai var izmantot līdzekļus, kas ir paredzēti sausai, jutīgai ādai, jo bieža dezinfekcijas līdzekļu izmantošana mēdz kairināt ādu. Nepiemērotu higiēnas līdzekļu izmantošana un ciets ūdens var tikai pasliktināt gan roku ādu stāvokli, gan samazina ādas dabīgās aizsargfunkcijas, radot mikroplaisas. Rokas izvēlamies mazgāt siltā ūdenī. Aukstā ūdens ietekmē roku āda mēdz kļūt raupja, savukārt karsts ūdens nepalīdzēs ātrāk tikt galā ar vīrusiem un baktērijām, bet gan pārlieku sausinās roku ādu.

Pirms mazgā - nepurini

Dažkārt netīro apģērbu un gultasveļu pirms ievietošanas mazgāšanas tvertnē mēdz izpurināt, lai notrauktu pielipušos sīkos gružus. Taču ar slima cilvēka drēbēm ir jābūt uzmanīgam. Drēbju purināšanas un liekas locīšanas vai kustināšanas gadījumā, baciļi un nevēlamie mikrobi var izplatīties ar gaisa palīdzību uz apkārtējām virsmām.

Var mazgāt visu veļu kopā

Var rasties jautājums - vai slima cilvēka netīro veļu var mazgāt kopā ar pārējām drēbēm? Atbilde ir - jā, var mazgāt kopā, jo veļas mašīna tās padarīs tīras, tāpat kā ziepes atbrīvo rokas no netīrumiem.

Nepārslogo veļas mašīnu

Noteikti nepārslogot ierīci. Var rasties vēlme salikt visu netīro vienā mazgāšanas reizē, taču pārbāzta veļas mašīnas tvertne apgrūtinās pilnvērtīgu drēbju mazgāšanos un skalošanos. Tādēļ, ja nepieciešams, veic apģērba mazgāšanu pa daļām.

Vai ar karstu ūdeni vien pietiek?

Zināms, ka karsts ūdens iznīcina baciļus un nevēlamos slimību ierosinātājus. Taču ar augstu ūdens temperatūru vien var nepietikt. Lielākai drošībai ir ieteicams pievienot mazgāšanai balinātāju ar hloru, kas palīdzēs atbrīvoties no patogēniem. Tomēr, pirms līdzekli pievieno veļai, palūko, vai tas ir piemērots drēbēm, kuras tiks mazgātas. Apskati uz drēbēm norādītos mazgāšanas simbolus, lai pārliecinātos, ka tās var mazgāt izvēlētajā temperatūrā un veļas mašīnas ciklā. Norādītie simboli palīdzēs saprast, vai var pievienot balinātāju vai mazgāt karstā ūdenī.

Uzturi tīras virsmas un veļas uzglabāšanas grozu

Lai mazinātu kādas slimības izplatību tālāk, ieteicams dezinficēt un uzturēt kārtībā virsmas, uz kurām bijusi saskarsme ar slima cilvēka veļu. Tie var būt vannas istabas plaukti, veļas mašīnas virsma vai netīro drēbju krātuves grozs. Šeit talkā var ņemt ziepes ar siltu ūdeni un dezinfekcijas līdzekli. Tas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamajiem slimības ierosinātājiem. Vēl viens risinājums, kā uzturēt tīru netīrās veļas uzglabāšanas grozu (ja tas nav piemēram, no plastmasas un viegli kopjams) ir - ievietot tajā plastikāta maisu, kurā uzglabā slimnieka netīrās veļu, pēcāk izmetot to atkritumos, kad tas iztukšots. Slima cilvēka veļu var likt arī atsevišķos uzglabāšanas grozos, lai nesaskartos ar pārējo cilvēku tīrāmo apģērbu, kas tiks mazgāts vēlāk.

Par balinātāju

Mājsaimniecībā izmantojamais balinātājs vai drēbju krāsas paspilgtinātājs, ko pievieno drēbju mazgāšanai, var dažkārt būt kā veļas mašīnas drēbju tvertnes sanitarizētājs, ja uz iepakojuma norādīta informācija, kas liecina par dezinfekciju. Taču labāk būtu ieteicams lietot speciālu dezinfekcijas līdzekli, kas satur vismaz 70% alkohola. Farmaceits atgādina, ka izmantojot ķīmikālijas vai dezinfekcijas līdzekļus, ir jāatceras lietot roku cimdus, lai pasargātu ādu no kairinājuma vai ķīmikāliju izraisītas alerģijas. Veļas mašīnai var iestatīt speciālu tvertnes mazgāšanas režīmu. Ieteicams šādā reizē lietot pēc iespējas augstāku ūdens temperatūru un iestatīt papildus skalošanu, kā arī var pievienot balinātāja līdzekli.

Nelieto ekonomiskos režīmus

Mazgājot slima cilvēka drēbes veļas mašīnā un žāvējot tās žāvētājā, nelieto ekonomiskos energoefektivitātes režīmus. Tie parasti izmanto zemu ūdens temperatūru, kas nebūs gana efektīvi. Turklāt, izmantojot veļas žāvētāju, tas jāiestata vismaz uz 28 minūtēm karstā režīmā, kas palīdzēs drēbes dezinficēt. Ja nav veļas žāvētāja, piemērota būs arī veļas žāvēšana ārā svaigā gaisā, turklāt tiešos saules staros, kas palīdzēs drēbes sanitarizēt.

Tīro veļu - tīrā grozā

Atceries arī lietot dezinficētu groziņu vai trauku, kur ielikt izmazgāto un arī izžāvēto veļu, pārliecinies, ka ir tīra. Un parūpējies par savām rokām pēc saskares ar ķimikālijām un cimdu lietošanas.

Noteikti parūpējies par rokām

Noteikti ir jārūpējas par savu roku ādas stāvokli, jo, ja tā ir pārlieku sausa, tas var veicināt mikroplaisiņu rašanos, kas ir infekcijas avots baktērijām, vīrusiem un sēnītēm. Tāpēc reizi nedēļā ir nepieciešams veikt saudzīgu roku pīlingu (dabīgā eļļa + kafijas biezumi), kas nolobīs atmirušās šūnas un palīdzēs labāk iesūkties un iedarboties roku krēmam. Aptiekā ir iegādājami krēmi, kuru sastāvā ir šī sviests, pantenols, glicerīns un urea jeb urīnviela, mandeļu eļļa vai argana eļļa, kliņģerīte - šīs sastāvdaļas mitrina un baro roku ādu. Pārsvarā roku kopšanai ir pieejami krēmi, lai tie ātrāk iesūktos un nebūtu traucējoši ikdienas gaitām, taču uz nakti var izmantot ziedes. To tekstūra ir “bagātāka”, tā satur vairāk taukvielu un tādējādi ilgāk paliek uz ādas, nodrošinot dziļāku mitrināšanu. Jāatceras, ka roku krēmi jālieto regulāri!

Raksta sagatavošanā izmantot vietnes WebMB materiāli.