Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Pētījums: cilvēki joprojām apdraud savu drošību internetā

© F64

Interneta lietotāji visā pasaulē joprojām nav iemācījušies efektīvi izmantot paroles, lai aizsargātu sevi tiešsaistē. Kaspersky pētījumi liecina, ka ļaudis apdraud savu drošību internetā, pieņemot nepareizus lēmumus par parolēm un pieļaujot vienkāršas paroļu kļūdas, kam var būt tālejošas sekas.

Jaunākajā Kaspersky pārskatā minēts, ka tikai 35 % interneta lietotāju veido jaunas paroles dažādiem tiešsaistes kontiem un satraucoši daudzi — 13 % — visiem tiešsaistes kontiem izmanto vienu un to pašu paroli. Ja kāda parole tiek noplūdināta, šie ļaudis riskē, ka tiks uzlauzti un izmantoti visi konti.

Tāpat pētījums liecina, ka ļaudis nepareizi rīkojas ar parolēm, izmantojot nedrošas to iegaumēšanas metodes. Gandrīz trešdaļa (31 %) atzina, ka pieraksta paroles bloknotā, lai tās atcerētos, 18 % ļauj pārlūkiem saglabāt paroles, savukārt piektdaļa (19 %) tās glabā datnē datorā vai pat pieraksta uz papīra lapiņas pie datora (15 %). Pat ja parole ir stipra, tas padara lietotāju neaizsargātu, jo citi var to ieraudzīt un izmantot.

„Tagad mēs dzīvojam augsto tehnoloģiju laikmetā, kad identifikatori vairs nav fiziski materiāli, bet gan loģiski un tos reprezentē lietotāju konti. Šos lietotāju kontus aizsargā paroles, ar kuru palīdzību lietotāji pārvalda visus tiešsaistes kontus, sākot no mobilās bankas un iepirkšanās internetā līdz laika ziņām vai taksometra izsaukšanai. Tāpēc ir labāk jāparūpējas par pašaizsardzību ar efektīvu paroļu drošību, jo šīs paroles pārstāv lietotāju identifikatorus. Tas šķiet pašsaprotami, taču daudzi, iespējams, neapzinās, ka nonāk vienkāršu paroļu pārvaldības kļūdu slazdā. Savukārt šīs kļūdas līdzinās durvju atvēršanai uz e-pastu, bankas kontiem, personiskajām datnēm un daudz ko citu," norāda Kaspersky vadītājs Baltijā Andis Šteimanis.

Lai nodrošinātu personas datu aizsardzību, Kaspersky iesaka lietotājiem rīkoties šādi:

Līdz minimumam samaziniet to personu skaitu, kam izpaužat konta pieteikšanās informāciju, un nekādā ziņā neatstājiet paroles tur, kur citi tās var atrast.

Izmantojiet stipras un izturīgas paroles.

Pēc iespējas biežāk mainiet paroles, lai novērstu ar interneta datu noplūdēm, paroļu uzminēšanu vai pikšķerēšanas uzbrukumiem saistītos riskus.