Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Ieteikumi, kā pagatavot veselīgas uzkodas bērniem

© pexels.com

Vecākiem var būt grūti pierunāt bērnu ēst vajadzīgos pārtikas produktus (vai ēst vispār). Pētījumi liecina, ka mūsu ēšanas paradumi izveidojas jau divu gadu vecumā, tāpēc jo agrāk jūs palīdzat bērniem izvēlēties veselīgus produktus, jo labāk.

1 līdz 13 gadus veci bērni aptuveni ceturtdaļu ikdienas kaloriju daudzuma uzņem ar uzkodām — tas ir vienlīdzīgs pusdienām vai vakariņām. Tas nozīmē, ka ir izšķirīgi svarīgi ietekmēt viņu uzkodu izvēli.

Sāciet tā, kā gribat turpināt

Zīdaiņa piebarošanas sākums ir īsts pavērsiena punkts, un jūs veidosit viņa turpmāko uzkodu izvēles paradumus, jau no pirmās dienas ieviešot veselīgus variantus. Sešus līdz 12 mēnešus vecus zīdaiņus ir sevišķi svarīgi pieradināt pie uzturvielām bagātām uzkodām. Ideāls pirmais ēdiens ir ar dzelzi bagātināti graudaugu produkti zīdaiņiem, kam seko atsevišķu augļu un dārzeņu biezeņi. Kad tie katrs atsevišķi ir ieviesti, varat radoši izpausties ar garšu un rokās paņemamu ēdienu kombinācijām, lai uzturētu bērna interesi. Līdz pirmajai dzimšanas dienai aptuveni 95 % bērnu apēd vismaz vienu uzkodu dienā, tāpēc, kad esat gatavs piedāvāt uzkodas, raugāties, lai tās ir veselīgas.

Mazām pārmaiņām ir liela nozīme

Mēdz teikt, ka Romu neuzcēla vienā dienā, tāpēc nezaudējat dūšu, ja jums nav tādi panākumi, kādiem, jūsuprāt, vajadzētu būt. Visām mazajām, pozitīvajām pārmaiņām ir nozīme. Patiesībā droši vien vislabākais padoms vecākiem, kas cenšas uzlabot bērna ēšanas paradumus, ir sākt ar mazumiņu. Maziem un vecākiem bērniem laika gaitā varat rosināt mazas pārmaiņas ar veselīgākiem aizstājējiem. Piemēram, kartupeļu čipsus vai kraukšķus ar mērci aizstājat ar pilngraudu kviešu pitu un humosu vai piedāvājat alternatīvus saldumus, cepumus vai kūciņas aizstājot ar svaigiem augļiem un jogurtu.

Turiet gatavībā augļus un dārzeņus

Visus labos nodomus var izjaukt tukšs pieliekamais. Svaigi pārtikas produkti, protams, var beigties, tāpēc nodrošiniet, ka jums vienmēr ir rezervē kādas ilgāk uzglabājamas alternatīvas. Lai apēstu piecas porcijas dienā, der visu veidu augļi un dārzeņi: svaigi, sasaldēti vai žāvēti. Piepildāt saldētavu ar sasaldētu augļu krājumiem smūtiju pagatavošanai un pirms došanās ceļā sagatavojat žāvētu augļu un riekstu porcijas līdzņemšanai. Turklāt jūs varat glabāt svaigus dārzeņus uzkodām gatavā formā, piemēram, burkānu un seleriju nūjiņas un gurķu šķēlītes, kā arī glabāt veselus līdzņemamos augļus, kas garšo bērniem, piemēram, banānus, ābolus, apelsīnus vai vīnogas.

Radoša pieeja veselīgām uzkodām

Jums droši vien tika piekodināts nerotaļāties ar ēdienu, taču tas nenozīmē, ka uzkodām ir jābūt garlaicīgām. Lai parastas uzkodas padarītu vizuāli pievilcīgākas, grieziet produktus, sākot no dārzeņiem līdz sviestmaizēm, ar cepumu veidnēm. Kur vien varat, kombinējat formas un krāsas, lai uzkodas būtu rosinošas. Eksperimentējat, apvienojot augļus un dārzeņus ar garšīgām mērcēm, piemēram, humosu, avokado vai jogurta mērci. Smūtiji ir lielisks veids, kā veselīgu ēdienu pārvērst par tikpat veselīgu uzkodu: tās pašas uzturvielas, bet atšķirīgas garšas izjūtas. Ja vēlaties padarīt uzkodu baudīšanu patiešām aizraujošu, izveidojat „dari pats” uzkodu bāru ar visdažādākajām piedevām un pildījumiem sviestmaizēm, pitas picām vai jogurtiem, kas pildīti ar augļiem.