Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Aizdevējs: pandēmijas laikā vairāk aizņemas automašīnām un mājokļa remontam

© f64

Apgrūtinātā ceļošana, sociālās distancēšanās dēļ ierobežotās masu izklaides iespējas un citas koronavīrusa pandēmijas ienestās izmaiņas dzīvē koriģējušas sabiedrības tēriņu paradumus. Tagad cilvēki visvairāk naudas aizņemas automašīnas iegādei un mājokļa remontam, liecina specializētās kredītu bankas Bigbank dati.

Marta vidū izsludinātā ārkārtas situācija strauji mainīja cilvēku vajadzības un aizņemšanās paradumus. No dienaskārtības izzuda ceļošanas un izglītības izdevumi, jo braucienu uz ārzemēm un kursu vai interešu nodarbību apmeklēšana vienkārši vairs nebija pieejami. Kopš aprīļa ievērojami saruka medicīnai paredzēto aizņēmumu apjoms, ko var skaidrot ar lielas daļas plānveida operāciju atcelšanu un ārstniecības pakalpojumu nepieejamību.

Abos pavasara mēnešos palielinājās mājokļa remontam ņemto kredītu daudzums. Ja februārī 17% no visiem aizņēmumiem tika novirzīti dzīvesvietas atjaunošanai un labiekārtošanai, tad martā un aprīlī to īpatsvars pieauga attiecīgi uz 19% un 22%, ko var izskaidrot ar vairāk mājā pavadīto laiku un izolācijas atņemtajām izklaides iespējām. Naudas ieguldīšana remontdarbos ne vien ļāva īstenot ieceres, kam, iespējams, iepriekš neatlika laika, bet arī paaugstināja mājokļa vērtību.

Nākamais zīmīgais pavērsiens notika maijā, cilvēkiem steidzot izbaudīt vasaru. Nestabilā epidemioloģiskā situācija pasaulē un bažas par avioreisu atcelšanu, mudināja cilvēkus nodoties iekšzemes tūrismam vai braucieniem uz tuvējām kaimiņvalstīm personīgajā automašīnā. Spēkrata iegādei ņemto kredītu apjoms no 17% aprīlī pieauga līdz 31% maijā un kulmināciju sasniedza jūlijā, kad 35% no visiem aizņēmumiem tika ņemti tieši automašīnas iegādei. Pie tam kredītņēmēji automašīnas iegādei atvēlēja aizvien lielākas summas, lai iegādātos pēc iespējas jaunāku auto. Ja janvārī vidējā aizņēmuma summa auto iegādei bija 4330 eiro un aprīlī 4959 eiro, tad maijā jau 5827 un jūlijā 6070 eiro.

Jūnijā pat parādījās interese par ceļojumu kredītiem, taču līdz ar ziņām par slimības uzliesmojumu daudzviet pasaulē pieprasījums pēc šādiem aizdevumiem ātri saruka.