Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Praktiski

Kur nodot nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtas?

© Aigars Eglīte/F64 Photo Agency

Patērētāju sabiedrībā, kādā šobrīd dzīvo teju visas pasaules valstis, ir grūti sekot līdzi tam, cik patiesībā daudz preču mēs izmetam ārā tāpat vien, lai gan būtu varējuši tās pārstrādāt un atgūt daudzus resursus jaunu preču ražošanai. Iespējams, ja vairāki no mums zinātu par to, ka nolietotās elektropreces iespējams nodot pārstrādei bez maksas, situācija būtu citādāka.

Kas ir elektriskās un elektroniskās iekārtas?

Elektriskās un elektroniskās iekārtas ir teju visas iekārtas, ko izmantojam savā ikdienā, vai tā būtu strādāšana, atpūta vai hobija īstenošana. Sporta zālē daudzi trenažieri darbojas, izmantojot elektrību - tātad arī trenažieri ir elektroniskās iekārtas. Ikdienas preces - portatīvie un stacionārie datori, mobilie telefoni, fēni, elektriskie skuvekļi, televizori - arī tie tās ir elektroiekārtas. Tāpat visur esošā tehnika - ledusskapji, elektriskās plītis, veļas mašīnas, žāvētāji. Arī tik nevainīgas lietas kā USB atmiņas, spēļu konsules, video kameras un fotoaparāti - tas viss ir iekļauts elektropreču sarakstā.

Kāpēc svarīgi nodot pārstrādei elektriskās un elektroniskās iekārtas?

Pārstrādājot iekārtas iespējams tikt pie daudziem resursiem, kurus var izmantot atkārtotai ražošanai. Elektroniskās ierīces sastāvā atrodams titāns, dzelzs, zelts, alumīnijs, varš un citi vērtīgi materiāli. Tos dabūt ārā no iekārtām iespējams tikai ar īpašu apstrādi, tāpēc, diemžēl, mājas apstākļos nevarēsi tikt pie visiem vērtīgajiem materiāliem.

Iedomājies - tavs mobilais telefons satur sudrabu, zeltu, pallādiju un varu! Ja pārstrādei tiktu nodots miljons mobilo tālruņu, tad rezultātā tiktu iegūti 250 kg sudraba, 20 kg zelta, 9 tonnas vara un 9 kg pallādija. Iespaidīgi, vai ne?

Reālā situācija, kas skar elektropreču pārstrādi nav iepriecinoša

Lai gan ik gadu pasaulē tiek izmesti aptuveni 20-50 miljoni metrisko tonnu nolietoto elektropreču, no tām pārstrādei tiek nodots tikai 10 - 18 %, kas ir visnotaļ bēdīgs rādītājs.

Elektriskajās un elektroniskajās iekārtās ir atrodamas toksiskas vielas, kas var atstāt sekas uz cilvēka veselību.

Kaitīgās vielas, kas atrodas elektroprecēs:

  • Svins un atsevišķi tā savienojumi. Nonākot saskarē ar cilvēku, tas var radīt kaitējumus centrālajā un perifērajā nervu sistēmā, asinsrites sistēmā un nierēs. Dabā atstāta elektroiekārta, kuras sastāvā ir svins, kaitīga cilvēkam, jo potenciāli svins un tā savienojumi var nonākt gruntsūdeņos un vēlāk mūsu dzeramajā ūdenī.

  • PVC jeb plastmasas degšanas dēļ visbiežāk iznākums ir letāls.

  • Kadmijs un tā savienojumi var demineralizēt skeletu, ierosināt vēzi un neatgriezeniski ietekmēt nieru veselību.

  • Niķelis var iespaidot imūnsistēmu un ādas un redzes kvalitāti.

  • Bromu saturoši plastmasu pretaizdegšanās stabilizatori uzkrājas mātes pienā un cilvēka organismā nonāk ar jaunlopu gaļu. Tie var traucēt augļa attīstībai grūtniecības procesā.

  • Berilija savienojumi akūti izsauc faringītu, čūlas, audzējus un trageobronhītu.

  • Alvas savienojumi viegli izkliedējas vidē un rada piesārņojumu.

  • Dzīvsudrabs, kura neorganiskie savienojumi nonāk ūdeņos, viegli ieperinās dzīvajos organismos, piemēram, zivīs. Ieturot maltīti mēs neapzināti ievadam sevī dzīvsudraba neorganiskos savienojumus, kas var radīt hroniskus smadzeņu bojājumus.

  • Arsēns un visi tā savienojumi ir toksiski. Lai gan sākotnēji tā uzņemšana nerada redzamas sekas, tas uzsūcas organismā, atsevišķos orgānos, un rada hroniska rakstura problēmas.

  • Sešvērtīgais hroms, pat ja saskare ar to nav bijusi liela, var radīt alerģiskas reakcijas, kā arī astmatisko bronhītu un DNS bojājumus. Šo vielu saturošās preces nedrīkst dedzināt, jo pelnos nonākošie hroma savienojumi viegli šķist un ātri vien piesārņo gruntsūdeņus, kā arī uzkrājas augos un citos dzīvajos organismos.

Kur nodot nolietotās elektriskās un elektroniskās iekārtas?

ECO POINT piedāvā savākt elektriskās un elektroniskās iekārtas gan no uzņēmumiem, gan privātpersonām Rīgā. Zvanot uz bezmaksas tālruni 80000515 iespējams uzzināt par nolietotās elektrotehnikas bezmaksas nodošanas iespējām!

Vairāk informācijas par šķiroto atkritumu pieņemšanas punktiem ECO POINT mājaslapā, sadaļā “Kur nodot”, vai zvanot uz bezmaksas tālruni 80000515.