Lai arī gaisma tuneļa galā jau redzama, joprojām brīžiem gribas pasūdzēties, cik smagi iet. Daudzi cilvēki ir zaudējuši darbu, daudzi dzīvo ar krietni mazāku algu nekā līdz šim, bet, ejot uz veikalu, jāplāno maltītes apzinīgi un mērķtiecīgi. Kad pēc rēķinu nomaksas makā paliek caurums, bieži vien cilvēki “aiziet studentiņā” un sāk ēst roltonus, taču ilgtermiņā šāds risinājums kaitē veselībai.
Organisms būs pateicīgs, ja uzņemsi visas nepieciešamās uzturvielas - olbaltumvielas (10-15% dienā), ogļhidrātus (55-50%), taukus (30-35%), un jāatceras, ka dienā jābūt 3-4 ēdienreizēm. Protams, ja līdzekļi ir ierobežoti, ne vienmēr ēdienkarte izskatīsies kā labas kafejnīcas dienas piedāvājums, tāpēc piedāvāju dažas universālas idejas, kā viena persona var gudri iepirkties un gatavot vienu nedēļu.
Kā teica Karlasons: “Mieru, tikai mieru!” Paēst var visi, tikai būs jāliek lietā radošums.
Brokastīs atceries par auzu pārslu putrām - lēti un ļoooti veselīgi. Tās veikalu plauktos var atrast par nieka 26 centiem par 400 gramiem produkta. Ja šāda putra liekas nabadzīga un plika, ķeramies klāt pie superveselīga, bet ļoti lēta augļa - ābola. Ābolus var papildināt ar kanēli, kas arī ir zemas cenu kategorijas garšviela.
Pusdienas un vakariņas? Vesels svaigs cālis veikalā “Maxima” šobrīd maksā vien 1,78 eiro, un no tā sanāk sātīga buljonzupa vairākām dienām. Klāt varam pielikt nūdeles, kartupeļus, burkānus un sīpolus. Gaļu no buljona var izmantot vistas plovā, kas ir vēl viens makam pateicīgs ēdiens. Un ko darīt ar nūdelēm, kas palika pāri pēc vistas buljonzupas? Ar 1 litru piena, kas “Maxima” veikalos maksā 39 centus, sanāk piena-nūdeļu zupa. Varam arī iegādāties malto gaļu un pagatavot viltīgas kotletes, kotlešu masai dāsni pievienojot kartupeļus.! Savukārt veģetāriešiem un vegāniem pateicīgs produkts ir visa veida pupiņas, ko var sautēt ar citiem jūsu iecienītājiem dārzeņiem.
Brokastu klasika - siermaizes. Veselus 500 gramus siera “Maxima” veikalos var iegādāties par 2,59 eiro. Klāt ieteicama kliju maize vai rupjmaize. Arī graudugu putrām vienmēr pieejamas patīkamas cenas. Atceries - jo putra ilgāk jāvāra, jo tajā ir vairāk vērtīgo šķiedrvielu.
Ēdiens, kur ir daudz gaļas, taču arī sāta sajūta un uzņemto uzturvielu daudzums ir brīnišķīgs - pelēkie vai šķeltie zirņi ar cūkgaļu! Kilograms šķelto zirņu maksās vien 1,25 eiro.
Nākamā ideja - biezpiens ar kartupeļiem. Biezpiens ir lielisks olbaltumvielu avots un veģetāra alternatīva gaļai. Biezpiena paka (9%) “Maxima” veikalos maksās vien 50 centus.
Un dārzeņi? Pagatavojiet viltotos tīteņus ar dāsnu daudzumu kāposta un nelielu daudzumu maltās gaļas. Tāpat neaizmirstiet, ka vislabākie graužamie ir nevis čipši, bet dārzeņi - burkānu strēmelītes ir laba un lēta uzkoda, skatoties filmu.
Kārojas deserts? Izvēlies desertu ar pievienoto vērtību - biezpiena sieriņu, ko var nomedīt par 13 centiem. Te gan jāatceras, ka biezpiena sieriņi satur daudz cukura, tāpēc arī pret tiem jāatiecas kā pret baudvielu, nevis ikdienas brokastīm vai launagu.
Ja tev ir 20-25 eiro, brokastīs mierīgi vari ēst omletes ar dārzeņiem un šķiņķi vai putras ar svaigām ogām un riekstiem. Viens iepakojums olu pietiks 3-4 dienām.
Savukārt pusdienās vai vakariņās 2 dienas var mieloties ar krāsnī ceptu karbonādi no cūkgaļas kakla, kas “Maxima” veikalos izmaksā aptuveni 3,50 eiro. Bet samaksājot tikai 2,40 eiro par 450 gramiem maltās gaļas, var pagatavot gan frikadeļu zupu, gan mērci. Dienā ietiecams apēst aptuveni 70-80 gramus zivju vai gaļas. Piedevās var droši ēst rīsus, griķus, grūbas - 2 iepakojumi nedēļai maksās aptuveni 3 eiro. Neaizmirsīsim dārzeņus - tiem jāsastāda aptuveni 50% no visa, kas atrodas uz šķīvja!
Neviens neesam supercilvēks, un jo īpaši stresa apstākļos saldumi iegūst vēl nebijušu burvību. Uztura speciālistu iecienītāko rekomendējamo našķi - antikosidantiem pilno tumšo šokolādi - “Maxima” veikalos var nopirkt par nieka 40 centiem.