Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Aptauja: katram desmitajam ārkārtējās situācijas laiks ir ļoti vientulīgs

© Publicitātes foto

Ārkārtējā situācija turpinās, un daudzi Latvijas iedzīvotāji pavada šo laiku mājās. IKEA aptaujā noskaidrots, ka vairums cilvēku šos mēnešus pavadījuši divatā ar partneri, bet katram desmitajam šīs nedēļas šķitušas ļoti vientulīgas. Aptaujas rezultāti liecina, ka ilgstošā uzturēšanās četrās sienās nav radījusi siltākas jūtas pret savām mājām, tomēr šis laiks bijis arī vērtīgs, jo cilvēki to izmantojuši kārtības ieviešanai vai kaut kā jauna apgūšanai.

No vienas puses, daudzi Latvijas iedzīvotāji šajā laikā raizējas par savu personīgo finanšu situāciju (47%) un par valsts ekonomisko stāvokli (43%), un liela daļa (37%) norādījuši arī to, ka bažas sagādā apdraudējumi veselībai.

No otras puses, daļa iedzīvotāju izmantojuši ārkārtējās situācijas laikā noteiktos ierobežojumus, lai iegūtu laiku sev. Teju ceturtā daļa respondentu apgalvojuši, ka jūtas apmierināti (24%), turklāt visai vērā ņemamai daļai tā bijusi iespēja palēnināt dzīves tempu un atpūsties (18%). Desmitā daļa aptaujas dalībnieku minējuši, ka viņu mājās biežāk izcēlušās domstarpības, bet vairums uzskata, ka ikdiena nav mainījusies.

Katrs trešais strādā no mājām

Gandrīz 54% aptaujāto sacījuši, ka ievērojami mazāk izgājuši no mājām, piemēram, lai iepirktos. 25% gandrīz visu laiku bijuši mājās un nav pat devušies pastaigāties tuvākajā apkaimē. Daļa Latvijas iedzīvotāju baudījuši svaigu gaisu mežos un citās vietās tālāk no mājām (24%) vai vienkārši uz balkona (18%).

Vairums respondentu ārkārtējās situācijas laikā dzīvojuši tai pašā mājoklī, kur parasti, un tikai 5% norādījuši, ka atgriezušies pie vecākiem vai pārvākušies dzīvot savās lauku mājās. Mājoklī iecienītākā laika pavadīšanas vieta bijusi dzīvojamā istaba (69%) vai virtuve (26%). Piektā daļa aptaujas dalībnieku pārsvarā uzturējušies guļamistabā (20%) vai pie rakstāmgalda (12%).

Publicitātes foto

"Līdzīgas tendences ir vērojamas arī IKEA pircēju paradumos. Kad tika izsludināta ārkārtējā situācija, sākumā daudzi steidzās iegādāties darbistabas mēbeles sev un bērniem, lai varētu strādāt un mācīties attālināti. Laikam kļūstot siltākam, arvien vairāk cilvēku iegādājas āra mēbeles. Esam novērojuši, ka šajā laikā daudzi vēlas uzlabot savus mājokļus, iegādājas virtuves iekārtas, guļamistabas mēbeles un dažādus piederumus, kas palīdz uzturēt kārtību," stāsta IKEA Latvija vadītāja Inga Filipova.

Publicitātes foto

Tikai divi no pieciem respondentiem uzskata, ka ārkārtējās situācijas laikā ir vairāk iemīlējuši savas mājas. Vairums (62%) tomēr atzinuši, ka siltās jūtas pret savu mājokli nav augušas augumā, un drīzāk ir skaidrāk kļuvis redzams, ka nepieciešami daudzi uzlabojumi. Daudzi cilvēki atzinuši, ka galvenais izaicinājums ir nekārtība un pārāk daudz mantu.

Laiks ar ģimeni un ēdiena gatavošana

Aptauja parāda, ka mājās pavadītajā laikā 31% respondentu veltījuši vairāk laika ģimenei, bet 16% ieinteresējušies par ēdiena gatavošanu un izmēģinājuši jaunas receptes. Vēl 19% aptaujas dalībnieku sacījuši, ka mājās ieviesuši jaunus ikdienas paradumus un biežāk dezinficējuši virsmas.

Publicitātes foto

Mazliet vairāk nekā 10% Latvijas iedzīvotāju šajā laikā sākuši audzēt zaļumus un dažādus pilsētā ērti audzējamus augus, bet 13% sākuši sportot. Katrs desmitais izmantojis laiku, lai iemācītos, kā organizēt un sakārtot mantas.

Par aptauju: aptauju internetā veikusi pētījumu kompānija "Norstat". Tajā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju. Aptauja veikta 2020.gada aprīļa beigās un maija sākumā.