Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Praktiski

Ka mājās pareizi uzglabāt medikamentus?

© Ilze Zvēra/F64

Martā, sākoties Covid-19 vīrusa uzliesmojumam Latvijā, daļa iedzīvotāju, neziņas vadīti, iegādājās lielākus medikamentu krājumus nekā ierasts. Taču, lai brīdī, kad rodas nepieciešamība pēc konkrētiem medikamentiem, nebūtu jāsatraucas, vai tie ir derīgi, svarīgi jau sākotnēji parūpēties par to pareizu glabāšanu. Vairāk par to, kam jāpievērš uzmanība, lai medikamenti tiktu droši uzglabāti un nezaudētu savu efektivitāti, kā arī par to, kādas ir biežāk pieļautās kļūdas zāļu uzglabāšanā, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

“Aptiekās un zāļu lieltirgotavās medikamentu uzglabāšanas nosacījumiem tiek sekots līdzi ļoti rūpīgi, un tas tiek regulāri pārbaudīts, taču diemžēl mājās nereti par to tiek aizmirsts vai tam netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība. Taču nepareiza medikamentu uzglabāšana var izraisīt to bojāšanos, kā rezultātā var notikt izmaiņas zāļu sastāvā, kas var mazināt ne tikai medikamenta iedarbību, bet pat izsaukt blaknes,” brīdina farmaceite Mārīte Šukele.

1. Derīguma termiņš un atvēšanas datums

Nedrīkst lietot medikamentus, kuriem ir beidzies derīguma termiņš vai tas kādu iemeslu dēļ nav zināms. Īpaša uzmanība jāpievērš šķidrajām zāļu formām, piemēram, sīrupiem, suspensijām, ziedēm, geliem, jo neatvērts to iepakojums var būt derīgs vairākus gadus, taču pēc atvēršanas - vien dažus mēnešus. Tāpat ļoti uzmanīgiem jābūt ar acu pilieniem - tie visbiežāk jāizlieto viena mēneša laikā pēc atvēršanas. Pēc derīguma termiņa beigām pilieni nav sterili, tāpēc tie ne tikai nepalīdzēs, bet var izraisīt arī dažādas infekcijas. Ja derīguma termiņš vēl nav beidzies, bet ir redzamas vizuālas izmaiņas, piemēram, nogulsnes, mainījusies struktūra vai krāsa, arī šādus medikamentus lietot nedrīkst. Lai pēc laika nebūtu jālauza galva, kad iepakojums atvērts un cik ilgi tas varētu būt derīgs, ieteicams jau sākotnēji uz iepakojuma uzrakstīt atvēršanas datumu.

2. Atbilstoša temperatūra

Svarīgi ievērot ne tikai derīguma termiņu, bet arī uzglabāšanas temperatūru - lielākā daļa medikamentu jāuzglabā istabas temperatūrā, kas noteikta 15-25°C robežās. Savukārt pret augstāku vai zemāku temperatūru jutīgās zāles, atbilstoši lietošanas instrukcijā noteiktajām norādēm, jāuzglabā ledusskapī, aukstā (+2-+8°C) vai vēsā (+8-+15°C) vietā. Noteikti jāpārliecinās, lai zāles nesasalst. Savukārt, lai novērstu iespējamo mitruma ietekmi uz medikamentiem, pirms to ievietošanas ledusskapī, vēlams tos iepakot aiztaisāmos plastikāta maisiņos.

3. Neglabāt gaismā, tiešos saules staros un mitrumā

Medikamentus nedrīkst glabāt gaismā, jo tās ietekmē var noārdīties iedarbīgās vielas. Jāizvairās arī no tiešu saules staru ietekmes, jo, lai arī zāles atrodas kārbiņā un gaisma tām klāt netiek, saules staru ietekmē būtiski paaugstinās temperatūra. Visbiežāk karstuma iespaidā bojājas dažādas ziedes un šķidrie medikamenti, piemēram, dārza mājiņā atstāti sirds pilieni. Tāpat nedrīkst medikamentus novietot blakus ierīcēm, kas rada siltumu. Bieži pieļauta kļūda ir arī zāļu glabāšana vannas istabā, jo tajā ir paaugstināts mitruma līmenis - pavisam noteikti nedrīkst tādās vietās uzglabāt tabletes un kapsulas, jo tās viegli piesaista gaisā esošo mitrumu.

4. Oriģinālais iepakojums

Lai laika gaitā medikamenti nezaudētu savu iedarbīgo vielu koncentrāciju, jāpārliecinās, ka iepakojums nav bojāts un pudelītes ir cieši aizskrūvētas. Tāpat svarīgi medikamentus glabāt oriģinālajā iepakojumā un drošības nolūkos saglabāt lietošanas instrukciju, lai nepieciešamības gadījumā varētu pārliecināties par to pareizu pielietojumu.

5. Nederīgie medikamenti tikai tiem paredzētajās vietās

Zāļu skapītī noteikti nedrīkst atrasties nederīgi medikamenti - tādi, kuriem beidzies derīguma termiņš, bojāts iepakojums vai to izskats ir mainījies. Izkusušas kapsulas vai bojāts iepakojums, kā rezultātā iztecējis šķidrums, var sabojāt arī blakus esošos medikamentus, tāpēc zāļu skapīti regulāri jāpārskata. Medikamenti ir bīstamie atkritumi, tāpēc tos nekādā gadījumā nedrīkst izmest sadzīves atkritumu konteinerā vai kanalizācijā. Nepareizi utilizējot, medikamenti var nonākt augsnē, notekūdeņos, tālāk arī dzeramajā ūdenī un radīt neparedzamas sekas, piemēram, antibiotiku rezistenci un hormonālas izmaiņas. Ja mājās ir nederīgi medikamenti, tos iespējams bez maksas nodot visās Apotheka aptiekās.