Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Praktiski

Padomi, kā jaunajām māmiņām un tētiem organizēt savu un jaundzimušā ikdienu #paliecmājās režīmā

© Publicitātes foto

Laikā, kad lielāko dienas daļu pavadām mājās un ārā uzturamies tikai tik daudz, lai dotos nelielā pastaigā, īpašu piesardzību nepieciešams ievērot jaunajām māmiņām. Padomus, kā, neradot papildu emocionālo spriedzi, parūpēties gan par savu fizisko, gan emocionālo veselību pēc bērniņa piedzimšanas brīdī, kad visiem nepieciešams ievērot sociālās distancēšanās pasākumus, sniedz tirdzniecības centra “Domina Shopping” semināra “Gaidību 4diena” vieslektore - biedrības “Tēvi” vadītāja un PEP mamma Elīna Kļaviņa.

Pirmie mēneši pēc bērniņa piedzimšanas arī pirms #paliecmājās režīma bija izaicinājumu pilns laiks jaunajiem vecākiem. No vienas puses pirmās sešas nedēļas pēc bērniņa piedzimšanas tāpat būtu ieteicams pavadīt lielākoties mājās, taču ārkārtējās situācijas radītā sociālā izolētība var veicināt papildu emocionālu spriedzi.

Rūpējies par savu labsajūtu un drošu vidi sev un mazulim

Lai arī savu ikdienu lielākoties pavadām mājās, neaizmirstiet parūpēties par savu labsajūtu un radiet drošu vidi gan sev, gan mazulim, pasargājot no iespējamiem vīrusa draudiem. Bieži vēdiniet telpas un mazgājiet rokas. Piekodiniet to īpaši ievērot pārējiem ģimenes locekļiem, un dzeriet daudz ūdens, kā arī nodrošiniet sevi ar pilnvērtīgām maltītēm. Svarīgi, lai jaunie vecāki izmantotu visas atbalsta iespējas. Kad esat mājās ar zīdainīti, tad var neatlikt laika gatavot ēdienu, tādēļ vienojieties, lai to sagādā partneris, tuvinieki un draugi.

Ja dzīvojat ārpus pilsētas, tad izmantojiet laiku nesteidzīgām pastaigām, savukārt, ja ikdiena paiet pilsētā, tad izvērtējiet, vai ir droši doties ārpus mājas pastaigās. Tā vietā varat dzīvoklī atvērt logus, saģērbties mazliet siltāk, iesiet mazuli slingā vai ergosomā, ieslēgt mūziku, kas jūs iepriecina, un dejot tās ritmā. Galvenais ir kustēties!

Jaunie vecāki, neaizmirstiet par miegu - guliet, kad guļ jūsu zīdainītis. Ja neizdodas pa dienu aizmigt, tad pēc iespējas vairāk guliet “ar atvērtām acīm”, esiet gultā un lasiet grāmatas, vērojiet mazulīti, atpūtieties. Īpaši svarīgi tas ir māmiņām, jo, lai arī ikdienā nav nepieciešams daudz fiziski strādāt, ķermenis tērē enerģiju gan piena ražošanai, gan rehabilitācijai pēc dzemdībām.

Turpiniet uzturēt kontaktu ar bērna ārstu - ja iespējams, sazinieties tiešsaitē. Un galvenais, rūpējieties arī par savu veselību - ja jūtat nomāktību vai nogurumu, nekautrējieties konsultēties ar ārstu.

Māmiņas - dalieties ar savām sajūtām un pārdzīvojumiem!

Laiks pēc bērniņa piedzimšanas jau tā ir pārdzīvojumu pilns. Ķermeņa pārmaiņas, hormonālās svārstības, zīdīšanas apgūšana un mēģinājumi saprast, ko mazulītis vēlas, ir liels darbs un emocionāla slodze.

Citkārt, iespējams, ir pieejams vecāku vai partnera vecāku atbalsts, bet šobrīd šāda palīdzība ir ļoti ierobežota, tādēļ izmantojiet iespējas pārrunāt savas sajūtas ar kādu uzticamu cilvēku, kurš uzklausīs, nenosodīs un pieņems to, kam ejat cauri. Piesakiet tiešsaistes konsultāciju psihologam vai izmantojiet PEP mammu atbalstu. PEP mammas ir emocionāla atbalsta personas vecākiem ar bērniem līdz 3 gadu vecumam. Viņas ir zinošas gan par bērna attīstību, gan zīdīšanu, gan par to, kā stiprināt vecāku saikni ar mazulīti. Ārkārtējās situācijas laikā vairākas PEP mammas sniedz atbalstu līdz 30 minūtēm bez maksas. Meklējiet PEP mammas www.pep.lv, Facebook un Instagram. Gadījumos, kad jūtat īpaši lielas bailes par sevi, mazulīti, pasauli, noteikti izmantojiet krīzes diennakts tālruni (67222922 vai 27722292), ko nodrošina krīzes centrs “Skalbes”. Galvenais ar savām drūmajām domām nepalieciet vienatnē!

Liels atbalsta plecs - partneris

Bērna piedzimšana nav tikai pārmaiņas sievietes dzīvē. Bērns piedzimst arī vīrietim, tādēļ jārēķinās, ka arī viņi šajā laikā ir daudz jūtīgāki un var piedzīvot dažādas sajūtas, kuras līdz šim bijušas svešas. Svarīgi pieņemt, ka bērna piedzimšana ir pārmaiņas ģimenes sistēmā.

Šobrīd pārmaiņas skārušas ne tikai ģimeni, bet arī pilsētu, valsti un visu pasauli. Tas nozīmē nedrošību vairākos līmeņos. Šādā situācijā visveselīgāk rīkosies tie, kas atklāti sarunāsies un atklās savas bažas un bailes viens otram. Noteikti nevajag aizmirst sekot līdzi tam, lai partnere ir regulāri paēdusi un padzērusies, kā arī veltījusi laiku miegam un atpūtai. Ja jūtieties apmulsuši, noteikti meklējiet atbalstu, konsultējoties gan ar saviem draugiem un radiniekiem, gan profesionāļiem, vislabāk, protams, šobrīd izmantojot tiešsaistes iespējas.

Noteikti ar savu partneri pārrunājiet ikdienas pienākumu veikšanu. Ja atstāsiet to pašplūsmā, tad ar laiku kādam no jums var sanākt pārņemt vairāk mājas pienākumu, nekā var pacelt. Var izveidot sarakstu ar ikdienas pienākumiem mājās (trauku mazgāšana, suņa staidzināšana, grīdu uzkopšana, bērna zīdīšana, autiņu mainīšana, zīdaiņa rīta apkope, ēst gatavošana, logu mazgāšana utt.) un pārrunāt, ko un kurš darīs. Ikdienu ļoti atvieglo arī skaidra dienas režīma izveidošana, bet jārēķinās, ka režīma stingra ievērošana var nebūt savienojama ar zīdaiņa aprūpi, jo līdz 2 mēnešu vecumam mazulītis var nepakļauties nekādam režīmam.