Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Praktiski

GARDĀS BRĪVDIENAS. Receptes, kas jāizmēģina šajā nedēļas nogalē

© depositphotos.com

Receptes gardiem ēdieniem, ko pagatavot nedēļas nogalē.

Receptes

Žāvētu augļu ķīselis ar putukrējumu

Sastāvdaļas:

200 g žāvētu augļu

(rozīnes, aprikozes, plūmes, āboli, bumbieri u. c.)

400 ml ananasu sulas

cukurs pēc garšas

30 g kartupeļu cietes

500 ml saldā krējuma (35%)

100 g cukura

šķipsniņa vaniļas cukura

Pagatavošana:

Augļus pārlej ar sulu un atstāj uz dažām stundām uzbriest. Uzvāra un turpina vārīt, līdz augļi mīksti. Pēc garšas pievieno cukuru. Cieti iejauc nelielā auksta ūdens daudzumā, pievieno vārošam ķīselim, samazina uguni un maisot vāra, līdz ķīselis sabiezē. Atdzesē. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Deserta traukā kārtām liek ķīseli un putukrējumu, līdz pasniegšanai uzglabā ledusskapī.

Cepti kabači ar sojas mērci

Sastāvdaļas:

1 vidējs kabacis

2 ēdamkarotes sojas mērces

1 ēdamkarote kartupeļu cietes

šķipsniņa malta ingvera

neliels sīpols

1 ēdamkarote sezama sēkliņu

2 ķiploka daiviņas

1 ēdamkarote augu eļļas

Pagatavošana:

Nelielā ūdens daudzumā iejauc cieti, sojas mērci, sīki sagrieztu sīpolu, sezama sēkliņas un ingveru. Kabaci sagriež 1x1 cm gabaliņos, apcep uz labi sakarsētas pannas eļļā. Pārlej ar sagatavoto maisījumu, samazina uguni, uzliek pannai vāku un sautē kabačus piecas minūtes. Pievieno spiedē saspiestus ķiplokus, sajauc, noņem no uguns un ļauj brīdi pastāvēt. Pasniedz ar rīsiem.

depositphotos.com

Kraukšķīgas vafeles

Sastāvdaļas:

100 g mīksta sviesta

nepilna glāze cukura

3 olas

100 g miltu

100 g kartupeļu cietes

2 ēdamkarotes magoņu sēkliņu (ja garšo)

1 tējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana:

Sviestu puto ar cukuru, līdz tas izkūst, pievieno olas un saputo viendabīgā masā. Iesijā miltus, pievieno kartupeļu cieti, magoņu sēkliņas, cepamo pulveri un samaisa pabiezu, viendabīgu mīklu. Atstāj uz pusstundu nobriest. Cep vafeļu pannā, lejot pa ēdamkarotei mīklas.

depositphotos.com

Aveņu sorbets

Sastāvdaļas:

500 g aveņu

70 g cukura

150 ml ūdens

15 g kartupeļu cietes

2 ēdamkarotes citronu sulas

1 tējkarote vaniļas cukura

Pagatavošana:

Avenes sablenderē, un iegūto masu izberž caur smalku sietu. Palikušos biezumus aplej ar 100 ml ūdens, brīdi pavāra, ļauj nedaudz ievilkties un izkāš, novārījumam pievieno cukuru un karsē, līdz tas izšķīst. Cieti iejauc 50 mililitros ūdens, pievieno vārošajam sīrupam un uz lēnas uguns karsē, līdz sabiezē. Atdzesē. Pievieno aveņu masu un citronu sulu, samaisa un liek saldētavā uz vairākām stundām. Pēc pirmās stundas izņem, sablenderē un ieliek atpakaļ. To atkārto vēl vienu reizi, lai sorbets būtu gaisīgs.

Biezpiena kūka ar āboliem

Sastāvdaļas:

2 glāzes kviešu miltu

1 glāze cukura

6 olas

750 g biezpiena (tauku saturs 5%)

4 tējkarotes kartupeļu cietes

šķipsniņa sāls

3 āboli

1 tējkarote kanēļa

2 tējkarotes vaniļas cukura

Pagatavošana:

Pusglāzi cukura saputo ar vienu olu, pievieno sviestu, kviešu miltus un sāli, samīca smilšu mīklu. Ar to izklāj veidnes dibenu un malas. Biezpienu sablenderē ar atlikušo cukuru, 5 olām, cieti un vaniļas cukuru, lej veidnē uz smilšu mīklas. Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos, pārliek biezpiena masai, ļaujot nedaudz iegrimt, uzkaisa kanēli. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 40 minūšu. Atdzesē veidnē, pēc tam uzmanīgi izņem, griež gabaliņos un pasniedz.

depositphotos.com

Tītara filejas kotletes

Sastāvdaļas:

500 g tītara filejas

2 olas

3 ēdamkarotes kartupeļu cietes

2 daiviņas ķiploku

sāls

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Tītara fileju samaļ gaļasmašīnā, pievieno olas, spiedē saspiestus ķiplokus, sāli un cieti, samīca viendabīgu masu. Veido vēlamā lieluma kotletes, apcep eļļā no abām pusēm brūnas, samazina uguni, uzliek pannai vāku un vēl kādu brīdi turpina cept.

Garneļu un apelsīnu salāti

Sastāvdaļas:

150 g tīrītu garneļu

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

1 olas baltums

2 tējkarotes sezama sēkliņu

1 ēdamkarote olīvu eļļas

sāls, malti sarkanie pipari

1 apelsīns

zaļumi

mērcei:

1 ēdamkarote sojas mērces

1 tējkarote cukura

1/2 apelsīns

Pagatavošana:

Olas baltumu saputo stingrās putās ar sāli un pipariem, pievieno cieti, izmaisa. Iegūtajā masā apviļā garneles, cep pannā olīvu eļļā aptuveni 2 minūtes, nosusina papīra salvetē. Veselo apelsīnu noloba, izņem mīkstumu, sadala gabaliņos. No apelsīna pusītes izspiež sulu, to karsē kopā ar sojas mērci, līdz sāk biezēt. Lēzenā traukā liek garneles un apelsīnu gabaliņus, pārlej ar sagatavoto mērci, viegli sajauc, uzkaisa sezama sēkliņas un zaļumus.

Trauslie cepumi

Sastāvdaļas:

4 ēdamkarotes cukura

120 g mīksta sviesta

2 ēdamkarotes rafinētas augu eļļas

1,5 glāzes kviešu miltu

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

šķipsniņa vaniļas cukura

pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Sviestu saputo ar augu eļļu, cukuru, vaniļas cukuru un cieti. Pa daļām pievieno kviešu miltus, ātri samīca viendabīgu mīklu. To uz 15 minūtēm ieliek saldētavā, lai, veidojot cepumus, tā mazāk druptu. Mīklu izveltnē uz samiltota dēļa aptuveni puscentimetra biezumā, sagriež kvadrātiņos ar mīklas ritenīti vai izspiež cepumus ar veidnītēm. Liek uz ietaukotas plāts, cep cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūšu. Atdzesē, uzkaisa pūdercukuru.

Plānās pankūkas

Sastāvdaļas:

180 g kviešu miltu

180 g kartupeļu cietes

500 ml piena

3 olas

1 ēdamkarote cukura

30 ml rafinētas augu eļļas

Pagatavošana:

Miltus kopā ar cieti izsijā, pievieno sāli un cukuru. Olas sakuļ, pielej nedaudz uzsildītu pienu un kārtīgi sajauc. Nepārtraukti maisot, pa daļām pievieno miltus un turpina maisīt, līdz iegūst viendabīgu pašķidru mīklu bez kunkuļiem. Beigās piejauc eļļu. Atstāj mīklu uz 15 minūtēm nostāvēties. Pannu ieziež ar eļļu, sakarsē, ar karoti lej mīklu, izplūdinot to pa visu pannu. Cep pankūkas no abām pusēm zeltainas.

Rahatlukums ar mandelēm

Sastāvdaļas:

3 glāzes cukura

6 glāzes ūdens

3 glāzes kartupeļu cietes

1/2 glāze lobītu mandeļu

1 ēdamkarote citronu sulas

ciete un pūdercukurs apviļāšanai

Pagatavošana:

Mandeles sadala pusītēs vai, ja vēlas, sakapā sīkākos gabaliņos. Kartupeļu cieti sajauc ar trim glāzēm ūdens, rūpīgi izmaisa, lai neveidotos kunkuļi, atstāj brīdi nostāvēties. Cukuru savāra sīrupā ar trim glāzēm ūdens un citronu sulu, noputo, pievieno sagatavoto cieti un maisot vāra uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē. To lej lēzenā traukā 2-2,5 cm biezā slāni, atdzesē. Griež kubveida gabaliņos, ko apviļā vispirms nelielā cietes daudzumā, pēc tam pūdercukurā.