Receptes gardiem ēdieniem, ko pagatavot nedēļas nogalē.
Receptes
Žāvētu augļu ķīselis ar putukrējumu
Sastāvdaļas:
200 g žāvētu augļu
(rozīnes, aprikozes, plūmes, āboli, bumbieri u. c.)
400 ml ananasu sulas
cukurs pēc garšas
30 g kartupeļu cietes
500 ml saldā krējuma (35%)
100 g cukura
šķipsniņa vaniļas cukura
Pagatavošana:
Augļus pārlej ar sulu un atstāj uz dažām stundām uzbriest. Uzvāra un turpina vārīt, līdz augļi mīksti. Pēc garšas pievieno cukuru. Cieti iejauc nelielā auksta ūdens daudzumā, pievieno vārošam ķīselim, samazina uguni un maisot vāra, līdz ķīselis sabiezē. Atdzesē. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Deserta traukā kārtām liek ķīseli un putukrējumu, līdz pasniegšanai uzglabā ledusskapī.
Cepti kabači ar sojas mērci
Sastāvdaļas:
1 vidējs kabacis
2 ēdamkarotes sojas mērces
1 ēdamkarote kartupeļu cietes
šķipsniņa malta ingvera
neliels sīpols
1 ēdamkarote sezama sēkliņu
2 ķiploka daiviņas
1 ēdamkarote augu eļļas
Pagatavošana:
Nelielā ūdens daudzumā iejauc cieti, sojas mērci, sīki sagrieztu sīpolu, sezama sēkliņas un ingveru. Kabaci sagriež 1x1 cm gabaliņos, apcep uz labi sakarsētas pannas eļļā. Pārlej ar sagatavoto maisījumu, samazina uguni, uzliek pannai vāku un sautē kabačus piecas minūtes. Pievieno spiedē saspiestus ķiplokus, sajauc, noņem no uguns un ļauj brīdi pastāvēt. Pasniedz ar rīsiem.
Kraukšķīgas vafeles
Sastāvdaļas:
100 g mīksta sviesta
nepilna glāze cukura
3 olas
100 g miltu
100 g kartupeļu cietes
2 ēdamkarotes magoņu sēkliņu (ja garšo)
1 tējkarote cepamā pulvera
Pagatavošana:
Sviestu puto ar cukuru, līdz tas izkūst, pievieno olas un saputo viendabīgā masā. Iesijā miltus, pievieno kartupeļu cieti, magoņu sēkliņas, cepamo pulveri un samaisa pabiezu, viendabīgu mīklu. Atstāj uz pusstundu nobriest. Cep vafeļu pannā, lejot pa ēdamkarotei mīklas.
Aveņu sorbets
Sastāvdaļas:
500 g aveņu
70 g cukura
150 ml ūdens
15 g kartupeļu cietes
2 ēdamkarotes citronu sulas
1 tējkarote vaniļas cukura
Pagatavošana:
Avenes sablenderē, un iegūto masu izberž caur smalku sietu. Palikušos biezumus aplej ar 100 ml ūdens, brīdi pavāra, ļauj nedaudz ievilkties un izkāš, novārījumam pievieno cukuru un karsē, līdz tas izšķīst. Cieti iejauc 50 mililitros ūdens, pievieno vārošajam sīrupam un uz lēnas uguns karsē, līdz sabiezē. Atdzesē. Pievieno aveņu masu un citronu sulu, samaisa un liek saldētavā uz vairākām stundām. Pēc pirmās stundas izņem, sablenderē un ieliek atpakaļ. To atkārto vēl vienu reizi, lai sorbets būtu gaisīgs.
Biezpiena kūka ar āboliem
Sastāvdaļas:
2 glāzes kviešu miltu
1 glāze cukura
6 olas
750 g biezpiena (tauku saturs 5%)
4 tējkarotes kartupeļu cietes
šķipsniņa sāls
3 āboli
1 tējkarote kanēļa
2 tējkarotes vaniļas cukura
Pagatavošana:
Pusglāzi cukura saputo ar vienu olu, pievieno sviestu, kviešu miltus un sāli, samīca smilšu mīklu. Ar to izklāj veidnes dibenu un malas. Biezpienu sablenderē ar atlikušo cukuru, 5 olām, cieti un vaniļas cukuru, lej veidnē uz smilšu mīklas. Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos, pārliek biezpiena masai, ļaujot nedaudz iegrimt, uzkaisa kanēli. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 40 minūšu. Atdzesē veidnē, pēc tam uzmanīgi izņem, griež gabaliņos un pasniedz.
Tītara filejas kotletes
Sastāvdaļas:
500 g tītara filejas
2 olas
3 ēdamkarotes kartupeļu cietes
2 daiviņas ķiploku
sāls
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Tītara fileju samaļ gaļasmašīnā, pievieno olas, spiedē saspiestus ķiplokus, sāli un cieti, samīca viendabīgu masu. Veido vēlamā lieluma kotletes, apcep eļļā no abām pusēm brūnas, samazina uguni, uzliek pannai vāku un vēl kādu brīdi turpina cept.
Garneļu un apelsīnu salāti
Sastāvdaļas:
150 g tīrītu garneļu
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
1 olas baltums
2 tējkarotes sezama sēkliņu
1 ēdamkarote olīvu eļļas
sāls, malti sarkanie pipari
1 apelsīns
zaļumi
mērcei:
1 ēdamkarote sojas mērces
1 tējkarote cukura
1/2 apelsīns
Pagatavošana:
Olas baltumu saputo stingrās putās ar sāli un pipariem, pievieno cieti, izmaisa. Iegūtajā masā apviļā garneles, cep pannā olīvu eļļā aptuveni 2 minūtes, nosusina papīra salvetē. Veselo apelsīnu noloba, izņem mīkstumu, sadala gabaliņos. No apelsīna pusītes izspiež sulu, to karsē kopā ar sojas mērci, līdz sāk biezēt. Lēzenā traukā liek garneles un apelsīnu gabaliņus, pārlej ar sagatavoto mērci, viegli sajauc, uzkaisa sezama sēkliņas un zaļumus.
Trauslie cepumi
Sastāvdaļas:
4 ēdamkarotes cukura
120 g mīksta sviesta
2 ēdamkarotes rafinētas augu eļļas
1,5 glāzes kviešu miltu
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
šķipsniņa vaniļas cukura
pūdercukurs pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Sviestu saputo ar augu eļļu, cukuru, vaniļas cukuru un cieti. Pa daļām pievieno kviešu miltus, ātri samīca viendabīgu mīklu. To uz 15 minūtēm ieliek saldētavā, lai, veidojot cepumus, tā mazāk druptu. Mīklu izveltnē uz samiltota dēļa aptuveni puscentimetra biezumā, sagriež kvadrātiņos ar mīklas ritenīti vai izspiež cepumus ar veidnītēm. Liek uz ietaukotas plāts, cep cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūšu. Atdzesē, uzkaisa pūdercukuru.
Plānās pankūkas
Sastāvdaļas:
180 g kviešu miltu
180 g kartupeļu cietes
500 ml piena
3 olas
1 ēdamkarote cukura
30 ml rafinētas augu eļļas
Pagatavošana:
Miltus kopā ar cieti izsijā, pievieno sāli un cukuru. Olas sakuļ, pielej nedaudz uzsildītu pienu un kārtīgi sajauc. Nepārtraukti maisot, pa daļām pievieno miltus un turpina maisīt, līdz iegūst viendabīgu pašķidru mīklu bez kunkuļiem. Beigās piejauc eļļu. Atstāj mīklu uz 15 minūtēm nostāvēties. Pannu ieziež ar eļļu, sakarsē, ar karoti lej mīklu, izplūdinot to pa visu pannu. Cep pankūkas no abām pusēm zeltainas.
Rahatlukums ar mandelēm
Sastāvdaļas:
3 glāzes cukura
6 glāzes ūdens
3 glāzes kartupeļu cietes
1/2 glāze lobītu mandeļu
1 ēdamkarote citronu sulas
ciete un pūdercukurs apviļāšanai
Pagatavošana:
Mandeles sadala pusītēs vai, ja vēlas, sakapā sīkākos gabaliņos. Kartupeļu cieti sajauc ar trim glāzēm ūdens, rūpīgi izmaisa, lai neveidotos kunkuļi, atstāj brīdi nostāvēties. Cukuru savāra sīrupā ar trim glāzēm ūdens un citronu sulu, noputo, pievieno sagatavoto cieti un maisot vāra uz lēnas uguns, līdz masa sabiezē. To lej lēzenā traukā 2-2,5 cm biezā slāni, atdzesē. Griež kubveida gabaliņos, ko apviļā vispirms nelielā cietes daudzumā, pēc tam pūdercukurā.