Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Praktiski

Gardās brīvdienas. Pārbaudīta vērtība – Alojas kartupeļu ciete

© depositphotos.com

Droši vien arī jūsu virtuvē atrodama tik pierastā un tik daudzu ēdienu pagatavošanai vajadzīgā zili baltā kartupeļu cietes paciņa. Šogad «zilajai paciņai», kā to ikdienā dēvē paši ražotāji, ir 30 gadu jubileja. Dizains šajā laikā nedaudz mainījies, bet atpazīstamību joprojām nodrošina tradicionālā krāsu kombinācija.

«Pieprasījums pēc Alojas kartupeļu cietes Latvijā ir nemainīgi augsts, un tā atrodama gandrīz visos mūsu valsts pārtikas veikalos,» saka SIA Aloja Starkelsen valdes loceklis Jānis Garančs.

«Mums ir ilgtermiņa sadarbība ar vairāk nekā 200 zemnieku saimniecībām, palīdzam audzētājiem gan šķirņu izvēlē ar augstāku cietes saturu, gan nodrošinām kartupeļu sēklu. Sadarbojamies arī ar zinātniskām institūcijām, kuras pēta, kā labāk audzēt kartupeļus un kādas šķirnes izvēlēties. Zilajās paciņās fasētā ciete ir iegūta tikai no integrēti audzētiem kartupeļiem.»

- Ko nozīmē integrēti audzēti kartupeļi?

- Tas nozīmē, ka kartupeļu audzēšanā ir izmantots minimāls minerālmēslojuma un augu aizsardzības līdzekļu daudzums - tikai tad, kad tas bijis patiešām nepieciešams, lai glābtu kādu situāciju.

- Kā cietei domātie kartupeļi atšķiras no citiem?

- Būtisks ir tieši cietes saturs, nav tik svarīgs bumbuļa lielums vai perfekta forma, fokuss ir vairāk uz apjomu. Mēs kartupeļus pārstrādājam uzreiz pēc novākšanas, jo glabājot ciete sāk sašķelties, tādēļ atvestie kartupeļi tūlīt tiek nomazgāti un sarīvēti. Gatavā ciete gan var nebojāta glabāties ilgstoši. Mums ir arī gandrīz 30 gadu vecs cietes paraugs, kurš joprojām ir labā stāvoklī. No pārtikas drošības viedokļa, protams, labāk ievērot uz paciņas norādīto derīguma termiņu, kas ir pietiekami garš.

- Meklējot ēdienu receptes internetā, arvien biežāk redzam, ka sastāvdaļu vidū ir kukurūzas ciete. Vai tās vietā varam izmantot mūsu tradicionālo kartupeļu cieti?

- Dienvidu valstīs kartupeļi tik labi neaug, tāpēc kukurūzas ciete ir populārāka. Francijā, Itālijā vai ASV, no kurienes nāk ļoti daudz recepšu, kartupeļu cieti veikalu plauktos grūti atrast. Parasti cieti lieto, lai tā uzbriestu, saistītu ūdeni un veidotu biezāku produktu, bet atsevišķās receptēs vajag, lai ciete neuzbriest, un tad jāņem tieši kukurūzas ciete. Tomēr lielākajā daļā gadījumu kartupeļu ciete ir labāka alternatīva, jo tai ir daudz priekšrocību tieši pārtikā.

- Kādas ir kartupeļu cietes labās īpašības?

- Ļoti būtiski ir tas, ka kartupeļu ciete nesatur alergēnus un glutēnu. Kā zināms, mūsdienās daudzi cilvēki meklē produktus, kur nav šo sastāvdaļu. Kartupeļu ciete ir ļoti laba alternatīva dažādos bezglutēna produktos, kur milti ir jāaizstāj ar kaut ko citu. Kartupeļu cietē nav nekādu alergēnu, un tā ir liela priekšrocība salīdzinājumā arī ar citām cietēm. Mūsu rūpnīca ir arī sertificējusies kā bezglutēna produktu ražotāja. Mums visa ražotne ir no glutēna brīva. Arī vegānu ēdienu receptēs kartupeļu ciete bieži tiek izmantota, jo šajos produktos bieža problēma ir tā, ka iznāk ļoti sausa konsistence, un, lai varētu saistīt vairāk šķidruma, kartupeļu ciete ir ļoti piemērots risinājums. Turklāt kartupeļu ciete ir saliktais ogļhidrāts, tā sauktais lēnais cukurs, un tas nozīmē, ka tā organismā sašķeļas pakāpeniski un izdala enerģiju ilgākā laika posmā nekā parastais baltais cukurs, līdz ar to neizraisa krasas cukura līmeņa svārstības asinīs un sniedz ilgāku sāta sajūtu.

***

Der zināt:

• Cepumi sanāk daudz kraukšķīgāki, ja 10% miltu aizstāj ar Alojas kartupeļu cieti.

• Siera kūka izdodas gaisīga un garda, ja uz 500-600 g siera masas pievienosiet 2 ēdamkarotes Alojas kartupeļu cietes.

• Lai vafeles būtu trauslas un kraukšķīgas, pusi no miltiem receptē ieteicams aizstāt ar Alojas kartupeļu cieti.

• Plānās pankūkas būs garšīgas un cepot neplīsīs, ja pusi no miltiem aizstās ar Alojas kartupeļu cieti.

• Lai pagatavotu šķidro ķīseli, uz vienu litru šķidruma ņem 2 ēdamkarotes Alojas kartupeļu cietes, bet biezajam ķīselim pievieno 3-4 ēdamkarotes cietes. Cieti iejauc nelielā daudzumā auksta ūdens, samaisa, pievieno vārošam šķidrumam un turpina vārīt ne ilgāk kā 2-3 minūtes.

• No jebkuras biezsulas var pagatavot garšīgu sorbertu, izmantojot Alojas kartupeļu cieti. Biezsulai pēc garšas pievieno cukuru, pieliek cieti, visu uzsilda, saputo un liek saldētavā, lai sasalst.

• Cepot taukvielā uz pannas kartupeļus, tie izdosies perfekti kraukšķīgi un nesalips, ja pirms cepšanas tiks apviļāti Alojas kartupeļu cietē.

• Kotletes ir daudz sulīgākas un tām ir vieglāk piešķirt perfektu formu, ja uz 500 g maltās gaļas pievieno vienu ēdamkaroti Alojas kartupeļu cietes.

• Alojas kartupeļu cieti var lieliski izmantot, lai ķirbju, siera vai citām krēmzupām panāktu vēlamo konsistenci. Ieteicams pievienot vienu ēdamkaroti cietes uz litru zupas.

• Lai ogas sasaldējot nesaliptu kopā, tām pirms saldēšanas ieteicams uzsijāt Alojas kartupeļu cieti.

• Alojas kartupeļu ciete ir izmantojama kā dabisks tīrīšanas līdzeklis gan mīkstajām rotaļlietām, gan mājdzīvnieku spalvai: uzberiet Alojas kartupeļu cieti un pēc brītiņa izsukājiet. Tā absorbēs putekļus un nepatīkamus aromātus.

• Bērniem var vienkārši pagatavot mīcāmo rotaļlietu, Alojas kartupeļu cieti ieberot balonā vai gumijas cimdā.