Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Praktiski

Uzzini, kādas ir 2020. gada aktualitātes interjerā

© pixabay

Ik gadu ar priecīgu satraukumu interjera dizaina speciālisti un interesenti sagaida krāsu uzņēmums Pantone jau vairāk nekā 20 gadus izziņoto modernāko gada krāsu. Šogad tā ir klasiski zilā - miera, harmonijas un pašpārliecinātības krāsa. Taču tie nav vienīgie jaunumi, ar kuriem ir vērts iepazīties, ja esat nolēmuši veikt uzlabojumus sava mājokļa interjerā vai to pilnībā atjaunot, atgādina "K Senukai" iepirkšanās centra "Ozols" interjera dizainers un konsultants Jānis Krastiņš.

Svētki zilo nokrāsu mīļotājiem

Mainot telpas krāsu, to var vizuāli palielināt vai samazināt, turklāt interjerā izmantotās krāsas un faktūras veicina vēlamās atmosfēras radīšanu. Ja telpa ir pietiekami gaiša, sienām var bez bažām izvēlēties arī tumšākus rakstus un krāsas un smagnējākas faktūras. Šogad aktuālā zilā krāsa un tās nokrāsas no tumši zilas līdz koraļļu zilajai sniedz plašas iespējas dažādām variācijām un teju jebkurai telpai atkarībā no tās lieluma, apgaismojuma un vēlamā efekta.

"K Senukai" eksperti norāda - šogad var droši ļauties maksimālismam, ar to saprotot nevis piebāztu plauktus un nokrautas virsmas, bet gan piesātinātas krāsas, lielus, iespaidīgus ornamentus, tapetes ar dominējošiem augu motīviem un grafiskiem elementiem, pat krāsotus griestus.

"Interjera modē ienāk virtuves monohromā paletē - jebkurā krāsā, izņemot balto, kas savukārt šogad interjera tendenču topu pametīs. Zilos toņus lieliski papildinās pelēkās un smilškrāsas nianses un dabisks koks - krāsu kombinācija, kas sniedz ļoti mājīgu sajūtu. Tāpat 2020. gadā interjeros nozīmīgu lomu spēlēs haki un olīvu zaļais, pelēcīgi zaļais, tumši pelēcīgi violetā krāsa, sarkanvīna toņi, gaiši rozā, dažādi zemes toņi, sinepju un meloņu dzeltenais," stāsta "K Senukai" interjera dizainers un konsultants Jānis Krastiņš.

Prieks ne tikai acīm, bet arī pirkstiem

Šī gada galvenā tendence interjerā ir dabiskums - dabiskas krāsas, ilgtspējīgi materiāli, pamatīgas mēbeles, ko nodot mantojumā nākamajām paaudzēm, audumos - augu motīvi un dabiskās šķiedras. Īpaši modē būs samta, velūra un citu delikāto audumu aizkari, mēbeles un dekoratīvie spilveni.

"Iekārtojot savu dzīves telpu, šogad ieteicams izvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem, materiālus ar izteiktu faktūru, audumus, kam ir patīkami pieskarties un kas rada mājās omulīgu noskaņu. Mēbeles-viendienītes vai uzprišinātus krāmu bodes dārgumus labāk aizstāt ar vērtīgām mēbelēm no dabiskiem materiāliem - koka, rotangas, īsta akmens, - no kurām negribēsies šķirties arī pēc vairākiem gadiem," iesaka Jānis Krastiņš.

Interjera faktūru bagātinās arī dažādi dzīvie telpaugi, sevišķi lielizmēra augi, puķes ar krāsainām un rakstainām lapām un sukulenti - jo neparastāki, jo labāk.

Kā izvēlēties vienmēr modernu interjeru

Pēc speciālistu domām, atjaunojot mājokli, nebūtu īsti pareizi paļauties tikai uz modes tendencēm. "Tas ir lielisks iedvesmas avots, taču mode mainās daudz straujā nekā nepieciešamība atsvaidzināt mājokļa interjeru. Tāpēc pamatlietām - sienām, grīdai, iebūvētajām mēbelēm - labāk izvēlēties nevis to, kas ir modē, bet gan kvalitatīvus, ilgtspējīgus materiālus, kas priecē aci un labi sader ar dažādiem stiliem un krāsām," saka "K Senukai" interjera dizainers.

Viens no pamatnoteikumiem, lai saglabātu krāsu dažādību un vienlaikus radītu vienotu stilu, ir interjerā izmantot ne vairāk par trim krāsām: vienu galveno krāsu sienām, otru svarīgāko - mēbelēm un aizkariem, bet trešo nokrāsu - telpas akcentiem kā dekoratīvajiem spilveniem, vāzēm, svecēm.

Tāpat eksperti iesaka pirms sienu noformēšanas pievērst uzmanību tam, cik daudz gaismas ir telpā dažādos diennakts laikos. Lielākoties mājīgu atmosfēru būs vieglāk radīt, ja istabas sienas ir gaišākā krāsā, taču telpā ar pietiekamu dienasgaismas daudzumu var izvēlēties arī dramatiskāku interjeru.