Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Praktiski

Atbildam, kāpēc nodokļus nerēķina pa jaunam un, ko nedrīkst aizskalot kanalizācijā

© Ilze Zvēra/F64

Neatkarīgā atbild uz lasītāju iesūtītajiem jautājumiem.

KĀPĒC NODOKLI NERĒĶINA PA JAUNAM?

Atsaucoties uz Neatkarīgās 2019. gada 23. decembra publikāciju Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi nebūs patīkami visiem, kāda rīdziniece raksta: «Sveicināti! Gaidu raksta atsaukumu :) Rēķins par NĪN jau saņemts - nekādu atvieglojumu tur nav, jo RD saistošie noteikumi par NĪN atvieglojumiem vienkārši nav spēkā! Tātad «Rīgas dome NAV pieņēmusi»»

Rīgas dome ir pieņēmusi saistošos noteikumus par jauniem nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumiem 2019. gada 18. decembrī. Varam nosaukt pat precīzu pulksteņa laiku - 17.03.

Jaunajos saistošajos noteikumos ir saglabātas līdz šim spēkā esošās nodokļa atvieglojumu kategorijas un atvieglojumu piešķiršanas nosacījumi, tomēr ir veiktas atsevišķas izmaiņas. Taču saistošie noteikumi stājas spēkā pēc izsludināšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis, un tas vēl nav noticis. Tāpēc noteikumi ir, bet nav stājušies spēkā.

Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītājs Ilmārs Ziedonis Neatkarīgajai sacīja, ka publikācija Latvijas Vēstnesī plānota šonedēļ. Jā, gada sākumā rīdziniekiem ir izsūti NĪN maksājuma paziņojumi, izejot no spēkā esošajiem vecajiem saistošajiem noteikumiem. Tāpēc atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām februārī tiks veikts pārrēķins atbilstoši jaunajiem saistošajiem noteikumiem.

Neskaidros jautājumus var precizēt Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē Terēzes ielā 5 Rīgā vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni, vai rakstot e-pastu uz pip@riga.lv.

*

KO NEDRĪKST AIZSKALOT KANALIZĀCIJĀ?

«Nesen mūsu daudzdzīvokļu mājā radās problēmas kanalizācijas sistēmā - ūdens nevis skalojās prom, bet kāpa augšup tualetes podā. Santehniķis no caurulēm izvilka autiņbiksītes, bet mūsu ģimenē bērnu nav. Viņš sacīja, ka kanalizācijas sistēma izbūvēta tā, ka mūsu dzīvoklī tai ir galapunkts, kurā sakrājas tas, ko kaimiņi izmet. Santehniķis arī teica, ka pat ēdienu atliekas nedrīkst izsviest, atvainojiet, podā. Atgādiniet, lūdzu, citiem, ko nedrīkst aizskalot kanalizācijā, jo mums ir apnicis regulāri saukt santehniķi.

Līksma»

It kā pašsaprotami, ka tualetes podā nedrīkst slīcināt higiēnas piederumus, diemžēl daudzi cilvēki joprojām cenšas kanalizācijā ietūcīt autiņbiksītes, izmet higiēniskos tamponus, mitrās salvetes, vates plāksnītes kosmētikas noņemšanai, vates kociņus. Vairāki no šiem priekšmetiem mitrumā piebriest un aizsprosto kanalizāciju.

Kanalizācijā nedrīkst nonākt medikamenti - ne tablešu, ne šķidrā veidā, kā arī ķimikālijas, ja vien tādi līdzekļi nav paredzēti kanalizācijas sistēmas tīrīšanai.

Lai gan varētu šķist, ka ēdienu var izmest tualetes podā, jo tas viss kaut kur aizskalojas un sadalās, atbilde ir - nē. Arī ēdienam nav vietas kanalizācijā, jo tualetes podiem ir dažādi modeļi, tāpēc visas ēdienu atliekas var neizdoties aizskalot. Ja ēdiens ir eļļains, eļļa nosēžas uz caurulēm un ar laiku tās aizķep, ēdiens var piebriest un veidot lielu aizsprostojumu.

Arī kafijas biezumiem kanalizācijā nav vietas.

Tualetes podā drīkst nonākt vienīgi tualetes papīrs, bet ne papīra dvieļi, iepakojums un pat ne uzlīmes.

Protams, mājdzīvnieku pakaišus nedrīkst slīcināt podā, tie ir jāizmet atkritumu konteineros. Uz iepakojuma ir norādīts dzīvniekiem domāto pakaišu utilizēšanas veids, bet drošības dēļ pakaišus labāk kanalizācijā nemest.