Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Daži padomi, kā izvēlēties bērnam piemērotu lelli 

© Publicitātes foto

Lelles ir viena no populārākajām bērnu rotaļlietu grupām, ko izvēlas priekš dāvināšanas. Lai gan leļļu izvēle veikalu plauktos ir patiešām milzīga, tomēr var būt grūtības izvēlēties piemērotāko lelli, kas bērnam tiešām patiks un būs labs rotaļu biedrs. Tāpēc esam apkopojuši dažus padomus, pēc kādiem principiem izvēlēties lelli, ko likt dāvanu maisā.

Lelle jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam un interesēm

Leļļu plašā dizainu un tematikas amplitūda dod iespēju piemeklēt labāko lelli katra vecuma bērnam. Tas ir būtisks faktors, lai lelle bērnam tiešām patiktu, būtu droša lietošanā un arī tiktu iesaistīta ikdienas rotaļās, nevis tikai vientuļi stāvētu plauktā.

Katrā vecumā atšķiras gan bērnu rotaļāšanās veids un prasmes, gan viņu intereses, tāpēc ir būtiski izvēlēties lelli, kas tajā iekļaujas. Protams, katrs bērns ir individuāls, ne vienmēr gadu skaitlis nosaka attīstību un intereses, katrs bērns ir personība. Tomēr lielās līnijās lelles var iedalīt vairākās kategorijās, kas būs piemērotas katrai vecuma grupai. To, kādam vecumam rotaļlieta paredzēta, var redzēt arī uz iepakojuma, kur ražotājs norādījis, no kāda vecuma lelle ir droša un piemērota rotaļām.

Lupatu jeb mīkstās lelles pašiem mazākajiem

Pirmajos dzīvos gados bērni tikai vēl apgūst to, kā kontrolēt savu ķermeni, atklāj tā iespējas un sīko motoriku, tāpēc ir svarīgi viņiem piedāvāt drošas un vienkāršas rotaļlietas, ar ko nevar savainoties, kas nav smagas un cietas. Tāpēc laba izvēle būs mīkstas lelles jeb tā saucamās lupatu lelles. Tās droši varēs ņemt arī blakus gultā, nereti lelle kļūst arī par bērna mīļmantiņu. Šādu lelli arī var izmazgāt veļas mašīnā, jo diezgan liela ir iespēja, ka tā tiks sasmērēta.

Lelles-bēbji aktuāli bērnudārza vecumā

Apmēram jau no trīs gadu vecuma bērns jūtas daudz pārliecinātāks savās iemaņās, arī rotaļas kļūst daudz apzinātākas, tiek izspēlētas lomu spēles, atdarināti vecāki viņu ikdienas darbībās. Tas ir vecums, kad bērniem sāk interesēt lelles, kas izskatās pēc zīdaiņa, jeb tā saucamās bēbju lelles. Tās var aprūpēt gluži kā īstu bērnu, izspēlēt visdažādākās sadzīves situācijas. Parasti šīm lellēm pieejams ļoti plašs aksesuāru un apģērbu klāsts, lai varētu imitēt ikdienu ar zīdaini, var iegādāties ratiņus, pudelītes, gultiņas un daudzas citas lietas.

Pirmsskolas un sākumskolas bērniem - multfilmu varoņu lelles un Bārbijas

Nedaudz vēlāk, pirmsskolas un sākumskolas vecumā, lielāka interese ir tieši par lellēm, kas veidotas pēc dažādu multfilmu tēlu līdzības, arī par Bārbijām un tās tipa lellēm. Īpaši šādas lelles patīk meitenēm, jo viņas sāk apzināties savu sievišķo dabu, sāk apzināti izvēlēties apģērbu, domā par to, kā viņas izskatās. Lelles palīdz izspēlēt dažādas situācijas, izpaust emocijas, arī draudzēties un socializēties, jo meitenes ar lellēm parasti spēlējas kopā ar draudzenēm.


Visplašāko leļļu klāstu vienuviet atradīsiet bērnu rotaļlietu interneta veikalā “XS Rotaļlietas”.

Būtisks lelles izvēles kritērijs ir kvalitāte

Izvēloties lelli, būtiski ir pārliecināties, ka tā ir kvalitatīva un nesaplīsīs jau pēc dažām dienām. Kvalitatīvai lellei jāspēj izturēt diezgan aktīva spēlēšanās, jo bērni to loka, pārģērbj, groza, izpilda akrobātiskus trikus un varbūt pat pārbauda lelles stingrību mutē. Tāpēc kvalitāte ir būtiska, lai rotaļlieta būtu gan droša, gan neradītu bērnam vilšanos un vainas sajūtu, ka ikdienišķas spēlēšanās rezultātā tā ir sabojājusies.

Labāk iegādāties vienu kvalitatīvu un dārgāku lelli, kas bērnam kļūs par rotaļu biedru uz ilgāku laiku, nevis pirkt katru mēnesi jaunu lelli, ko drīz jau jāmet atkritumos.

Bērns gribēs arī dažādus aksesuārus lellei

Pērkot lelli bērnam, jāņem vērā, ka aktuāli būs arī dažādi aksesuāri, ko var izmantot rotaļās, - leļļu drēbes, somiņas, apavi, leļļu mājas, interjera lietas un daudz kas cits. Kaut ko no tā var uzdāvināt jau komplektā ar lelli, bet vēlāk, citos svētkos, var dāvināt papildinājumus lellei un tās mājai, lai rotaļas padarītu daudzveidīgākas un interesantākas.

Vecums, līdz kuram bērniem interesē lelles, ir diezgan dažāds. Kāds par tām interesi zaudē jau, sākot skolas gaitas, bet cits vēl aktīvi spēlējas visus sākumskolas gadus, kas ir pavisam normāli.