Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Smaguma segas nemiera māktajiem

© depositphotos.com

Arvien biežāk daudzviet pasaulē internetā redzamas smaguma segu reklāmas, kas nezinātājos raisa izbrīnu, bet patiesībā tas ir zinātniski pamatots izstrādājums, raksta Popsugar.

Smaguma segas, kuru svars ir krietni lielāks nekā parastām, pateicoties smagam pildījumam, sākotnēji tika radītas, lai lietotu terapeitiskos nolūkos, piemēram, autiskiem cilvēkiem, lai nomierinātu, palīdzētu radīt saikni ar apkārtējo pasauli, apzināties sava ķermeņa novietojumu un kustības, sniegt drošības sajūtu.

Arvien biežāk šādas segas lieto arī citi cilvēki, jo ir atklājuši, ka tās ērti apņem ķermeni, stabilizē un rada komfortu, palīdz labāk un mierīgāk gulēt un mazina trauksmes sajūtu. Tas ir kaut kas līdzīgs apskāvienam, kas liek organismā atbrīvoties oksitocīnam - tā dēvētajam miera, pastāvības un stabilitātes hormonam, kura ietekmē cilvēki kļūst labsirdīgāki pret saviem mīļajiem, tam tiek piedēvēta arī būtiska loma noturīgās pāra attiecībās. Oksitocīns sekmē asinsspiediena normalizēšanos, nomierina satrauktu sirdsdarbību, ļauj relaksēties. Smaguma segas nav piemērotas gluži visiem, tāpēc vislabāk to lietderību un izvēli būtu apspriest ar ārstu, jo īpaši, ja ir hroniskas veselības problēmas. Bet relatīvi veselam cilvēkam, kurš vēlas izmēģināt smaguma segas iedarbību, ieteicams izvēlēties tādu, kuras svars ir viena desmitā daļa no gulētāja ķermeņa masas.