Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Vērtīgs padoms: kā samazināt atkritumu tvertnes "apetīti"

© Raitis Plauks/ F64 Photo Agency

Lai veicinātu sabiedrības, jo īpaši bērnu un jauniešu, izpratni par pieaugošā sadzīves atkritumu daudzuma problemātiku, Vidzemes plānošanas reģions ir izstrādājis atkritumu audita rīku, kas palīdz izvērtēt atkritumu tvertnes saturu. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nule uzsākusi kampaņu "Izmests nav pazudis", kas pievērš uzmanību pārtikas atkritumiem un saistītajam pārtikas iepakojumam.

"Uzzini, kā samazināt savas miskastes apetīti!"

Mūsdienu dzīvesveids un paradumi ir iemesls, kāpēc atkritumu kalns poligonā tikai aug un aug. Mēs kā patērētāji, izmetot nevajadzīgo, aizmirstam par atkritumiem - atkritumu tvertni uztveram kā melno caurumu, kurā tie pazūd. Šī "melnā cauruma" domāšana jāmaina, jo radīto atkritumu apjoms turpina pieaugt. Pēdējos gados sabiedrības uzmanība īpaši pievērsta atkritumu šķirošanai, tomēr svarīgi iegaumēt atkritumu apsaimniekošanas hierarhiju - pirmkārt, atteikties no liekā un neradīt atkritumus.

Bet ar ko gan sākt?

Kā radīt mazāk atkritumu? Lai varētu lemt par rīcībām un paradumu maiņu, jābūt skaidram priekšstatam, ko tad tā "miskaste ēd".

Pirmais solis ir izvērtēt, cik un kādi atkritumi tiek izmesti, un gūt priekšstatu par saviem ikdienas paradumiem. Ģimenēm piedāvājam atkritumu audita metodisko rīku (lejupielādē www.vidzeme.lv ), kas sadalīts 2 posmos - atkritumu daudzuma novērtēšana un noteiktu kategoriju tuvāka izpēte.

Kad ir noskaidrots atkritumu tvertnes saturs, otrais solis ir rīcību izvirzīšana, lai mainītu paradumus. Šeit noderīgu informāciju var iegūt LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzsāktās iniciatīvas ietvaros "Izmests nav pazudis", kurā iedzīvotāji tiek mudināti uzzināt, kā samazināt savas miskastes apetīti. Sekojot kampaņai vietnē Facebook, kopā ar vēstnešiem varēs mācīties, kā izmest mazāk.

Iniciatīvā piedāvātā Dienasgrāmata, ko vecāki var pildīt kopā ar bērniem, ir lielisks papildinājums Vidzemes plānošanas reģiona Atkritumu audita rīkam. Ja ģimenē aug gan pirmsskolas, gan skolas vecuma bērni, aicinām apvienot abus šos materiālus, lai visai ģimenei interesantā un izzinošā veidā noskaidrotu, ko "ēd" jūsu atkritumu tvertne un kā tās apetīti samazināt.