Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Ar vai bez dāvanām? Latvijas iedzīvotāji atklāj savus Ziemassvētku dāvināšanas paradumus

© EPA/SCANPIX/LETA

73% respondentu uzsver, ka ir patīkami saņemt dāvanas Ziemassvētkos, tomēr tas neesot obligāti, savukārt 27% aptaujāto norādīja, ka šie svētki nav iedomājami bez dāvanām, liecina Biznesa augstskolas Turība veiktā aptauja. 24% aptaujas dalībnieku Ziemassvētkos vēlas saņemt paštaisītu, īpaši viņiem veidotu dāvanu, piemēram, dekoru, našķi vai apģērbu, 23% vēlas biļetes uz kultūras pasākumu, savukārt 20% - ceļojumu.

Vairāk nekā puse jeb 59% respondentu svētku dāvanas iegādājas veikalos, 17% tās pērk internetā, bet 15% izgatavo paši, 7% izvēlas citus iegādes vai izgatavošanas veidus, bet 2% uzskata, ka tā ir naudas izniekošana. 33% aptaujāto vienas dāvanas iegādei vidēji tērē no 10 līdz 20 EUR, 26% iedzīvotāju izdod līdz 50 EUR, bet 21% cenšas iekļauties robežās no 5 līdz 10 EUR, tikai 4% respondentu gatavi tērēt vairāk nekā 100 EUR. Aptauja liecina, ka ātros kredītus dāvanu iegādei gatavi ņemt tikai 1% respondentu.

Taujāti par to, cik laicīgi viņi sāk domāt par dāvanu iegādi, 46% atbildēja, ka to dara vismaz mēnesi iepriekš, 35% respondentu par dāvanām domā nedēļu pirms svētkiem, savukārt 10% dāvanu iegādi plāno pat vairākus mēnešus iepriekš, bet 9% visu atstāj uz pašu pēdējo brīdi. Aptaujas rezultāti liecina, ka 70% iedzīvotāju uzskata - svētkos noteikti nevajadzētu dāvināt mājdzīvniekus, bet 17% norāda, ka tuvinieku un draugu iepriecināšanai nav jātērē ārkārtīgi lielas naudas summas. 70% aptaujāto uzskata, ka Ziemassvētki mūsdienās kļuvuši par biznesu, 13% norādīja, ka svētku laiks pavisam noteikti nav bizness, bet 17% nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

"Ziemassvētki nav laiks, kad domāt par dārgām, ekskluzīvām dāvanām - vislielākā vērtība piešķirama paštaisītām, pārdomātām dāvanām ar lielu pievienoto vērtību, dāvanām, kas gatavotas no sirds. Nereti rodas situācijas, kad, pasniedzot dārgu dāvanu, tās saņēmējs nejūtas ērti, jo pašam nav izdevies padomāt par ko tikpat ekskluzīvu vai vērtīgu," uzsver Biznesa augstskolas Turība studiju programmas "Mārketings un tirdzniecības vadība" direktore Iveta Liniņa

Šonedēļ savos Adventes vainagos aizdegsim jau trešo svecīti un gaidīsim Ziemassvētku vakaru. Rotāsim mājas, iedegsim svētku lampiņas, meklēsim skaistāko eglīti un plānosim mielastu, lai svētku vakarā būtu kopā ar tuviniekiem. Tāpēc respondentiem tika jautāts, kas, viņuprāt, veido Ziemassvētku noskaņu? 65% respondentu norādīja, ka tas ir dažādu faktoru un lietu kopums, piemēram, ģimeniskums, svētku rotājumi, sniegs, dāvanas un svētku galds, savukārt 30% norādīja, ka svētku sajūtu rada ģimene.

Aptaujas mērķis bija noskaidrot, kādi ir izplatītākie iedzīvotāju paradumi, gādājot Ziemassvētku dāvanas, cik daudz esam gatavi tām tērēt un ko paši vēlētos saņemt svētkos. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 250 respondentu no visas Latvijas vecumā no 17 līdz 65 gadiem. Aptauja norisinājās interneta vidē no 26. novembra līdz 9. decembrim.