Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Vērtīgs padoms: kā panākt, lai laika plānošana nestu cerēto rezultātu

© Publicitātes foto

Laiks mums visiem ir iedalīts vienādi, tikai jautājums: "Kā mēs to tērējam?" Sistemātiski veltot noteiktu laiku dienas, nedēļas, Jaunā gada un pat nākamās piecgades plānam, var sasniegt iecerēto, pieredzē dalās starptautiski sertificēta personīgās izaugsmes trenereEvija Šalte-Novicka.

Saprast savus pienākumus un svarīgākos darbus

Lai plānotu laiku, jānosaka prioritātes un mērķi, turklāt visu nemaz nevajag saplānot. Katra nedēļa sākas ar pienākumu veikšanu - labi, ja tie ir zināmi, tādēļ noderēs, ja vēl iepriekšējā nedēļā sarakstīsi pat mazāko darbu plānu, lai kaut ko neaizmirstu paveikt. Sarakstā atceries veltīt vietu ne tikai tam, ka jāpabeidz prezentācija un jāsazinās ar 10 klientiem, bet velti vietu arī ikdienas darbiem, ieplāno, ka jāsakārto māja un jāapciemo vecmāmiņa. Ja laika plānotājs no augšas līdz lejai būs pilns jau ar darba pienākumiem, tad pārējās lietas pašas no sevis arī nenotiks. Var veidot tā saucamo bullet sistēmu - rūtiņu sistēmu, kad katru dienu aizkrāso rūtiņu sistēmiskiem darbiem. Var noderēt, ka darāmo darbu saraksts ir piesprausts visiem ģimenes locekļiem redzamā vietā pie sienas. Tas palīdz visiem mobilizēties un, ja kopīgiem spēkiem viss pa nedēļas vidu izdevies labi, tad nedēļas nogalē var arī kopā atpūsties - baudīt gandarījuma un miera sajūtu.

Vēl svarīgāk padomāt, ko es varu nedarīt, kuri darbi ir mazāk steidzami, ko varu paveikt pēc nedēļas?

Atrast laika zagļus

Būtiski izprast, ko tu dari ar savu laiku, cik lietderīgi un jēgpilni pildās Tavas dienas, nedēļas grafiks? Paseko līdzi, cik daudz laika pavadi sociālajos tīklos, cik pļāpājot ar draugiem, kolēģiem? Izmanto plānošanu, lai uzlabotu savas dzīves kvalitātes jebkurā jomā, un neviens cits par tevi nezina labāk, ko Tev vajadzētu paveikt sevis, tuvinieku, draugu, darba utt. labā. Ja ir sajūta, ka svarīgas lietas atliksi, ja arī tās ierakstītas plānotājā, pasaki tās kādam skaļi, vai padalies sociālajos tīklos. Tev būs neērti nepaveikt pausto, jo pateikts plāns vairs nav tikai tavs plāns!

Plāns ir - tātad jāpilda!

Gada un piecgades plāns nav nereāls, ja vispirms izveido mērķus un tālākās rīcības plānu, kā tieši kuru no tiem sasniegsi. Ja nepārtraukti dzēsīsim tikai ikdienas darbu ugunsgrēku, tad tā nekad netiksim pie lielās bildes! Bēdīgi, bet realitāte - daudzi saraksta plānus, tomēr nerīkojas. Tu taču tāds neesi?! Ņem savu plānu un piepildi iecerēto! Ja kaut ko no vajadzīgā neizdarām šodien, tad nākamajā dienā vajadzēs darīt divreiz vairāk. Izņēmums, ja kaut kas tiešām ir jau neatgriezeniski nokavēts, bet, visticamāk, arī tas nepaliks bez sekām - slikta atzīme, rājiens no priekšnieka, klusējošs kolēģis, apstājušies saistītie darbi - tie tikai daži piemēri.