Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

5 lietas, ko tu nezināji par tortiljām

© Publicitātes foto

Tortilju pagatavošana padara īpašu gan ikdienas, gan svētku maltīti, un, pieaugot šī ēdiena popularitātei pasaulē, arī cilvēki Latvijā pieņēmuši eksotisko Tex Mex virtuves garšu, novērojusi Santa Maria un Paulig zīmolu mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

Viegli kopā pagatavojams TEX MEX ēdiens

Senie Dienvidamerikas iedzīvotāji nākamajām paaudzēm atstāja divus neaizvietojamus pārtikas produktus: kukurūzu un čili. Lai gan Dienvidamerika ir daudzu produktu izcelsmes vieta, tieši šie divi ir kļuvuši par īstiem meksikāņu un Tex Mex virtuvju varoņiem. Kukurūza jau gadsimtiem tiek izmantota, lai iegūtu masu jeb mīklu, no kā gatavo tortiljas. Tas ir viens no būtiskākajiem kukurūzas pielietojumiem. Gadu gaitā pasaule iemācījusies tortiljas gatavot arī no kviešiem, kā arī, domājot par veselīgumu, - no pilngraudu miltiem. Pilngraudu milti tiek uzskatīti par veselīgākiem, jo tie ir mazāk pārstrādāti par parastajiem kviešu miltiem. To sastāvā ir vairāk uzturvielu un šķiedrvielu, un organisms tos pārstrādā enerģijā lēnāk, tādējādi sāta sajūta saglabājas ilgāk. Pilngraudu produkti var samazināt risku saslimt ar tādām slimībām kā 2. tipa diabēts un kardiovaskulārās slimības.

Pilngraudu kviešu tortiljas garšas ziņā līdzinās pilngraudu maizei. Kukurūzas milti vieni paši nav piemēroti tortiļu mīklas pagatavošanai, jo, sajaucot tos ar šķidrumu, mīkla netur formu. Bet Meksikas centrālajā daļā dzīvojošajiem Dienvidamerikas iedzīvotājiem izdevās šo problēmu atrisināt. Viņi izgudroja tradicionālo metodi nikstamalizāciju, ko izmanto, lai kukurūzu pārvērstu tortiļās. Nikstamalizācija ne vien paver plašākas iespējas izmantot kukurūzas graudus, bet arī uzlabo tās uzturvērtību un garšu. Kukurūzas mērcēšana sārmainā ūdenī palielina olbaltumvielu, kalcija un niacīna saturu. Niacīns ir būtisks, jo tas uzlabo vitamīnu uzsūkšanos. Nikstamalizācijas procesu joprojām izmanto mūsdienās, tāpat kā tas tika pielietots pirms tūkstošiem gadu. Mūsdienās iegūto mīklu izmanto divos veidos. Pirmais no tiem - lai pagatavotu masas mīklu kā bāzi kukurūzas tortiļām un čipsiem. Otrs veids ir mīklu izkaltēt, iegūstot miltus. Šādi to ir vieglāk pārvadāt, uzglabāt un izmantot tortiļu, tako laiviņu un čipsu pagatavošanai.

Kā sasildīt tortiljas?

Tās atšķiras pēc izmēra un garšas, bet tām visām ir būtiska loma tādos Tex Mex ēdienos kā aukstie vrapi, tako bufete, enčiladas, kesadijas un karstie burito. To izmērs ir atkarīgs no tās paredzētā izmantojuma, un visplašāk pielietotās ir 8 collu (20,3 cm) un 10 collu (25,4 cm) tortiļas, jo tās var izmantot ļoti daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanai. Tās var ēst gan karstu, gan aukstu, bet uzkarsēta tortiļa ir mīkstāka un tai arī piemīt labākas garšas īpašības.

Ja tortiljas silda cepeškrāsnī, tad 80-100°C temperatūrā būs nepieciešamas 15-20 minūtes. Savukārt mikroviļņu krāsnī pietiks ar 30 sekundēm. Tortiljas var izvietot uz sausas pannas un uzsildīt no abām pusēm. Ja esat dabā, karsēšanai var izmantot grilu. Gatavojot tādus ēdienus, kā enčiladas, tās var arī pildīt un cept krāsnī, gluži kā pastu.

Garšvielu maisījumā pildījumam izceļas romiešu ķimenes, čili un raudenes

Romiešu ķimeņu, čili, raudenes un citu sastāvdaļu maisījums noder unikālas, īstas Meksikas garšas iegūšanai. Tas ir piemērots maltās gaļas un veģetāro tako pildījumu (ar soju) pagatavošanai. Šo garšvielu maisījumu var izmantot ļoti daudzos dažādos veidos, ne tikai tako bufetē. Interesanti, ka šis garšvielu salikums garšo nevainojami arī citos maltās gaļas ēdienos, piemēram, maltās gaļas mērcē, kotletēs un frikadelēs. To var pievienot arī meksikāņu ēdienam čili kon karne, lai padziļinātu tā garšu, vai pievienot gaļas pīrāgam, svaigām zivīm pirms cepšanas. Jāatzīmē, ka pildījumi ar sojas masu ir iecienīti gan veģetāriešu, gan vegānu vidū, jo bez maisījuma vēl nepieciešams tikai ūdens un tomāti. Kumīns jeb romiešu ķimenes biežāk sastopams Tex Mex virtuvē, nevis meksikāņu virtuvē. Čili un kumīns ir Tex Mex virtuves raksturīgākās garšas. Šī kombinācija atrodama senajos čili pulvera maisījumos. Tako nav vienas noteiktas receptes. Šajā ēdienā var lietot mīkstās tortiljas vai cietās laiviņas, tāpat arī pildījuma izvēles iespējas ir teju bezgalīgas.

Kukurūzas plāceņus jau pazina Acteku impērija

Līdz laikam, kad spāņu iekarotājs Ernans Kortess (1485-1547) devās ekspedīcijā uz Jauno Pasauli un 1519. gadā iekaroja tagadējās Meksikas teritorijā pastāvējušo Acteku impēriju, kukurūzas mīklas plāceņi bija acteku ikdienas pārtika. Šo faktu viņš minēja 1520. gadā Spānijas karalim nosūtītajā vēstulē. Vietējā nahuatlu valodā mīklas plāceņus sauca "tlaxcalli". Spāņi šo vārdu pārdēvēja par tortilla, kas atvasināts no vārda "torta," un spāniski nozīmē "apaļā kūka."

Termins Tex Mex radies kā abreviatūra 1875. gadā dibinātajai Teksasas un Meksikas dzelzceļa līnijai. Kad savulaik Meksikas robeža tika pārcelta uz dienvidiem, kur tek Riogrande, tūkstošiem Meksikas iedzīvotāju kļuva par ASV pilsoņiem. Tūkstošiem ASV dzīvojošie meksikāņi gatavoja ēdienu pēc to ierastajām metodēm, izmantojot pieejamos produktus un sastāvdaļas. Tā radās mūsdienu Tex Mex virtuves pamati.

Komals - tortilju čuguna panna

Mūsdienās miljoniem tortiljas tiek pagatavotas modernās rūpnīcās, bet autentiski tortiļu cepšanai izmanto komalu - platu čuguna pannu bez malām. Komali var būt dažādu izmēru - no izmēra, kas piemērots vienas tortiļas izcepšanai mājas apstākļos, līdz tādam izmēram, ko var novietot virs ugunskura bedres un izmantot, lai vienlaicīgi ceptu vairākas tortiļas. Senākie komali bija izgatavoti no keramikas, ne metāla. To presi izmanto, lai vienmērīgi saplacinātu tortiļas. Rūpnieciski ražotās tortiļas tiek gatavotas pēc tā paša principa, tikai izmantotās preses ir pietiekami lielas, lai vienlaicīgi saplacinātu vairākas tortiljas.

Santa Maria ietilpst Paulig Grupā, un tās ražošanas vienības atrodas Somijā, Zviedrijā, Beļģijā, Lielbritānijā un Igaunijā. Paulig Grupas galvenais birojs atrodas Helsinkos, Somijā. Paulig Grupa ir 1876. gadā nodibināts starptautisks pārtikas rūpniecības koncerns, kas ir pazīstams ar Paulig grupas zīmoliem Paulig, Santa Maria, Risenta un Gold & Green un piedāvā dažādus pasaulē pazīstamus etnisko ēdienu konceptus, garšvielas un dabīgus, veselīgus pārtikas produktus, kā arī kafiju un kafijas dzērienus. Uzņēmums novērtē bezkompromisu kvalitāti, ilgtspējīgu darbību un ilgstošu koncentrēšanos uz rezultātiem. Paulig Grupā 13 valstīs strādā 2000 darbinieku.