Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Dosies ārpus mājas? Trīs receptes rudens pārgājienam mežā

© Publicitātes foto

Sākoties rudens sezonai, daudzi no mums pārtrauc doties piknikos un baudīt maltītes dabā, lai arī joprojām labprāt pavadām laiku svaigā gaisā. Pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar Mežpils alu piedāvā trīs rudenīgas un bagātīgas receptes, kuras arī dzestrākos laikapstākļos palīdzēs sasildīties un izbaudīt gatavošanas prieku ārpus telpām.

Pirmā recepte: PILDĪTS ĶIRBIS OGLĒS

Sastāvdaļas:

1 ķirbis (ap 2,5 kg)

sauja mazo burkānu

2 paprikas

1 galviņa ķiploka

1 sarkanais sīpols

2 svaigi čili pipari

zaļumi dekorēšanai

Šajā receptē grūti ir nosaukt precīzus daudzumus (līdzīgi kā citās ārā gatavošanas receptēs), jo, pie dabas gatavojot, recepte var būt ļoti elastīga, un te galvenais ir saprast principu, kā pagatavot pildītu ķirbi oglēs. Recepti var papildināt arī ar citiem sev iemīļotiem dārzeņiem, piemēram, pastinaku, selerijas sakni, kāli, bieti, kartupeļiem un citiem. Jāņem vērā tas, ka ķirbju izmēri ir ļoti dažādi un, paņemot lielu ķirbi un novietojot to uz pārāk karstām oglēm un ar pārāk mazu daudzumu dārzeņu, rezultāts var gadīties ne tāds, kā iecerēts.

Pagatavošana

Dārzeņus iepriekš apcep uz pannas līdz brīdim, kamēr tie vēl ir puscieti. Dārzeņiem pievieno svaigus zaļumus, sāli, piparus. Neko par daudz, jo galvenā loma receptē ir piedzīvojums un dārzeņu tīrā garša. Pa to laiku izgrebj ķirbi no sēklām un ķirbi pilda ar apceptajiem dārzeņiem. Ķirbi ierok oglēs, pa virsu uzliekot ķirbja “cepurīti”. Cep, līdz ķirbis sācis kļūt mīkstāks. Miza būs apdegusi, bet iekša mīksta, sulīga un ar bagātīgu rudens ražas aromātu, ko iesakām baudīt kopā ar Mežpils Tradicionālo alu.

Otrā recepte: UZ UGUNS CEPTAS PAIPALAS

Sastāvdaļas:

4 veselas paipalas

50 g sojas mērces

20 g ingvera

1 laims

20 g eļļas

sāls, pipari

Pagatavošana:

Paipalas iemarinē sojas mērcē, uzrīvē svaigu ingveru, izspiež 1 laima sulu, pielej klāt eļļu. Atstāj uz 2-4 stundām iemarinēties. Šo darbību var izdarīt tieši pirms došanās pārgājienā, ieliekot tās ūdens drošā maisiņā (labāk divos) un tad somā.

Paipalu dur uz iesma un cep drošā augstumā no uguns - tā, lai karstums būtu liels, bet liesma neskartu paipalas. Regulāri grozot, tās būs gatavas baudīšanai kopā ar Mežpils Tumšo alu jau pēc 20-30 minūtēm.

Trešā recepte: ZIVJU ZUPA

Sastāvdaļas:

3 vidēji asari

100 g zaļo pākšu pupiņu

500 g kartupeļu

500 g burkānu

300 g sīpolu

3 fenheļi

5 daiviņas ķiploku

zaļumi (dilles, pētersīļi)

Pagatavošana

Zupas gatavošanu sāk ar dārzeņu griešanu. Parasti no dārzeņiem paliek pāri sīpola ārējā miza, burkānu galiņi, fenheļa zaļā daļa vai zaļumu kāti, ko kompostēt. Bet to visu pirms mešanas laukā var izmantot, ieliekot katlā un uzvārot buljonu.

Kamēr ūdens silst un jau sāk vārīties, sadala asarus. Asakas, ādu ar visām zvīņām, galvas (bez žaunām), spuras un astes liek klāt buljonam un vāra 20-25 minūtes. Tad to visu nokāš un liek atpakaļ vārīties. Klāt zupai liek sagrieztus dārzeņus un vāra, līdz tie mīksti. Zupai pieliek sāli, piparus.

Kad zupa karsta, to ņem nost no uguns, pievieno asara fileju, kas sagriezta mazākos gabaliņos. Zupa vairs nav jāvāra, tās karstums (80-90 °C) pietiekami pagatavos zivi un nepārvārīs to. Pievieno sakapātus zaļumus, atstāj vāku virsū, un ļauj visam ievilkties 15-20 minūtes, tad lej bļodās, dalās ar pārgājiena biedriem un mielojas ar gardo zupu kopā ar Mežpils Sienāžu alu.