Lai mājas piepildītu pašu gatavota, garda ēdiena smarža, šefpavāri Raimonds Zommers un Svetlana Riškova piedāvā receptes, kas radītas pagatavošanai kopā ar ģimeni.
Maltītes gatavošanas procesā iesaistot ikvienu ģimenes locekli, arī bērnus, ēdiena pagatavošana kļūst daudz īpašāka un maltīte iegūst pavisam citu garšu norāda šefpavāri.
Šefpavāra Raimonda Zommera recepte
Cepta Daugavas zandarta fileja ar sakņāju biezeni, pētersīļiem un bērzu vīna mērci
Sastāvdaļas 4 personām
Pētersīļu salsa
Pētersīļu lapiņas 1 sauja
dehidrēti pākšaugi 4 ēd.k.
Sāls, pipari
Vīnogu kauliņu eļļa 3 ēd.k
Rīsu etiķis 1t.k
Pagatavošana:
Pētersīļus samazgā, nosusina un liek blendēties, atstājot lielas frakcijas gabaliņus, samaisa kopā ar etiķi, sāli eļļu.
Sakņāju biezenis
Sakņu selerija 200g
Burkāns 200g
Pastinaks 200g
Sāls
Sviests 100g
Pagatavošana:
1. Sakņājiem veic pirmsapstrādi un sagriež vienādos gabaliņos, liek katlā, pārlej ar pienu un vāra uz lēnas uguns ~ 20min.
2. Nolej lieko šķidrumu un liek blendera krūzē blendēties, pievienojot sviestu un sāli. Izgaršo un pasniedz
Zandarta pagatavošana
Zandarts 1 vidēja izmēra zivs
Sāls, pipari, eļļa
Pagatavošana: Veic zivij pirmsapstrādi, tīrot atstāj ādu, apsāla, appiparo un uz karstas pannas liek cepties zivi no abām pusēm. Ja zivs gabals ir plāns, to pabeidz cept uz pannas, ja biezāks gabals, to liek cepeškrāsnī uz 180C un izcep līdz galam ~ 5min.
Kartupeļa medaljons
Kartupeļi 4 gab. (lieli)
Sāls
Sviests 50g
Pagatavošana:
1. Kartupeļiem veic pirmsapstrādi, liek izvārīties, ūdeni papildinot ar sāli.
2. Kad kartupeļi ir gandrīz gatavi, tos nokāš un atdzesē.
3. Nomizo, piedod formu un no abām pusēm apcep zeltaini brūnus lielā sviesta daudzumā. Pasniedz.
Bērzu vīna mērce
Bērzu vīns 300ml
Šalotes sīpols 1gab.
Timiāns 1 zariņš
Lauru lapa 1 gab.
Melnie pipari graudu 4gab.
Sviest 200g
Sāls
Pagatavošana:
1. Katlā lej vīnu, lauru lapas, piparus, timiānu un vāra ~10min.
2. Nokāš no visiem biezumuiem un izkāstajam šķidrumam pievieno saldo krējumu.
3. Ļauj uzvārīties, izgaršo, pēc vajadzības pievieno sāli.
4. Pirms pasniegšanas silda mērci un ar blendera palīdzību lēni ieputo sviestu pa mazam gabaliņam.
Šefpavāres Svetlanas Riškovas recepte
Ķirbju un dzērveņu polentas kēkss ar ābolu-brūkleņu marmelādi un cepto ābolu smutiju
Sastāvdaļas 4 personām
Kēkss
Muskatķirbis (biezenis netto) 200g
Sviests 115g
Saldais krējums 300g
Skābs krējums 120g
Olas 4gb.
Cepamais pulveris 25g
Kviešu milti 200g
Polentas milti 200g
Kaltētas dzērvenes 150g
Cukurs 300g
Kumīns malts
Kardemons malts
Pagatavošana:
1. Muskatķirbi nomizo, sagriež kubikos, liek katlā, pievieno saldo krējumu un pienu, vāra kamēr mīksts.
2. Sablendē, pievieno kviešu un polentas miltus, garšvielas.
3. Atdzesētai masai pievieno izkausētu sviestu, kaltētas dzērvenes, cepamo pulveri.
4. Olas puto ar cukuru, savieno ar pārējo masu.
5. Saliek masu formiņās, cep krāsnī 180C 25 min.
Marmelāde
Cidonijas 6 gb.
Brūklenes svaigas 200g
Antonovkas āboli 1,5 kg
Ievārījuma cukurs 600g
Kardamons malts 1g
Vaniļas cukurs 1g
Pagatavošana:
1. No cidonijām izspiež sulu,
2. Nomizo ābolus un sagriež kubiņos,
3. Vāra visas sastāvdaļās uz lēnas uguns 10-15 min.
Smūtijs
Antonovkas āboli 2 kg
Kanēlis malts 2g
Sviests 100g
Bifido jogurts bez piedevām 1,5L
Vaniļas cukurs 3g
Cukurs 300g
Pagatavošana:
1. Āboliem izņem sēkliņas, uzliek uz cepešpannas, liek iekšā sviestu, pārber ar kanēli un cukuru un cep krāsnī.
2. Atdzesē, noņem mizu.
3. Visas sastāvdaļas blendē, salej glāzītēs.